Header Ads

Header ADS

ΝΙΝΑ Γ.ΚΑΣΙΜΑΤΗ:«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας, όπως καταψηφίζουμε πάντα το πολιτικό σας σχέδιο. Έτσι θα σας καταψηφίσει και ο ελληνικός λαός, στη συνείδηση του οποίου είστε ήδη ηθικά και πολιτικά άκυροι

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας, όπως καταψηφίζουμε πάντα το πολιτικό σας σχέδιο. Έτσι θα σας καταψηφίσει και ο ελληνικός λαός, στη συνείδηση του οποίου είστε ήδη ηθικά και πολιτικά άκυροι

– Το 2021 έγινε για την Ελλάδα το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα. Είστε η νύχτα, γίνατε η νύχτα!»
📑Σημεία Ομιλίας Νίνας Κασιμάτη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022
• Ψηφίζεται από τη Νέα Δημοκρατία ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έτος 2022 με τις παραδοχές και τις εκτιμήσεις που εσείς προβάλλετε για το μέλλον, έχοντας αφαιρέσει από τις παραμέτρους την πανδημική συνθήκη του κορωνοϊού, την ώρα που η Ευρώπη και ο κόσμος ανασυντάσσεται παίρνοντας νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Όμικρον», την ώρα που εσείς οι ίδιοι θέτετε νέους περιορισμούς μετακίνησης στους αφικνούμενους από το εξωτερικό.
• Για αυτό τον λόγο μειώνετε τα κονδύλια του Τακτικού Προϋπολογισμού για την υγεία κατά 812 εκατομμύρια ευρώ; Μόλις αλλάξει ο χρόνος, θα πάψει να υπάρχει ο κορωνοϊός; Ίσως αυτή να είναι η ευχή σας – κάποιων μελών της Κυβέρνησης και βέβαια του Πρωθυπουργού – κάτω από το γκυ πίνοντας έγκνογκ; Η μεταφορά που χρησιμοποιώ προφανώς καταδεικνύει τόσο την υλική όσο και την πολιτισμική απόσταση που έχετε από τη χώρα που κυβερνάτε.
• Τα πράγματα θα ήταν απλά γελοία, αν δεν ήταν τόσο τραγικά. Αυτονόητα αναφέρομαι στη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και στην είδηση που έγινε γνωστή λίγο νωρίτερα ότι τα πορίσματα των δύο καθηγητών, ο ένας εκ των οποίων είναι και ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, εντάσσονται στην προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση των συνθηκών νοσηλείας ή μη νοσηλείας ή μη σωστής νοσηλείας στις ΜΕΘ ή έξω από τις ΜΕΘ.
• Για το πολιτικό σκέλος, που εδώ μας αναλογεί, φρονώ πως ως Βουλευτές οφείλουμε —μαζί και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας— να στιγματίσουμε τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τους Υπουργούς κυρίους Πέτσα και Σκέρτσο, που έχουν δηλώσει ότι «αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Αυτά στις 25-9-2020. Αλλά και τώρα τον Νοέμβριο του 2021 με τους χιλιάδες νεκρούς «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε» – είπαν – «ένα πολυτελές σύστημα υγείας, στο οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». «Το σύστημα υγείας και προ πανδημίας ζοριζόταν» – μιλάω εντός εισαγωγικών, αναφέρομαι στα λόγια του Υπουργού σας κυρίου Σκέρτσου – «το σύστημα υγείας, λοιπόν και προ πανδημίας ζοριζόταν, πιεζόταν τους χειμερινούς μήνες, θα πιεστεί και φέτος, το γνωρίζουμε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του».
• Γνωρίζετε, λοιπόν, ποιες είναι οι δυνατότητες του ΕΣΥ, αυτές που αναφέρει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, οι πολύ περιορισμένες.
• Βέβαια, τι να πει κανείς, όταν Πρωθυπουργός είναι κάποιος που ομνύει στη νομοτέλεια -και καλά- των κοινωνικών ανισοτήτων και ταυτόχρονα, χρειάζεται μελέτη για να αποδειχθεί –εν πάση περιπτώσει- ότι εκτός ΜΕΘ αυξάνεται η θνητότητα των ανθρώπων.
• Είδαμε πέρυσι, δυστυχώς, με τους εμβολιασμούς πώς προσπάθησαν κάποιοι κατά προτεραιότητα από την Κυβέρνησή σας, από τους Βουλευτές σας, από στελέχη σας να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα έξω από τη σειρά τους.
• Μπροστά σε αυτά που ακούμε από τους Υπουργούς σας, ο Αντιδήμαρχος που πέρυσι
ονειρευόταν την Aston Martin του στο Baden Baden μοιάζει με όαση.
• Επειδή το καθήκον μας εδώ είναι εθνικό και κοινωνικό αδιαίρετα – έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ ως Βουλευτής και μάλιστα ως εκλεγμένη Βουλευτής της Β’ Πειραιά, μιας Περιφέρειας με πολύ συγκεκριμένη αντιστασιακή ιστορία και κοινωνική σύνθεση – λυπάμαι ειλικρινά που οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν τραγικά για τη χώρα μας και για τον λαό μας.
• Ειλικρινά θα ήθελα να είχαμε πέσει έξω, γιατί πρόταγμά μας στην Αριστερά– πιστεύω όλων των προοδευτικών κομμάτων – δεν είναι ο χώρος, είναι η χώρα και ο λαός και βέβαια, οι λαοί που αντιστέκονται στην καταπίεση, όπως είναι ο δικός μας όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθεί να κατακτήσει την αυτονομία του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
