«Είμαστε ήρωες για έξι μήνες και μετά στα αζήτητα» – Ο εποχικός πυροσβέστης που τραυματίστηκε στη φωτιά στις Πετριές μιλά στο Documento
Βαγγέλης Βαλαβάνης
Ο Θωμάς Μανούσος, που οι φλόγες διαπέρασαν τη στολή του προ ημερών στις Πετριές Ευβοίας, μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες
«Είναι αμαρτία να ερχόμαστε στο φως μόνο όταν τραυματιζόμαστε. Θα έπρεπε να σκύψουν πάνω από τα αιτήματά μας σχετικά με την εποχικότητα. Οχι να μας χτυπάνε με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Νιώθουμε προδομένοι έπειτα από πέντε χρόνια να θεωρούμαστε ήρωες για έξι μήνες και μετά να βρισκόμαστε στα αζήτητα».
Τα λόγια του Θωμά Μανούσου στο Documento δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η ωμή πραγματικότητα όπως τη βιώνουν και την έχουν καταγγείλει πολλάκις οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες που βάζουν τα στήθη τους στη φωτιά σε κάθε αντιπυρική περίοδο.
Ο ίδιος έγινε είδηση για λίγα μόλις λεπτά, επειδή τραυματίστηκε επιχειρώντας στις Πετριές Ευβοίας. Η φωτιά διαπέρασε τη στολή του και του προκάλεσε εγκαύματα στο χέρι καιs το πρόσωπο. Λίγες μέρες μετά ένας ακόμη εποχικός συνάδελφoς του Θ. Μανούσου παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Το όχημά του έπεσε σε χαράδρα στην Εύβοια, με τον οδηγό να γλιτώνει στο παραπέντε αφού πήδηξε από το πυροσβεστικό.Οσα τονίζει στο Documento ο εποχικός πυροσβέστης, πατέρας δύο παιδιών, ενσαρκώνουν τους προβληματισμούς όλων των εργαζομένων στην πυροσβεστική που εξακολουθεί να λειτουργεί με 3.620 κενές θέσεις. Εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη των 3,1 εκατομμυρίων καμένων στρεμμάτων (από το 2020 έως το 2023) έχει στο «περίμενε» τους εποχικούς για το αν θα ενταχθούν ως μόνιμοι στο πυροσβεστικό σώμα.
«Η φωτιά μας περικύκλωσε μέσα σε δευτερόλεπτα»
Ο Θ. Μανούσος επιχειρούσε στη μεγάλη φωτιά στις Πετριές που εντός 24 ωρών έκαψε 8.580 στρέμματα, σύμφωνα με το EFFIS, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές. Ηταν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο μαζί με τον συνάδελφό του στο όχημα.
«Η φωτιά» αφηγείται στο Documento «ξεκίνησε γύρω στις 14.30. Με το που βγήκα στα δέκα μέτρα από το περιπολικό την είδα από ψηλά και ήταν μεγάλη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα κάτι δύο μόλις άνθρωποι. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Χρειαζόμασταν πολλές δυνάμεις για να ανακοπεί αυτό το μέτωπο. Δεν περιμέναμε πως θα είχε τέτοια ένταση. Με την ταχύτητα του ανέμου που ήταν πάνω 8 μποφόρ μας κύκλωσε σε δευτερόλεπτα. Μέχρι να κατέβω κάτω να φτιάξω “δίκτυο” (να ρίξουμε τον σωλήνα για να μπορέσουμε να κάνουμε κατάσβεση) μας κύκλωσε και κοντέψαμε να χάσουμε τη ζωή μας. Η φωτιά ήταν στα 50 μ. από το σημείο που σταθμεύσαμε και εντός 40-50 δευτερολέπτων μας προσπέρασε. Είχε απίστευτη επιθετικότητα, σαν να της έριχνες πετρέλαιο. Ηταν πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βίωσα στα πέντε χρόνια που επιχειρώ. Εχω καεί στο χέρι και στο μάγουλο κάτω από το μάτι. Αντιβίωση και αλοιφές χρησιμοποιώ, ενώ μου έκαναν κι έναν αντιτετανικό ορό. Το πότε θα επιστρέψω στο καθήκον θα κριθεί από μέρα σε μέρα».
Τον ρωτήσαμε πώς περνάει ένας εποχικός πυροσβέστης τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου που δεν επιχειρεί. Οπως μας επισημαίνει, το ευχαριστώ της πολιτείας είναι το ταμείο ανεργίας:
«Μετά το εξάμηνο μπαίνω στο ταμείο και από δουλειά κάνω ό,τι βρω στον δρόμο μου μπροστά. Δεν μπορείς να καθίσεις με δυο παιδιά. Ο,τι και να μου πουν θα το κάνω για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Με εγκαύματα και χωρίς εγκαύματα, με χτυπήματα και χωρίς χτυπήματα… Δεν είναι εύκολο να κάνεις τη δουλειά του πυροσβέστη. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μην ξαναγυρίσεις σπίτι σου. Μπορεί εκεί που είναι όλα καλά να καταστρέψεις την οικογένειά σου. Δεν σε παίρνει ο καθένας για να δουλέψεις για δύο μήνες. Φαντάσου αν τραυματιστείς… πού θα δουλέψεις τον χειμώνα;».
«Δίνουμε το αίμα μας για να μην καεί η γη»
Ο Θ. Μανούσος είναι ακόμη ένας από τους δεκάδες πυροσβέστες που τραυματίστηκαν εν ώρα καθήκοντος τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Γενεσιουργός αιτία αυτών των τραυματισμών, όπως έχουν τονίσει πολλάκις στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, είναι η πίεση που βιώνουν οι πυροσβέστες φέτος, ενώ η Εύβοια στην οποία υπηρετεί ο ίδιος είναι δύσκολη περιοχή.
«Ο νομός Ευβοίας είναι από τους δυσκολότερους της χώρας. Το Κάβο Ντόρο και η ευρύτερη περιοχή μας είναι μεγάλο σχολείο για όλους τους πυροσβέστες που έρχονται για εκπαίδευση. Μιλάμε για μια περιοχή που είχε ούτως ή άλλως δυνατούς ανέμους και τώρα έχουμε και την ξηρασία. Ολοι όσοι είμαστε εδώ δίνουμε το αίμα μας για να μην καεί ούτε ένα στρέμμα γης και προσπαθούμε σκληρά για να προστατέψουμε τους πολίτες» εξηγεί.
Ο φόβος να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών είναι υπαρκτός αφού από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια υπάρχει σιγή ιχθύος.
Το τι μέλλει γενέσθαι είναι κάτι που ανησυχεί έντονα και τον Θ. Μανούσο: «Ελπίζω εμείς, οι εποχικοί, να δικαιωθούμε. Γιατί είναι αμαρτία να πετούν έτσι τον κόπο και τον πόνο μας, γιατί έχει ακουστεί ότι θα μας διώξουν φέτος. Ακούγεται πως θα είναι η τελευταία μας αντιπυρική, δεν έχουν πει αν θα μας ανανεώσουν. Ελπίζω να μην προδοθούμε… εγώ σαν προδοσία το βλέπω έπειτα από πέντε χρόνια να μας διώξουν έτσι».
Δεν υπάρχουν σχόλια