Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:Ο επίλογος της τραγωδίας γράφτηκε στις Νοτιοδυτικές βραχώδεις ακτές των Κυθήρων...

Στο βάθος οι βραχονησίδες ¨Κοφινίδια.¨Είναι το σημείο που έπλεε για τελευταία φορά το ιστιοφόρο σκάφος με τους Κρήτες.


Συνεχίζοντας την έρευνα μας μετά από το δημοσίευμα 
ΚΥΘΗΡΑ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:Ο δικός μου ο παππούς δεν έχει μνήμα, τον πήρε ο πόλεμος βλέπε στον παρακάτω σύνδεσμο:https://adellinfm.blogspot.com/2022/01/blog-post_963.html?fbclid=IwAR2GQUCUcjofc2pYTiUlzCi-eD9RFU9xxzC-pgGV8pUkOAmIf9ATZhwj8Ac

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Την ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω μας την διηγήθηκε ο κύριος Νικόλαος Μεγαλοκονόμος (πρώην Αντιδήμαρχος) κάτοικος Καλάμου,όπως ακριβώς την ξέρει από τον αείμνηστο πατέρα του Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο.

Ο Αείμνηστος Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος με την σύζυγο του στη ¨Βρουλέα¨

Η συνέχεια της τραγικής ιστορίας από μαρτυρίες του αείμνηστου Παναγιώτη Μεγαλοκονόμου κάτοικου Καλάμου που έζησε από κοντά την θλιβερή τραγωδία...


Ελίνα Φαρσάρη

¨25 Νοεμβρίου 1941, ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης, ο παππούς μου ο Μιχάλης και οι σύντροφοί του χάθηκαν για πάντα στη θάλασσα των Κυθήρων, χτυπημένοι – σε μια τραγική διάσταση της πολεμικής θηριωδίας – από φίλια πυρά.¨

===============================================

Την τραγική εκείνη ημέρα ο αυτόπτης μάρτυς Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος όργωνε τα κτήματα του σε μικρή απόσταση από τον όρμο Βρουλέα .


Ο δρόμος προς τον Όρμο ¨Βρουλεα¨στο κτήμα κάτω αριστερά βρισκόταν ο Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος την ώρα της έκρηξης 

Ο επίλογος της συγκλονιστικής τραγωδίας γράφτηκε στις Νοτιοδυτικές βραχώδεις ακτές των Κυθήρων...

Ο Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος θυμάται...

Γύρω στις 11:00 με 12:00 το μεσημέρι άκουσε μια φοβερή έκρηξη σαν βομβαρδισμό και μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς είχε συμβεί, συνέχισε την εργασία του.

Τελειώνοντας αργά το απόγευμα και έχοντας στο νού του συνεχώς αυτό που άκουσε νωρίτερα, κατέβηκε στην μικρή παραλία της ¨Βρουλέας¨ και εκεί αντίκρισε ένα φρικτό θέαμα.

Τρία πτώματα είχαν ξεβραστεί σε σημεία που υπάρχουν στις  παρακάτω φωτογραφίες και άλλα δέκα με έντεκα πτώματα λίγο πιο πέρα.

Τα σημεία που ξεβράστηκαν τα πτώματα μετά την βύθιση του ιστιοφόρου από φίλια πυρά (τορπιλισμός από υποβρύχιο) 

Τα σημεία που ξεβράστηκαν τα πτώματα μετά την βύθιση του ιστιοφόρου από φίλια πυρά (τορπιλισμός από υποβρύχιο) 


Ο Όρμος ¨Βρουλέα¨

Τα σημεία που ξεβράστηκαν τα πτώματα μετά την βύθιση του ιστιοφόρου από φίλια πυρά (τορπιλισμός από υποβρύχιο) 


Στα σημεία που ήταν οι ομαδικοί τάφοι υπάρχουν πρόχειροι σταυροί 




Ο καιρός εκείνη την ημέρα φυσούσε από Βορειοανατολική  κατεύθυνση με αποτέλεσμα στον διπλανό ορμίσκο Στενό Αυλάκι να ξεβραστούν άλλα τρία με τέσσερα πτώματα.

