Ημερίδα ΕΕΤΑΑ =ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ-ΥΠΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πράξης
Αθήνα, 30/3/2022
Τα αποτελέσματα της Πράξης «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία», παρουσιάστηκαν σε Ημερίδα που διοργανώθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στην Αθήνα, από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).
Στις εργασίες της Ημερίδας παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας και Σπύρος Σπυρίδων αντίστοιχα, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Αν, Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, εκ μέρους της ΕΝΠΕ ο Α΄ Αντιπρόεδρος και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο Β΄ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας.
Ο κ. Μαραβέλιας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του παρουσιαζόμενου έργου, τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που θα παίξει αυτό στη διοικητική και οργανωτική εξέλιξη και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το έργο ως το πρώτο μεγάλο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και των Περιφερειών, ένα έργο «σημαία» για την Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ανάλυση της 1ης δράσης.
Όπως είπε ο κ. Σπυρίδων, η ΕΕΤΑΑ, ως φορέας υλοποίησης, με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό της, τους πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες και την πολύ καλή συνεργασία με 12 Δήμους και τρεις (3) Περιφέρειες πιλότους, κατάφερε:
να αποτυπώσει 669 διαδικασίες Δήμων και 684 διαδικασίες Περιφερειών,
να μοντελοποιήσει τις διαδικασίες αυτές με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και να τις κατηγοριοποιήσει σε τρεις (3) κατηγορίες και
να προχωρήσει σε απλούστευσή τους (όπου ήταν δυνατό) προτείνοντας τις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις.
Τέλος, εκπονήθηκαν οι προδιαγραφές για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα είναι κοινό για τους ΟΤΑ της χώρας και το οποίο θα υποστηρίζει το νέο μοντέλο λειτουργίας τους.
Θα ακολουθήσουν η 2η Δράση κατά την οποία θα εκπονηθεί το κοινό πλέον για όλους τους ΟΤΑ πληροφοριακό σύστημα και η 3η Δράση κατά την οποία θα επιμορφωθεί το προσωπικό τους.
«Στόχος μας η μείωση – ιδανικά η εξάλειψη - της γραφειοκρατίας και η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς να απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις η φυσική του παρουσία για την διεκπεραίωση του αιτήματός του στον Δήμο ή στην Περιφέρεια, καθώς και η εξοικονόμηση οικονομικών, και κυρίως ανθρώπινων πόρων που ασχολούνται με μηχανιστικές μορφές εργασίας και η αξιοποίησή τους σε άλλους τομείς», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.
Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σπυρίδων, υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, « το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα πρώτο – πολύ σημαντικό - βήμα προώθησης, μιας ουσιαστικής λειτουργικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, που είναι η Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και η οποία, κατάλληλα εφαρμοζόμενη, θα αμβλύνει τις διαφορές και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ισόρροπη ανάπτυξη και συνοχή».
____________________________________________________
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του Β΄Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου. (Οι χαιρετισμοί επισυνάπτονται).
Υπενθυμίζουμε ότι, η Πράξη για την Απλούστευση των διαδικασιών των ΟΤΑ, υλοποιήθηκε από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ., της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε. και χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020».
Η Ημερίδα απευθύνονταν σε αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη των ΟΤΑ και αποσκοπούσε :
Στη συνοπτική παρουσίαση της πράξης, της δικτύωσης και της συμμετοχής των στελεχών της Τ.Α.
Στην παρουσίαση του Νέου Επιχειρησιακού Μοντέλου Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στην παρουσίαση των προδιαγραφών του Διαδικτυακού Πληροφοριακού Συστήματος των ΟΤΑ
Ειδικότερα :
Το νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν, ο Ηλίας Λίτσος, Υπεύθυνος Τμήματος οργάνωσης & λειτουργίας ΕΕΤΑΑ – Υπεύθυνος έργου, ο Μ. Λαζαρίδης, Partner – Manager| Δημόσιος Τομέας, Diadikasia Business Consulting S.A., ο Δρ. Χ. Αλεξόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Diadikasia Business Consulting S.A. και ο Ν. Παναγιώτου, Καθηγητής ΕΜΠ.
