Header Ads

Header ADS

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΡΑΤΣΙΩΝ


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα όταν υπουργός στην τότε κυβέρνηση ήταν ο συμπατριώτης μας Σπυρίδων Στάης ελήφθη η απόφαση για ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στα Φράτσια. Έως τότε υπήρχε η αλληλοδιδακτική αγγλική σχολή, η σημερινή μας Φαμίλια για να είμαστε πιο κατανοητοί.
Ο Σπυρίδων Στάης ως υπουργός κατόρθωσε να αποσπάσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από το κληροδότημα Ανδρέα Συγγρού και να το στείλει στα Κύθηρα για αυτόν το σκοπό. Το 1901 λοιπόν δόθηκε η άδεια ανοικοδόμησης από τον συμβολαιογράφο Ιερώνυμο Σεμιτέκολο στον ειρηνοδίκη Κυθήρων Ανδρέα Μπακαούρη, ο οποίος με τη σειρά του όρισε ως εργολάβο κάποιον Παναγιώτη Λουράντο από την γειτονική μας Καρβουνάδα. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στο πόσο των 17.000 δραχμών τότε και κτίστηκε σε δημόσιο χώρο. Το προαύλιο πίσω από το σχολείο μας το αντάλλαξε ο τότε δάσκαλος Χαράλαμπος Καρατέλης με την Σχολή, δηλαδή τη Φαμίλια.
Στη βραχύχρονη πορεία του το σχολείο μας ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες τη στιγμή που την εκπαίδευση υπηρετούσαν φωτεινοί άνθρωποι! Το 1910 μπήκαν τα πρώτα παιδιά και το 1986 το σχολείο μας έκλεισε και μεταφέρθηκε στην Καρβουνάδα.
Με αφορμή όμως την ιστορία του σχολείου μας θα θέλαμε να σας παραθέσουμε έναν μικρό ονομαστικό κατάλογο των δασκάλων του 20ου και του 21ου αιώνα από το χωριό μας.
Θα ξεκινήσουμε με τον Χαράλαμπο Καρατέλη ο οποίος ήταν και ο πρώτος δάσκαλος που δίδαξε παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον άνθρωπο αυτόν πάρα μόνον πως καταγόταν από τα Παντολιάνικα. Ήταν άνθρωπος αγαθός και δεν σώζεται κάποιο στοιχείο σχετικά με τις σπουδές του ή ίσως καλύτερα να χρειαστεί να ψάξουμε πιο εντατικά στο μέλλον. Ο δάσκαλος Καρατέλης δεν άφησε φήμη αυστηρού δασκάλου, ούτε και ιδιαίτερα έξυπνου ή μπορεί και παραπάνω έξυπνου απ'όσο χρειαζόταν η εποχή του. Χαρακτηριστική του κουβέντα ήταν η λέξη "διαβόλιον" που έλεγε όταν αναφερόταν σε κάθε παιδί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τη δεκαετία του '20 αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία και λίγο καιρό αργότερα έφυγε.
Τον Καρατέλη θα διαδεχόταν ο νεαρός Δημήτριος Κ. Μασσέλος ο οποίος γεννήθηκε στην Τσιγκούρα το 1889. Τελειώνοντας τις σπουδές του έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και τιμήθηκε με το βαθμό του επιλοχία όντας πανέξυπνος νέος. Δεν εισήλθε ποτέ σε σχολική τάξη αφού έπεσε στα υψώματα του Κιλκίς στις 20-6-1913 σε ηλικία μόλις 24 ετών.
Τη διαδοχή έλαβε ο δημοδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Κ. Παυλάκης ή "Γανιάς". Ο δάσκαλος ο Γανιάς, με σπουδές σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη ανέβασε ψηλά τον πήχη της Φρατσιώτικης πνευματικότητας. Αυστηρότατος, πανέξυπνος και ιδιαίτερα μεταδοτικός είναι μερικά από τα ελάχιστα γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Γεννήθηκε το 1870 στα Χανιά από Φρατσιώτες γονείς και για την εποχή του ήταν ιδιαίτερα "περπατημένος" θα λέγαμε. Μαθητές του μας έλεγαν πως είχε "μακρύ χέρι" αλλά όσοι από αυτούς πήγαν γυμνάσιο και είπαν πως είναι μαθητές των Φρατσίων, οι καθηγητές τους πέρασαν χωρίς να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, λέγοντας απλά πως "αν είστε του Παυλάκη περάστε". Ο δάσκαλος εκοιμήθη στις 5-2-1940 μετά από πνευμονία.
