Header Ads

Header ADS

ΤΟΥ ΝΗΣΤΙΚΑΡΗ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

ΤΟΥ ΝΗΣΤΙΚΑΡΗ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

Την αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πανηγύρισαν χθες και σήμερα τα Φράτσια μας στον ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στον προαναφερθέντα Άγιο. Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για το εκκλησάκι αυτό.
Ο ναός είναι γνωστός από το 1750 και ανήκε στην οικογένεια Μαρέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατασκευαστές του ναού ήταν τρία αδέλφια, ο πατήρ Κοσμάς, ο Πέρρος* και ο Βρεττός* που ήταν γιοι του Λέου Γ. Λεονταράκη-Μαρέντη ο οποίος με τη σειρά του ήταν γιος του Γεωργίου Λεονταράκη-Μαρέντη* που ήταν ο πρώτος που κατέφθασε στα Φράτσια από το νομό Χανίων της Κρήτης. Ο ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος και στην οροφή διατηρεί τον παλαιό τρόπο στέγασης στα Κύθηρα, τις οχελόπλακες. Έχει είσοδο από τη Νότια πλευρά πάνω από την οποία δεσπόζει μικρό πώρινο δίλοβο καμπαναριό.

Στην κόγχη του ιερού βήματος υπάρχει επιβλητική τοιχογραφία της Πλατυτέρας ενώ το τέμπλο του Ναού είναι πέτρινο. Σώζονται οι δεσποτικές εικόνες, από δεξιά του Χριστού και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και αριστερά της Παναγίας. Στο βόρειο τοίχο του ναού σώζεται εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και μικρή σκαλιστή επιγραφή με σημαντικά στοιχεία " 1772 ΕΚΤΙΣΘΗ Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΗΔΗΜΩΝ ΚΤΗΤΟΡΩΝ ΠΕΡΡΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΟΥ ΜΑΡΕΝΤΗ ".
Την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου ανακαίνισε πρόσφατα και διατηρεί ως τις μέρες μας σε άριστη κατάσταση η συγχωριανή μας Γρηγορία Παυλάκη (το γ. Ν. Μαρέντη) η οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο και την Ιερά πανήγυρη και φυσικά την ευχαριστούμε πολύ.
* Τα ονόματα Πέρρος και Βρεττός είναι τοπικά μας ονόματα τα οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι και πρόσφατα.
*Γιώργης Λεονταράκης-Μαρέντης όπως προείπαμε ήταν ο πρώτος που κατέφθασε από την επαρχία Αποκορώνου του νομού Χανίων Κρήτης, στα Φράτσια Κυθήρων περί το 1650 σύμφωνα με γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Μαρέντη. Έναν αιώνα αργότερα περίπου η οικογένεια χωρίζεται σε δύο σκέλη αυτή των Μαρέντιδων (με Ενοριακό ναό τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο) και την άλλη των Λεονταράκιδων (με Ενοριακό ναό τον Άγιο Γεώργιο). Από αυτή τη διάσπαση επίσης προκύπτει και μικρή γειτονιά με το όνομα Μαρεντιάνικα στα "σπλάχνα" του συνοικισμού Λενταρακιάνικα.
Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε στη μνήμη των ευλαβών αειμνήστων Ιερέων Μηνά (+1947) και Νικολάου (+1996) Μαρέντη και των πρεσβυτέρων τους Χρυσής (+1945) και Αργυρώς (+1987) Μαρέντη.
Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό παρείχε ο πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος, εφημέριος των Φρατσίων.







Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.