Το Διαδικτυακό Πληροφοριακό Σύστημα των ΟΤΑ παρουσίασαν, ο Δρ. Δ. Πανόπουλος, Suite5 DIS, o Β. Βεσκούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και ο Ε. Λουκής, Καθηγητής Παν. Αιγαίου.
_____________________________________________________
ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας:
«Οικοδομούμε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο πάντα τις ανάγκες των πολιτών»
«Η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών δεν είναι ένα “τεχνικό” ζήτημα, αλλά μια σημαντική θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στην ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πράξης για την «απλούστευση των διαδικασιών των ΟΤΑ α΄ & β΄ βαθμού» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πέτσας ανέπτυξε, διεξοδικά, τη στρατηγική και τη στόχευση των επόμενων μηνών σχετικά με τα βήματα που προωθούνται για τη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», αρχικά για το θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων –για το οποίο οι σχετικές παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου– και, εν συνεχεία, για τα ζητήματα που αφορούν στην αποσαφήνιση, τον ανασχεδιασμό και, εν τέλει, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Κεντρική Διοίκηση.
«Το υπουργείο Εσωτερικών και, συνολικά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται άοκνα, με συγκρότηση, συνέπεια και σχέδιο, για την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, χαιρετίζοντας το φιλόδοξο –όπως το χαρακτήρισε– έργο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. σχετικά με την καταγραφή, την απλούστευση και την προτυποποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών που εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καθώς και την πρότασή της για μείωση των διαδικασιών αυτών περίπου κατά το ήμισυ.
«Αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί 699 διαδικασίες για τους Δήμους και 684 διαδικασίες για τις Περιφέρειες», επισήμανε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι η απλούστευση των πολυάριθμων διαδικασιών λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν, ακόμη πιο αποτελεσματικά, τα φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης, προκειμένου να οικοδομηθεί μια ακόμη πιο στέρεα σχέση αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο πάντοτε τις ανάγκες των πολιτών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τα απτά, μετρήσιμα και συγκεκριμένα οφέλη που –όπως είπε– μπορούν να επιτευχθούν μέσα από έναν ευρύ ανασχεδιασμό των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ, παράλληλα με τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία. Μεταξύ άλλων: μείωση της γραφειοκρατίας, αναβάθμιση του επιπέδου αυτοματοποιημένης διαδικασίας, μείωση του χρόνου και κόστους εκτέλεσης, μείωση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κατάργηση της απαίτησης φυσικής παρουσίας του πολίτη, μείωση του αριθμού των εμπλεκόμενων υπαλλήλων και των υπογραφών της ιεραρχίας. «Πρόκειται για βήματα που δίνουν μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης και που, τελικά, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόσο στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση –ένα θέμα κομβικής σημασίας, όπως επισήμανε, μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– όσο και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό. Και αυτό γιατί –όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας– το ζήτημα της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» δεν αποτελεί μία μεμονωμένη θεσμική παρέμβαση, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει διαμορφωθεί και υλοποιείται, όλους αυτούς τους μήνες, από το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Κεντρικός στόχος όλων αυτών των θεσμικών και χρηματοδοτικών μας παρεμβάσεων είναι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά και για να συμμετάσχει ενεργότερα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε: «Ενωμένοι –Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες– και οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη που έχουμε εξασφαλίσει, θα πάμε μπροστά. Και είμαι πεπεισμένος ότι με την υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών, το 2023, η ενδυνάμωση του ρόλου του κεντρικού κράτους και της Αυτοδιοίκησης θα είναι πλέον ορατή σε όλους».
______________________________________________________
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), με θέμα: «Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων της Πράξης: Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία».
