Header Ads

Header ADS

Γιάννης Κασιμάτης (Βούρος):H προσωπικη μου απαντηση στην ανακοινωση του συνδιασμου Ελευθερα Κυθηρα για τα αιολικα παρκα



(1η) Εμφάνιση στην Σελίδα μας .

Πριν 4 ημέρες η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» κάλεσε τις άλλες παρατάξεις να πάρουν θέση ενάντια στους βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς. Σε αυτό το κάλεσμα αναφέρθηκαν εκτενώς και σε μένα. Τις τελευταίες ημέρες όλοι παρακολουθούμε τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Κεντρική Ελλάδα. Η κλιματική κρίση φαίνεται να είναι η βασική αιτία που αυτά τα φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές είναι σκέτη υποκρισία εάν δεν συνοδεύονται από σοβαρές προτάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την συμμετοχή και των ανεμογεννητριών είναι σημαντικό κομμάτι της λύσης. Ο καθένας μας, ακόμη και μικροί τόποι, όπως τα Κύθηρα, είναι απαραίτητο να κάνουν ό,τι μπορούν και όχι να προσπαθούν να τα φορτώσουν σε άλλους επικαλούμενοι διάφορους λόγους, συνήθως φαντασιακούς, δικαιολογώντας την αδράνεια και αντίδρασή τους. Η λογική «άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» είναι και ηθικά κατακριτέα και θα το βρούμε μπροστά μας ίσως πιο σύντομα από ό,τι νομίζαμε. Τα Κύθηρα λόγω θέσης (Μεσόγειος) είναι στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας.

Μεταξύ των άλλων η ανάρτηση αναφέρει ότι εγώ «στο παρελθόν έχω αναφερθεί στη δυνατότητα που υπάρχει, έτσι ώστε τα Κύθηρα να συμμετέχουν ενεργά στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας». Στη προσπάθειά τους να με κατηγορήσουν μπέρδεψαν στο μυαλό τους αυτό που λέω. Η πρόταση δεν λέει τίποτα για ανεμογεννήτριες αλλά για ανανεώσιμες γενικά. Θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με την παραπάνω πρόταση. Ο Κυθηραϊκός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι πιστεύουν στις ανανεώσιμες και ποιοι δεν τις θέλουν καθόλου για λόγους ιδεοληψίας.

Για να μην λένε ότι αποφεύγω το θέμα που με κατηγορούν τους λέω ξεκάθαρα ότι ΝΑΙ τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν, υπό συνθήκες που η τοπική κοινωνία συλλογικά να αποφασίσει, να είναι μέρος των ανανεώσιμων στα Κύθηρα. Στο άρθρο μου το 2021 είχα προτείνει ότι τα Κύθηρα θα μπορούσαν να έχουν 100 Μεγαβάτ από ανανεώσιμες, 50 από ηλιακά και 50 από αιολικά και αυτό πρακτικά σημαίνει γύρω στα 800 στρέμματα γης για ηλιακά και 10-20 ανεμογεννήτριες με βάση τη σημερινή τεχνολογία που από το 2021 έχει αλλάξει προς το καλύτερο (λιγότερες ανεμογεννήτριες δίνουν περισσότερη ισχύ). Αυτή την θέση την υποστηρίζω και τώρα. Αυτή είναι προσωπική μου άποψη και δεν μιλάω εκ μέρους της παράταξης, η οποία όπως είναι γνωστό συντάσσεται απόλυτα πίσω από την απόφαση 21/2020 του ΔΣ, που εξάλλου ο ίδιος ο Δήμαρχος προκάλεσε. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι σε αυτό το θέμα. O Δήμαρχος εκφράζει την επίσημη θέση του Δήμου στο θέμα αυτό. Η παράταξή μας είναι ανοικτή σε διαφορετικές απόψεις, τις ενθαρρύνει και δεν φοβάται την δημοσιοποίησή τους. Είναι η απόδειξη ότι ενεργούμε πλουραλιστικά και δεν «φοβόμαστε» ούτε «ετεροκαθοριζόμαστε» από τον επικεφαλής, όπως ματαίως επιχειρούν κάποιοι να μας κατηγορήσουν.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπαίνει σαν θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα των ανανεώσιμων γιατί υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση χωρίς αντίλογο όσον αφορά τα αιολικά πάρκα. Επιπλέον σχεδόν όλοι που αντιδρούν μιλούν για βιομηχανικά αιολικά πάρκα χωρίς κανένας να εξηγεί τι εννοεί με τον όρο βιομηχανικά. Άλλοι λένε για 50 ανεμογεννήτριες και πάνω, άλλοι για 30, άλλοι για 10 και άλλοι για 0. Για παράδειγμα το Dynamo-Kythira δεν διαφωνεί με μικρά “small projects” χωρίς βέβαια να εξηγούν τι σημαίνει ‘μικρό’ όσον αφορά τον αριθμό ανεμογεννητριών. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με επιχειρήματα.