Το δεύτερο σημείο Όρμος Στενό Αυλάκι που ξεβράστηκαν πτώματα

Το δεύτερο σημείο Όρμος Στενό Αυλάκι που ξεβράστηκαν πτώματα


Σύμφωνα όμως και με άλλες μαρτυρίες τα πολλά πτώματα του ναυαγίου παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα κάτω από τον Κάβο Καπέλο προς το πέλαγος της Αφρικής.


Ο αυτόπτης μάρτυς Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος μη έχοντας κάτι άλλο να κάνει, έφυγε από το μέρος της τραγωδίας προς το χωριό του τον Κάλαμο.

Εκεί συνάντησε συγχωριανούς του και το ίδιο βράδυ κατέβηκαν στη Βρουλέα  όλοι μαζί και  έσκαψαν ομαδικούς τάφους (λάκους) μέσα τους έριξαν τα πτώματα των ηρώων στρατιωτών Κρητών και τα σκέπασαν με άμμο.

Στη συνέχεια από τις μαρτυρίες του Παναγιώτη Μεγαλοκονόμου γνωρίζουμε ότι υπήρξαν δυο ακόμα επιζώντες οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο χωριό Κάλαμος δύο έως τρεις εβδομάδες από την οικογένεια της μητέρας του Νικόλαου Μεγαλοκονόμου, ο οποίος μας διηγήθηκε την ιστορία που διαβάζετε.

Ο ένας εκ των δύο επιζώντων στάθηκε δύο φορές άτυχος...

Η μεγάλη νοσταλγία του για την γενέτειρα του, την πατρίδα Κρήτη τον έκανε να φτιάξει μια αυτοσχέδια βάρκα και να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής...

Ενώ όλοι τον προέτρεπαν να μη το επιχειρήσει εκείνος ορμώμενος από το νόστο ξεκίνησε το ταξίδι του προς την ανοιχτή θάλασσα. Έκτοτε αγνοείται, δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και δεν βρέθηκε ποτέ.

Ένας ακόμα επιζών είχε αναπτύξει μεγάλη φιλία με τον αείμνηστο Πάνο Κασιμάτη από το Λειβάδι και για λίγο καιρό εργαζόταν στα κτήματα του.

Είχε τη συνήθεια κάθε πρωί να ανεβαίνει σε ένα ύψωμα και αγναντεύοντας την πατρίδα του, την Κρήτη να λέει μια μαντινάδα...


Μετά από πολλά πολλά χρόνια το 1982 ή το 1984 πραγματοποιήθηκε η εκταφή των νεκρών από τους ομαδικούς τάφους στα σημεία που είχε υποδείξει ο αυτόπτης μάρτυς  Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος τις μαρτυρίες του οποίου σας μεταφέρουμε.


Το θέαμα στους ομαδικούς τάφους ήταν μακάβριο.

Τα οστά των νεκρών Κρητών ηρώων με τα σακίδια τους, όπως ακριβώς τους βρήκαν και στην συνέχεια τους έθαψαν εκείνο το τραγικό βράδυ δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Μετά την εκταφή όλα τα οστά συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο οστεοφυλάκιο.

Τελέστηκε μνημόσυνο από τους δύο τότε Μητροπολίτες Κυθήρων και Κρήτης με όλες τις πρέπουσες τιμές και με την παρουσία όλων των αρχών και από τα δύο νησιά.

Τα οστά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι Χανίων όπου έγινε η ταφή τους.

Η έρευνα συνεχίζεται...

_________________________________________________

Αίθουσα Σύνταξης

Γιώτα Πολίτη ADELIN FM ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

__________________________________________________

















Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.