«Ευχαριστώ θερμά που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών και, συνολικά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται άοκνα, με συγκρότηση, συνέπεια και σχέδιο, για την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε στηρίξει ενεργά το φιλόδοξο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σχετικά με την καταγραφή, την απλούστευση και την προτυποποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, το οποίο συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό στη δημιουργία του Νέου Επιχειρησιακού Μοντέλου Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απλούστευση των πολυάριθμων διαδικασιών λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης —σημειώνω εδώ ότι έχουν καταγραφεί 699 διαδικασίες για τους Δήμους και 684 διαδικασίες για τις Περιφέρειες— θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης, και να οικοδομήσουμε μια στέρεα σχέση αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο πάντοτε τις ανάγκες των πολιτών.
Η απλούστευση όλων αυτών των διαδικασιών θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, την εσωστρέφεια και την τυπολατρική προσήλωση σε περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χώρο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση σύγχρονων, εξωστρεφών πολιτικών που βελτιώνουν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και που τελικά, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Και είναι πράγματι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, με βάση τα δεδομένα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, προκύπτει σαφώς το συμπέρασμα πως, μέσα από έναν ευρύ ανασχεδιασμό των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ, μπορούμε να πετύχουμε απτά, μετρήσιμα, συγκεκριμένα οφέλη:
-Μείωση των χειροκίνητων βημάτων
-Αναβάθμιση του επιπέδου αυτοματοποιημένης διαδικασίας
-Μείωση του χρόνου και του κόστους εκτέλεσης
-Μείωση του αριθμού των εμπλεκόμενων υπαλλήλων και των υπογραφών της ιεραρχίας
-Κατάργηση της απαίτησης φυσικής παρουσίας του πολίτη
Αυτό το νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο τα διαδικτυακά πληροφορικά συστήματα και όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που μας παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία, μας βοηθάει επίσης να μειώσουμε την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια και, ως εκ τούτου, να δώσουμε μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.
Και το σημειώνω αυτό, διότι, για εμάς, η πρόταση της ΕΕΤΑΑ για την απλούστευση των υφιστάμενων διαδικασιών και τη μείωσή τους —περίπου κατά το ήμισυ— αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα στη συζήτηση της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», η οποία ήδη έχει εκκινήσει, είτε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση, είτε από την αποκεντρωμένη διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση ή και προς άλλα υπουργεία.
Είμαι πεπεισμένος ότι με την υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών, το 2023, η ενδυνάμωση του ρόλου του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης θα είναι πλέον ορατή στους πολίτες. Και αυτό θα γίνει, όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, με τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε σχετικά με την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και με τους απαραίτητους πόρους που για εμάς πάνε χέρι-χέρι με τις αρμοδιότητες που έχει. Γνωρίζετε, άλλωστε, πόσο πολύ έχουμε εργαστεί όλο αυτό το διάστημα για την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων αναπτυξιακών χρηματοδοτικών εργαλείων για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και για την αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έτσι ώστε να οδηγηθούμε, το επόμενο διάστημα, στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των τελευταίων ετών. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι το 2021 –για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια– οι πόροι αυξήθηκαν με δύο επιπλέον κατανομές ΚΑΠ ίδιου ύψους –δεκατέσσερις, δηλαδή, συνολικά αντί για δώδεκα– ενώ ήδη, από τις αρχές του 2022, οι πρώτες τακτικές επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 6,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν πέρυσι.
Κεντρικός στόχος όλων αυτών των θεσμικών και χρηματοδοτικών μας παρεμβάσεων είναι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά και για να συμμετάσχει ενεργότερα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
Ελπίζω να είναι αντιληπτό από όλους ότι η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών δεν είναι ένα «τεχνικό» ζήτημα, αλλά μια σημαντική θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία, που θα πείσει τους πολίτες ότι Κεντρική Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρούμε οργανωμένα και συντονισμένα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας πολύ κρίσιμης συγκυρίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Ευρώπη, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων, εξαιτίας της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, προκαλεί πιέσεις όχι μόνον στους προϋπολογισμούς του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Συνεπώς, έχει καθοριστική σημασία να δημιουργήσουμε το απαραίτητο ενιαίο μέτωπο που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό και λειτουργικό τρόπο τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.