Στο ερώτημα 3 «Πρεσβεύει ακόμα ότι δεν είναι κακό να κερδοφορούν στα Κύθηρα οι πολυεθνικές εταιρείες και ότι ο Δήμος πρέπει να συζητήσει «ενεργά» μαζί τους»; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και για πολυεθνικές και για εγχώριες. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει αδυναμία αντίληψης βασικών εννοιών της λειτουργίας της αγοράς. Οι εταιρείες, πολυεθνικές και εγχώριες, έχουν στόχο το κέρδος. Για παράδειγμα η επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος που ήρθε στα Κύθηρα έχει στόχο να βγάλει κάποιο κέρδος. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες, οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι πολύ

μεγάλες. Οι σοβαρές εταιρείες που ασχολούνται με ηλιακά και αιολικά πάρκα είναι γενικά μεγάλες με σημαντικά κεφάλαια. Ένας πολύ μεγάλος παίκτης είναι και η ΔΕΗ. Εάν η ΔΕΗ έκανε τα πάρκα θα ήταν αποδεκτό; Μήπως οι εταιρείες δεν πρέπει να επενδύουν στα Κύθηρα ούτε για ηλιακά πάρκα, ούτε για τουριστικές δραστηριότητες, ούτε για άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες; Αστεία πράγματα! Ο Δήμος έχει υποχρέωση να συμμετέχει στη διαδικασία εάν αυτή προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Τα έσοδα για τον Δήμο και τους Κυθήριους θα είναι σημαντικά από αυτές τις επενδύσεις.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στον κύριο Στρατηγό και στην κυρία Σερακιώτου. Όσον αφορά την κυρία Σερακιωτου αναφέρεται ότι «Ο σύζυγός της Σπύρος Λαζαράτος φέρεται ως Senior Consultant της ExxonMobil, κορυφαίου παγκόσμιου προμηθευτή λιπαντικών για ανεμογεννήτριες». Δεν έχω ιδέα τι πρεσβεύει η κυρία Σερακιωτου για τα αιολικά πάρκα. Το να υποστηρίζει κάποιος ότι η ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε ορυκτά καύσιμα, έχει συμφέρον από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Κύθηρα λόγω λιπαντικών είναι πολύ μεγάλη ανοησία. Το αντίθετο (ότι η ExxonMobil δεν θέλει αιολικά πάρκα γιατί χάνει λεφτά από τη μείωση χρήσης των ορυκτών καυσίμων) ίσως μπορούσε κάποιος να το ισχυριστεί χωρίς να γίνεται τόσο γραφικός. Είναι κατάντια να καταφεύγουν σε τέτοιο επίπεδο επιχειρηματολογίας για να υποστηρίξουν την θέση τους.

