ΚΥΘΗΡΑ:ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ Λ/Σ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 21/09
Με σκάφος του Λ/Σ θα έρθουν τα Τίμια Δώρα των Μάγων στο Νησί μας στο λιμάνι του Διακοφτιού το μεσημέρι της Πέμπτης 21/09 και ώρα 12:15 μ.μ.
Η άφιξη τους να συμπέσει με την άφιξη του πλοίου Aqua Jewel στο λιμάνι.
Δείτε εδώ τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Εγχωρίου κον Ευάγγελο Βενάρδο
Τα τίμια δώρα των τριών μάγων : «Το ταξίδι» και η ιστορία τους
Μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι και έχοντας ως οδηγό τους το Άστρο της Βηθλεέμ, οι τρεις μάγοι φτάνουν στην Ιερουσαλήμ προς αναζήτηση του Θείου Βρέβους για να προσφέρουν τα Τίμια δώρα.
Ο Μελχιόρ θα προσέφερε στο Χριστό χρυσό, ο Γάσπαρ λιβάνι και ο Βαλτάσαρ σμύρνα. Τα τίμια δώρα ή καλύτερα η επιλογή τους, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν . Ο χρυσός ήταν ένα μέταλλο που προσέφεραν οι βασιλείς. Με αυτή την προσφορά οι Μάγοι θέλησαν να δείξουν ότι τιμούσαν ένα βασιλιά. Ο λίβανος, το γνωστό μας λιβάνι, ήταν ένα πολύτιμο υλικό, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως θυμίαμα (όπως και σήμερα άλλωστε) σε θρησκευτικές τελετές. Έτσι, έδειξαν οι Μάγοι τη θεϊκή φύση του Χριστού. Τέλος η σμύρνα, ήταν ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν στην ιατρική, αλλά και κατά την διάρκεια της ταφής των νεκρών. Με την σμύρνα οι Μάγοι, έδειξαν τη θυσία που θα έκανε ο Χριστός για την σωτηρία των ανθρώπων.
Τί απέγιναν, όμως τα Τίμια Δώρα; Η ίδια η Παναγία παρέδωσε, τα Τίμια Δώρα στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, πριν την Κοίμηση της. Στα Ιεροσόλυμα έμειναν έως το 400μ.Χ. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε τότε στη Βασιλεύουσα, όπου και έμειναν έως το 1204μ.Χ. όταν καταλήφθηκε η Πόλη από τους Φράγκους. Για ένα διάστημα περίπου εξήντα χρόνων, τα Τίμια Δώρα μεταφέρθηκαν στην Νίκαια της Βιθυνίας και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1453μ.Χ, όταν η Πόλη έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή. Από τα χέρια των κατακτητών τα έσωσε η μητριά του Μωάμεθ, η οποία ήταν χριστιανή και λεγόταν Μάρω. Η Μάρω τα μετέφερε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος όπου βρίσκονται μέχρι τις μέρες μας.
Η μονή αυτή επιλέχθηκε από την Μάρω γιατί το καθολικό (εκκλησία) της μονής είχε κτίσει ο πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς, ο οποίος ήταν δεσπότης της Σερβίας. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης των Τιμίων Δώρων από την Μάρω στους μοναχούς της μονής συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός.
Καθώς η Μάρω ανέβαινε από το λιμάνι προς την Μονή, την εμπόδισε να συνεχίσει τον δρόμο της η Παναγία, ώστε να μην παραβιάσει το Άβατο του Αγίου Όρους. Στο σημείο εκείνο ανεγέρθηκε Σταυρός, ο οποίος σώζεται μέχρι τις μέρες μας και ονομάζεται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Τα Τίμια Δώρα είναι θαυματουργά, ενώ αναδίδουν συνεχώς μια ευωδία, γεγονός που πιστοποιεί την αυθεντικότητά τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μεν χρυσός, από τα Τίμια Δώρα, είναι 28 πλακίδια μήκους 7 και πλάτους 5 εκατοστών περίπου διαφόρων σχημάτων που φέρουν καλλιτεχνικά σχέδια. Τα δε, λίβανος και σμύρνα είναι περίπου εξήντα σφαιρίδια, ανακατεμένα μεταξύ τους, και μεγέθους όσο μια ελιά.
Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί πανεπισήμως η υποδοχή των Τιμίων Δώρων στον προαύλιο χώρο του Ναού, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού. Τα Τίμια Δώρα θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αρχιμ. Παρθένιος.
Τα Τίμια Δώρα θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας έως την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια του οκταήμερου προσκυνήματος, προς αγιασμό των πιστών, θα τελούνται έκτακτες Ιερές Ακολουθίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια