Header Ads

Header ADS

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Μνημόσυνο Θεοδώρου Κατσανέβα στα Αντικύθηρα

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων», τελέσθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στα Αντικύθηρα το Μνημόσυνο του αειμνήστου Θεόδωρου Κατσανέβα, μεγάλου ευεργέτη του νησιού. Το Μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κατσανεβιανά, τόπο καταγωγής του πατέρα του εκλιπόντος. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και παρέστη ο υιός του εκλιπόντος, Κωνσταντίνος (Κωστής) Κατσανέβας, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, κατά τη διάρκεια του Μνημοσύνου, ανέφερε τα εξής:

«Με πρωτοβουλία του Δήμου Κυθήρων και της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων ΄Ο Άγιος Μύρων΄ και σε συνεννόηση με την οικογένεια, τελείται σήμερα στα Αντικύθηρα το Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Θεοδώρου Κατσανέβα. Ο Θεόδωρος Κατσανέβας υπήρξε μια πολύπλευρη και πολυσχιδής προσωπικότητα. Τόσο ως πανεπιστημιακός δάσκαλος όσο και ως πολιτικός, υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση τα ιδανικά της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού. Είχα την τύχη να διατηρώ πολύ στενή η μαζί του, κυρίως στα κρίσιμα για εμένα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια και να αντλήσω από το πρόσωπό του αξίες και εμπειρίες που με συνοδεύουν ακόμα. Υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός, με λαμπρές σπουδές και τεράστιο συγγραφικό έργο. Οι εκατοντάδες φοιτητές του μιλούν για εκείνον με τα πιο συγκινητικά λόγια. Βαθύτατα δημοκράτης, έδωσε σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα και συνδέθηκε με μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας. Και όταν του δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα παρέμβασης στην κεντρική εξουσία, δεν λησμόνησε τον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας του Κωνσταντίνος, τα Αντικύθηρα. Ήταν εκείνος που με προσωπικό αγώνα και μόχθο κατόρθωσε να πείσει την τότε Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει δύο εμβληματικά για το νησί έργα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980: το λιμάνι και τη ΔΕΗ. Έργα που κράτησαν το νησί όρθιο, έφεραν νέους μόνιμους κατοίκους και στάθηκαν η κύρια αφορμή για ακόμα περισσότερες δράσεις στα επόμενα χρόνια. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική του φράση: ‘βρήκαμε τα Αντικύθηρα!’. Και ήταν πράγματι έτσι. Το νησί βγήκε από την αφάνεια ολόκληρων δεκαετιών χάρη στις δικές του προσπάθειες, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η μοίρα των Αντικυθήρων σήμερα αν τότε ο Θεόδωρος Κατσανέβας δεν προωθούσε το λιμάνι και τη ΔΕΗ. Ίσως το νησί να είχε ερημώσει τελείως ή να κατοικούνταν μόνο εποχιακά. Θα μπορούσε πολλά να πει κανείς για τον Θεόδωρο Κατσανέβα, αλλά η καταλληλότερη περίσταση θα είναι στο πλαίσιο μιας ημερίδας, που προγραμματίζουμε να κάνουμε του χρόνου στα Κύθηρα, με στόχο την παρουσίαση της προσωπικότητάς του ως ακαδημαϊκού, πολιτικού, αλλά και ως καλλιτέχνη, λάτρη του Καβάφη και ποιητή. Εκ μέρους του Δήμου Κυθήρων, της Ενώσεως Αντικυθηρίων και των εγγύς και μακράν Αντικυθηρίων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι Αντικυθήριοι θα τον ευγνωμονούν πάντα και δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ».