Πολλοί είναι αυτοί που με συμβουλεύουν να αποφύγω το θέμα των ανεμογεννητριών κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν συμφωνώ και ας μου στοιχήσει. Νομίζω ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να έχουν την ικανότητα και όρεξη να επιχειρηματολογούν γι’ αυτήν. Επιπλέον οι ψηφοφόροι είναι σωστό να ξέρουν ποια είναι η θέση μας σε σημαντικά ζητήματα. Οι απόψεις μου για τις ανεμογεννήτριες είναι γνωστές και προς το παρόν σταθερές. Αισθητικά δεν μου αρέσουν αλλά πιστεύω ότι αυτή την στιγμή είναι η φθηνότερη και μαζί με τα ηλιακά η καταλληλότερη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν και άλλες οικονομικές λύσεις. Συμφωνώ ότι ο αριθμός όλων των αιτήσεων είναι υπερβολικός για τα Κύθηρα και σωστά πρέπει να υπάρχει αντίδραση. Εάν η πλειοψηφία των Κυθηρίων έχουν αντίθετη άποψη τότε ας μην εγκατασταθούν, υπάρχει δυνατότητα ακόμα και για τοπικό δημοψήφισμα. Δυστυχώς η μέχρι τώρα συζήτηση ήταν πολύ μονόπλευρη. Η ενεργειακή κοινότητα είναι κάτι που είχα προτείνει και εγώ και συμφωνώ απόλυτα. Τα κεφάλαια όμως που απαιτούνται για μια μεγάλη επένδυση είναι πολλά και σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν από την ενεργειακή κοινότητα. Προς το παρόν η ενεργειακή κοινότητα θα μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο ένα μικρό μέρος της κατανάλωσης.

Αυτά που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες ελπίζω να έχουν πείσει πολλούς ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απαιτεί γρήγορες πρακτικές λύσεις σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Η υπεκφυγή και η λογική του «όχι στην πλάτη μου» είναι επικίνδυνη.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι αναφορές για άμεση σχέση με lobby πολυεθνικών καλό θα ήταν να στηρίζονται σε στοιχεία. Όλα αυτά δείχνουν το επίπεδο της επιχειρηματολογίας και αυτών που το αναπαράγουν.

Γιάννης Κασιμάτης (Βούρος)

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

«ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΡΑ»



8 σχόλια:

  1. Ερώτηση 1 γαργάρα, ερώτηση 2 ΝΑΙ, ερώτηση 3 ΝΑΙ.
    Ερώτηση 4; (4. Μπορεί να μας αποκαλύψει σε ποιές περιοχές ισχυρίζεται οτι μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα;)
    Για πες. Στο Μυλοπόταμο; Στην Αγία Ελέσα; Ή μήπως στον Ποταμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουθενά. Ας ψοφάνε στην Κοζάνη από τον καρκίνο για να φορτίζεις εσύ το ipad στα Κύθηρα...

      Διαγραφή
    2. Αυτό είναι ψέμα. Ο κόσμος δεν τσιμπάει από την προπαγάνδα των καναλιών και των μεγαλοκαρχαριων. Καμία σχέση δεν έχει η καταστροφή των Κυθήρων από κερδοσκόπους με την Κοζάνη.

      Διαγραφή
    3. Ποια καταστροφή ρε; που την είδες;

      Διαγραφή
  2. Άνετα 10 στο Ρουτσουνα και άλλες 5 στο Πρασονησι πριν τα Αντικύθηρα. Διασύνδεση με Κύθηρα και να πως γίνονται όλα χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το νησί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάπως έτσι ο Χαρχαλάκης βάζει το νησί να διχαστεί χρησιμοποιώντας έναν ακόμα αναλώσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαράδεκτος. Θέλει να σκάψουν το νησί. Αυτός είναι επικίνδυνος για τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικίνδυνος είσαι εσύ που σχολιάζεις χωρίς να έχεις αντίληψη αυτών που διάβασες

      Διαγραφή

Από το Blogger.