Την σκυτάλη από το Γανιά πήρε η δασκάλα Καλλιόπη Θ. Πετροχείλου, η γνωστή σε όλους μας δασκάλα. Η δασκάλα γεννήθηκε στις 29-10-1903 στα Λενταρακιάνικα. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Κοντολιάνικα που ήταν θηλέων και ύστερα συνέχισε στο τότε Σχολαρχείο. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών της εισήχθη στο Αρσάκειο ίδρυμα Αθηνών το 1922 και έλαβε το πτυχίο της ως εκπαιδευτικού δημοτικής εκπαίδευσης. Το 1954 βγήκε στη σύνταξη και απέθανε το 1988.
Τη σειρά της Δασκάλας θα έπαιρνε κανονικά ο Δημήτριος Γ. Κεντρωτής "Κοδεσποτίνης" ο οποίος λίγο πριν τον πόλεμο είχε εισέλθει στην Ανώτατη Εκπαιδευτική Ακαδημία Αθηνών. Ο Μήτσος ο Παπαδόπουλος για εμάς, ένεκα του πολέμου δεν περάτωσε ποτέ τις σπουδές του. Γεννήθηκε στα Τζαρμάδικα στις 10-1-1921 και ήταν γιος του πατρός Γεωργίου Κεντρωτή και μαθητής του Γανιά. Ωστόσο ο Μήτσος δίδαξε σε τάξη, όντας ώριμος και λάτρης του κλάδου του όταν στην Κατοχή έκλεισαν τα σχολεία σε όλην την επικράτεια. Ο Κεντρωτής ήταν συν τοις άλλοις άριστος ψάλτης και μάθαινε τα παιδιά μουσική. Έφυγε στις 31-5-2012.
Τους παραπάνω διαδέχτηκε ο Χαράλαμπος Παυλάκης του Μάρκου. Ο δάσκαλος των παιδικών μας χρόνων γεννήθηκε στα Πετροχειλιάνικα στις 27-10-1950 και είναι γιος του κουρέα. Είναι και εκείνος που μας βοήθησε πολύ στην συγκεκριμένη έρευνά μας. Εισήχθη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και αποφοίτησε το 1971. Υπηρέτησε ως έφεδρος στον ελληνικό στρατό. Στα Φράτσια δίδαξε από το 1977 έως το 1986 οπότε και επί των ημερών του έκλεισε το σχολείο. Το 2006 αποσύρθηκε της ενεργού υπηρεσίας. Του ευχόμαστε να είναι γερός και να μας βοηθάει πάντα.
Τιμητικά τον τίτλο λαμβάνει ο Παναγιώτης Φλάσκας του Σταύρου από τα Παυλακιάνικα. Ο δάσκαλος ο Τάκης είναι ένα αεικίνητο άτομο με εύστοχο χιούμορ και αγάπη για τη δουλειά του. Αφού σπούδασε νοσηλευτής στο πανεπιστήμιο Πατρών, εισήχθη στο παιδαγωγικό Αθηνών το 1996 και αποφοίτησε το 2000. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Αθήνας ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει μεγάλη αγάπη για τα καλλιτεχνικά.
Ισάξια των προαναφερθέντων και διάδοχός τους είναι η Πασχαλιά Στάθη του Δημητρίου. Δείχνει μεγάλη αγάπη και μεράκι για τους μαθητές της. Είναι πάντοτε διακριτική και ήρεμη. Διδάσκει μέχρι και σήμερα σε δημοτικά σχολεία του Πειραιά. Άξια διάδοχος λοιπόν των προαναφερθέντων και καύχημα για εμάς τους Φρατσιώτες.
Πρόσφατα το πτυχίο της έλαβε η Ευγενία Πετροχείλου του Κωνσταντίνου. Η Ευγενία γεννήθηκε το 1998 και έζησε στον Πειραιά. Το 2016 εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου και αποφοίτησε το 2020. Μόλις πριν έναν μήνα ξεκίνησε να εξασκεί επίσημα το αντικείμενο και της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία. Η Ευγενία είναι κατά σάρκαν δισεγγονή του δημοδιδάσκαλου Κωνσταντίνου Παυλάκη "Γανιά".
Και τελευταία έρχεται η νεαρή Εμμανουέλα Προγουλάκη του Ηλία. Η Εμμανουέλα μας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πετροχειλιάνικα τον Ιούνιο του 2000. Εισήχθη το 2018 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πτυχίο της.
Ευχόμαστε σε όλους τους δασκάλους χωριανούς μας να είναι γέροι, γεμάτοι με υγεία κι εμείς να απολαμβάνουμε τη μοναδικότητα του καθενός τους. Να έχουν ως πνευματικούς οδοδείκτες τους προκατόχους τους και να τους μοιάσουν στη σοφία.
Κατάλογος Δασκάλων δημοτικού σχολείου Φρατσίων:
Χαράλαμπος Καρατέλης
Κωνσταντίνος Παυλάκης
Πετροχείλου Καλλιόπη
Σεμιτέκολος Ευάγγελος
Φατσέας Ιωάννης
Μαργέτης Ιωάννης
Μαυροματάκης Ζαχαρίας
Κατωνίδου Μαρία
Μανετάκης Τηλέμαχος
Δαμιανίδης Κωνσταντίνος
Μαυρίδης Αλέξανδρος
Παυλάκης Χαράλαμπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.