Με τα λόγια αυτά, θέλω να χαιρετίσω την έναρξη της σημερινής ημερίδας, να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στο εγχείρημα, και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.
Ενωμένοι –Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες– και οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη που έχουμε εξασφαλίσει, θα πάμε μπροστά».
ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Ανοίγουμε τη συζήτηση για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση -
Βελτιώνουμε τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών
Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απηύθυνε την Τετάρτη 30
Μαρτίου χαιρετισμό στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων για την
απλούστευση των διαδικασιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’
Βαθμού που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και
Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών την Κεντρική
Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης ανέπτυξε τη στρατηγική που πρόκειται να
ακολουθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στον ανακαθορισμό και τη διάκριση των
αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα αποτυπωθεί
στον Οργανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και ο οποίος θα αναλάβει να αξιολογεί τις
αρμοδιότητες και με τη συνδρομή ενός ψηφιακού εργαλείου θα καλείται να λαμβάνει τις
κατάλληλες αποφάσεις στο ζήτημα της ορθής κατανομής τους.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συζήτηση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων συνεχή και
συστηματική και τόνισε την ανάγκη αυτή να διεξάγεται σταθμισμένα, προκειμένου να
επιλύονται κρίσιμα μεθοδολογικά ζητήματα.
Τέλος, εξήρε το έργο της απλούστευσης των διαδικασιών που παρουσίασε η Ε.Ε.Τ.Α.Α.
σημειώνοντας ότι θα ενταχθεί στη συνολική παρέμβαση στην οποία θα προχωρήσει το
Υπουργείο Εσωτερικών για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση
_______________________________________________________
Χαιρετισμός Β΄ Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ και Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου
Κύριε Υπουργέ ή Κύριοι Υπουργοί
Κύριε Διευθύνοντα σύμβουλε της ΕΕΤΑΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Κυρίες και κύριοι
Με πολλή μεγάλη χαρά χαιρετίζω κι εγώ εκ μέρους της ΚΕΔΕ, τη σημερινή ημερίδα.
Η ημερίδα αυτή πραγματικά θίγει ένα τεράστιο ζήτημα για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
Το ζήτημα της απλούστευσης των διαδικασιών, της αναδιοργάνωσης και των νέων πληροφοριακών συστημάτων των Δήμων και των Περιφερειών.
Η μεταρρύθμιση για την οποία μιλάμε σήμερα, θεωρώ πως, είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση από τη γένεση του Ελληνικού Κράτους.
Η σημερινή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, γραφειοκρατία, νομική πολυπλοκότητα, χρονοβόρες διαδικασίες και συγκεχυμένη αποτύπωση ευθυνών και αρμοδιοτήτων.
Για να πετύχει η προσδοκώμενη μεταρρύθμιση χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Το έργο αυτό πρέπει να αποκτήσει ιδιοκτήτες. Και οι φυσικοί ιδιοκτήτες είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ποιες είναι οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες του νέου αυτού μοντέλου:
1. Η απλούστευση των διαδικασιών και οι απαιτούμενες για αυτό αλλαγές στη νομοθεσία.
Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει όλο το πλαίσιο να γίνει πιο αποκεντρωμένο, το οποίο αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2. Νέα πληροφοριακά συστήματα.
Εδώ πρέπει να γίνει μια επανάσταση, κυρίως στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ώστε να εξοικονομήσουμε εργατοώρες και να ανεβάσουμε την παραγωγικότητα.
3. Νέα πρότυπα οργάνωσης , στελέχωσης και λειτουργίας. Χρειαζόμαστε νέες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χρειαζόμαστε διαδικασίες αξιολόγησης.
Και 4η, και για εμένα η πιο σημαντική προτεραιότητα, η αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα μέσα από ένα πλαίσιο κινήτρων και εκπαίδευσης.