Για τον εκλιπόντα μίλησε επίσης η κα. Αθηνά Εμμ. Κατσανεβάκη καθώς και ο υιός του Κωνσταντίνος, που τόνισε τη μεγάλη σημασία του να υποστηριχθεί το

πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού με πολύτεκνες οικογένειες, πρόγραμμα που ο αείμνηστος Θεόδωρος Κατσανέβας υποστήριζε σθεναρά, όπως τονίστηκε και από τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ

O Θεόδωρος Κατσανέβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΑ και στο ΠΑΚ Αγγλίας, ενώ μετά την πτώση της Χούντας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 συμμετείχε στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα, ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε διοικητής του ΟΑΕΔ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε και διορίστηκε διοικητής του Ι.Κ.Α. Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Είχε δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με την Σοφία Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία χώρισε το 2000. Αργότερα νυμφεύθηκε με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Κατά καιρούς αρθρογραφούσε σε αρκετά περιοδικά μεταξύ των οποίων το Αντί, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.α. και ήταν συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων. Είχε συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, σε μερικούς από τους οποίους έχει διατελέσει και πρόεδρος όπως στον σύνδεσμο Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π., της οποίας και εκλέχτηκε πρόεδρος το 2008) κ.ά.

Ασχολείτο ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού, για τον οποίο είχε δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ, που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στην οικονομική της εργασίας. Επίσης, έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων και μία ποιητική συλλογή, ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και τη ζωγραφική δημιουργώντας πίνακες με υψηλούς συμβολισμούς μέσα από τη χρήση νέων τεχνικών.

Από το 1989 έως το 2000 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, συνολικά σε 6 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εξελέγη τις τρεις πρώτες φορές (9ος τον Ιούνιο του 1989, 12ος τον Νοέμβριο του 1989 και 9ος το 1990). Το 1996 επανεξελέγη (5η θέση), ενώ το 2000 εισήλθε στο Κοινοβούλιο αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη η οποία έχασε την έδρα της από το Εκλογοδικείο λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 επεδίωξε και πέτυχε την πραγματοποίηση εμβληματικών δημόσιων έργων στο νησί των Αντικυθήρων, τόπο γέννησης και καταγωγής του πατέρα του Κωνσταντίνου. Με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, κόντρα στην διαρκή άρνηση του επίσημου Κράτους, κατασκευάστηκε το λιμάνι (προβλήτα και αλιευτικό καταφύγιο) του νησιού καθώς και η μονάδα παραγωγής της ΔΕΗ, που αμφότερα τέθηκαν σε λειτουργία το 1987, αλλάζοντας οριστικά τη μέχρι τότε μοίρα των Αντικυθήρων. Το νησί τονώθηκε πληθυσμιακά με την έλευση οικογενειών Αντικυθηρίων που εργάστηκαν στις δημόσιες υποδομές, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, τα Αντικύθηρα εντάχθηκαν στις προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας με σημαντικά φορολογικά κίνητρα, που δυστυχώς έχουν πλέον καταργηθεί.

Τη δεκαετία του 2000 ο Θεόδωρος Κατσανέβας έδωσε πραγματική μάχη, με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν 4 τουριστικές επενδύσεις στο νησί μέσω του προγράμματος LEADER, για να αντιμετωπίσει την αδιανόητη άρνηση της τότε πολιτικής ηγεσίας. Εάν είχαν κατασκευαστεί αυτές οι μικρές και ήπιου χαρακτήρα τουριστικές επενδύσεις, σήμερα η καθημερινότητα στα Αντικύθηρα θα ήταν πολύ καλύτερη.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας διαρκώς πάσχιζε για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού, με έμφαση στο ακτοπλοϊκό αλλά και στην προσέλκυση νέων οικογενειών στο νησί. Βοήθησε πολλές οικογένειες Αντικυθηρίων σε επαγγελματικό επίπεδο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους (μαθητές και φοιτητές) που τους κατηύθυνε ακαδημαϊκά μέσα από την πολυετή ακαδημαϊκή του πείρα.

Οι Αντικυθήριοι θα τον θυμούνται πάντοτε με ευγνωμοσύνη.
















Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.