Header Ads

Header ADS

«Οριζόντια και άδικη φορολόγηση της ερασιτεχνικής αλιείας»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8/8/2024

«Οριζόντια και άδικη φορολόγηση της ερασιτεχνικής αλιείας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με την οριζόντια και άδικη φορολόγηση της ερασιτεχνικής αλιείας.

Στην Ερώτηση που συνυπογράφεται από τους κ. Παύλο Χρηστίδη, Βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και την κα Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζεται ότι:

«Στο πλαίσιο της νέας φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται για τα μικρά και μεσαία ερασιτεχνικά θαλάσσια σκάφη, θα θέλαμε να κατανοήσουμε τον λόγο που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει έναν ετήσιο φόρο για τα σκάφη αυτά. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής -μεταξύ αυτών και οι παραδοσιακές μας βάρκες- φέρουν την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.

Οι νέες διαδικασίες υποβολής δηλώσεων και βεβαίωσης του φόρου, όπως περιγράφονται στους νόμους 5036/2023 και 4646/2019, έχουν προκαλέσει την ανησυχία μας, μιας και μοιάζουν να επιβαρύνουν οριζόντια οποιαδήποτε ερασιτεχνική θαλάσσια δραστηριότητα. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα «χαράτσι» οριζόντιο και άδικο, ανεξάρτητα από την αξία του σκάφους, τον σκοπό χρήσης του, την ιδιοκτησιακή του φύση».

Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. «Θεωρείτε ότι η επιβολή αυτού του φόρου μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη και διατήρηση αυτής της δραστηριότητας; Αν όχι, επιβεβαιώνεται η θέση σας αυτή από εμπεριστατωμένα εμπειρικά δεδομένα;

2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κωδικοποίηση του μέτρου και επανεξέταση του;

3. ⁠Θα μεριμνήσετε έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι ερασιτέχνες αλιείς από το παράλογο και άδικο αυτό μέτρο;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

2. Οικονομικών

Θέμα: «Οριζόντια και άδικη φορολόγηση της ερασιτεχνικής αλιείας»

Κύριοι Υπουργοί,

Η ερασιτεχνική αλιεία και ναυσιπλοΐα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, επιτρέποντας σε χιλιάδες συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν τα ερασιτεχνικά τους σκάφη και να απολαύσουν τις ομορφιές της κατά τόπους γεωγραφίας της νησιωτικής και παραθαλάσσιας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της νέας φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται για τα μικρά και μεσαία ερασιτεχνικά θαλάσσια σκάφη, θα θέλαμε να κατανοήσουμε τον λόγο που

η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει έναν ετήσιο φόρο για τα σκάφη αυτά. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής -μεταξύ αυτών και οι παραδοσιακές μας βάρκες- φέρουν την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.

Οι νέες διαδικασίες υποβολής δηλώσεων και βεβαίωσης του φόρου, όπως περιγράφονται στους νόμους 5036/2023 και 4646/2019, έχουν προκαλέσει την ανησυχία μας, μιας και μοιάζουν να επιβαρύνουν οριζόντια οποιαδήποτε ερασιτεχνική θαλάσσια δραστηριότητα. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα «χαράτσι» οριζόντιο και άδικο, ανεξάρτητα από την αξία του σκάφους, τον σκοπό χρήσης του, την ιδιοκτησιακή του φύση.

Δεδομένης της σημασία της ερασιτεχνικής αλιείας και ναυσιπλοΐας για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας,

Δεδομένης της ανισότητας που προκαλείται από ένα τέτοιο οριζόντιο και άδικο μέτρο,

Δεδομένης της ήδη μεγάλης επιβάρυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων από τις αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με αυτές,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Θεωρείτε ότι η επιβολή αυτού του φόρου μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη και διατήρηση αυτής της δραστηριότητας; Αν όχι, επιβεβαιώνεται η θέση σας αυτή από εμπεριστατωμένα εμπειρικά δεδομένα;

2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κωδικοποίηση του μέτρου και επανεξέτασή του;

3. Θα μεριμνήσετε έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι ερασιτέχνες αλιείς από το παράλογο και άδικο αυτό μέτρο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παύλος Χρηστίδης

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Χριστίνα Σταρακ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.