• Έλεγα, λοιπόν, πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα στην ίδια συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ότι το 2020 ήταν annus horribilis για την ανθρωπότητα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19. Και να που το 2021 μοιάζει για την Ελλάδα το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα. Είστε η νύχτα, γίνατε η νύχτα!
• Γιατί το ΕΣΥ ανέστειλε με εντολές σας την τακτική του λειτουργία, τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν – και έκτακτα ακόμα – αυξάνοντας υπερβολικά την ιδιωτική δαπάνη της υγείας και αφήνοντας χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα ασθενείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν υπηρεσίες εκτός ΕΣΥ.
• Αυτό έχει προκαλέσει αυτό που ονομάζεται «παράπλευρες απώλειες» ή και «πλεονάζουσα θνησιμότητα», που στη χώρα αυξήθηκε κατά 8,4% το 2020, με περισσότερους κατά μέσο όρο θανάτους από την πενταετίας 2015-2019. Και από αυτούς τους θανάτους το 45%, αυτή η αύξηση, δεν αφορά περιστατικά Covid. Δεν πέθαναν από κορωνοϊό αυτοί οι άνθρωποι, αλλά από τη λειτουργία του συστήματος.
• Από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα προκύπτει επίσης η περιφερειακή ανισότητα στις ΜΕΘ. Στο το κείμενο – θυμάμαι – του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν αναφέρατε πουθενά την περιφερειακή κατανομή των πόρων. Απουσίαζε τελείως η περιφερειακή κατανομή. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζαμε πώς θα κατανεμηθούν αρχικά αυτά τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ των επιχορηγήσεων σε επίπεδο περιφερειών, τι ποσό είχε προβλεφθεί για κάθε περιφέρεια και με ποια κριτήρια έγινε – αν έγινε – αυτός ο επιμερισμός. Αυτό λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόσασταν την περιφερειακή ανάπτυξη και τα προβλήματα της χώρας, που ήδη τα γνωρίζατε.
* Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Άλλωστε, νύσταξαν οι ψυχές μας από την ακηδία τους... για όποιον καταλαβαίνει, δεν θέλω να πω από πού προέρχεται η φράση. Πιστεύω, όμως, βαθιά ότι στον χρόνο που μας δίνεται να ζήσουμε, ποθεινή πατρίδα είναι το ιδανικό αυτής της πατρίδας και αυτή η ζωή.
• Οφείλουμε, λοιπόν, ως ελληνικός λαός, σε αυτή την ιστορική μας φάση, στο παρόν, που συμπληρώνουμε διακόσια χρόνια από την Επανάσταση και την Εθνική Παλιγγενεσία και μπαίνοντας σε ένα επόμενο επετειακό έτος, το 2022, των εκατό χρόνων από την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τους Τούρκους με τη Μικρασιατική Καταστροφή, να συνειδητοποιήσουμε τα ιστορικά αυτά ορόσημα και να αναμετρηθούμε με τα μεγέθη τους, λαμβάνοντας αποφάσεις ζωτικού χαρακτήρα —αν μας ενδιαφέρει η συνέχεια αυτού του λαού:
Για την Παραγωγική Αναδιάρθρωση της Οικονομίας μας που θα μας καταστήσει αυτεξούσιους οικονομικά και γεωπολιτικά,
Για να μπορέσουμε να αναπαραχθούμε και να απαντήσουμε στο Δημογραφικό πρόβλημα,
Για την ανάπτυξη του Πολιτισμού και της Παιδείας, των Τεχνών, των Επιστημών και της Έρευνας,
Για για τους Νέους μας, να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν τη γη, όπως με τόση απλότητα απαίτησε το παλικάρι στην Εύβοια το καλοκαίρι,
Για την Επιστροφή του ανθού μας από το εξωτερικό, τους Επιστήμονές μας, να γυρίσουν στη χώρα, στα πανεπιστήμια, στα εργαστήρια, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αγορά.
Και ξέρετε και κάτι άλλο; Να επιστρέψουν και στο κυριακάτικο τραπέζι των γονιών τους, που μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους στην ευτυχία της Μεταπολίτευσης – που στηλιτεύετε και απεχθάνεστε – και ήρθε η έξυπνη Δεξιά, από τα κόμματα στα οποία εγκαταβιοί μέσα στο πολιτικό σύστημα, να τα κάνει μετανάστες.
Να δακρύζουμε και για αυτούς τους γονείς λοιπόν, και για τα εγγόνια που δεν γνωρίζουν, όταν ψάχνουμε Εντατικολόγους και Αναισθησιολόγους και δεν βρίσκουμε για να στελεχώσουμε τις ΜΕΘ, γιατί δεν τους προσλαμβάνετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.
* Πέρυσι λέγαμε ότι ήρθατε για να τελειώσετε αυτό που ξεκίνησαν το 2010 οι ίδιες δυνάμεις που σας στηρίζουν. Δυστυχώς, φέρνετε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει για το 2022 δημοσιονομική προσαρμογή 9,7 δισεκατομμυρίων ή 5,4% του ΑΕΠ και το έλλειμμα από 7% φέτος θα πέσει στο 1,4% το 2022. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσαρμογή, η οποία θα επιβαρύνει δίχως άλλο τα νοικοκυριά και τους πολίτες της χώρας που ήδη μαστίζονται από το μεγάλο κύμα της ακρίβειας και φυσικά όλα αυτά φέρνουν στη μνήμη μας, την πολύ κοντινή μνήμη των μνημονιακών χρόνων και των βίαιων δημοσιονομικών προσαρμογών.
• Καταψηφίζουμε, λοιπόν, τον προϋπολογισμό σας, όπως καταψηφίζουμε πάντα το πολιτικό σας σχέδιο. Έτσι θα σας καταψηφίσει και ο ελληνικός λαός, στη συνείδηση του οποίου είστε ήδη ηθικά και πολιτικά άκυροι.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.