Στο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας και το τμήμα των αιρετών. Οι αιρετοί είναι το σημαντικότερο τμήμα της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων, δυστυχώς όμως του έχουμε να λειτουργούν κάτω από ένα ελλιπέστατο πλαίσιο αμοιβών και κινήτρων.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι παρακολουθούμε στενά
το έργο ως ΚΕΔΕ, το στηρίζουμε και το θεωρούμε ως βασικό στόχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ την Διοίκηση και τα στελέχη της ΕΕΤΑ που προχωράνε πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα και μία απόδειξη για αυτό είναι και η σημερινή ημερίδα αλλά και τα κείμενα που τη συνοδεύουν.
__________________________________________________
Γ. Πατούλης: « Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στο να έχουμε ένα κράτος πιο επιτελικό, με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής»
Στην Ημερίδα της ΕΕΤΑΑ με θέμα την «Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων της Πράξης: Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία», ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα, σε συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος, μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στο να γίνει το κράτος πιο επιτελικό, προκειμένου και η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά υπέρ των πολιτών, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας ημερίδα της ΕΕΤΑΑ.
Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πράξης για την Απλούστευση των διαδικασιών των ΟΤΑ, η οποία υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΑΑ, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΣ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020».
Την Ημερίδα χαιρέτισαν ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σ. Σπυρίδων, ο οποίος εξήρε τη συνδρομή του Περιφερειάρχη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμη και των υπηρεσιών στην ολοκλήρωση του έργου.
Η ημερίδα την οποία συντόνιζε ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών της ΕΕΤΑΑ Γ. Γούπιος απευθυνόταν σε αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη ΟΤΑ και στόχο είχε μεταξύ άλλων τη συνοπτική παρουσίαση της πράξης, την παρουσίαση του Νέου Επιχειρησιακού Μοντέλου Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των προδιαγραφών του Διαδικτυακού Πληροφοριακού Συστήματος των ΟΤΑ.
Παραβρέθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Γ. Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής Ν. Παπαγεωργίου, Δήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι φορέων Αυτοδιοίκησης.
___________________________________________________
Γ. Πατούλης: « Πήραμε μια σημαντική απόφαση για την αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στο έργο που εκπονήθηκε από την ΕΕΤΑΑ με τη σημαντική συνδρομή και της Περιφέρειας Αττικής έκανε λόγο για μία σημαντική απόφαση για την αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι το 2018 ως τότε Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσε έμφαση στην υλοποίηση της συγκεκριμένης Δράσης, που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετική προγραμματικής συμφωνίας.
«Το συγκεκριμένο έργο, στο οποίο η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει ενεργά, έρχεται να συμβάλει καθοριστικά στην παροχή αναβαθμισμένων ποιοτικά εργαλείων και υπηρεσιών, αλλά και στην εξασφάλιση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των διοικητικών διαδικασιών στους ΟΤΑ» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Η καταγραφή και κωδικοποίηση των σταδίων και βημάτων των διοικητικών διαδικασιών αποτελούν καθοριστική παράμετρο και δικλείδα ασφαλείας στην καθιέρωση της διαφάνειας, της νομιμότητας εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων, αλλά και στην παροχή σύγχρονων και εξελιγμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Αττικής».
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στις προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατότητων που παρέχουν οι Τεχνολογίες Πληροφορίας με στόχο τη διευκόλυνση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξασφάλιση ενός αναβαθμισμένου εργασιακού περιβάλλοντος και δεσμεύθηκε για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων του έργου σε συνεργασία και με τον Εκτελεστικό Γραμματέα Ι. Σελίμη.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στις διοικητικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, εστίασε στη σημασία αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από πλευράς Περιφέρειας δομών και υπηρεσιών Υγείας αλλά και εκπαίδευσης, αν και εκτός των αρμοδιοτήτων της, με στόχο τη βελτίωση των σχετικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια