Header Ads

Header ADS

ΦΡΑΤΣΙΑ:《Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε》

 


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

《Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε》

Τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα τιμήσαμε σήμερα το πρωί στο ομώνυμο ναΰδριό της έξω από το χωριό μας στο δρόμο προς Βιαράδικα. Το πανηγύρι τελέσθηκε με μεγάλη κατάνυξη όπως κάθε χρόνο και παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, οι οποίοι τηρήθηκαν κατά γράμμα, είχε αρκετά μεγάλη συμμετοχή.
Το εκκλησάκι της Αγίας βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Φράτσια και Βιαράδικα στη θέση Μπαμπακίες. Από πηγές γνωρίζουμε πως τα παλιά χρόνια ο ναός βρισκόταν υπό την επίβλεψη οικογενειών των γειτονικών Μητάτων, απόδειξη αυτού, πως και τα περισσότερα κτήματα γύρω γύρω ανήκουν μέχρι και σήμερα σε Μητατιώτες.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας είναι γνωστός ήδη από το 1697 στον οποίο κάνει αναφορά στον κώδικά του ο Επίσκοπος Κυθήρων Νεκτάριος Βενιέρης.
Ο ναός είναι εξαιρετικά μικρών διαστάσεων, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, με χαμηλό τοξωτό περιθύρωμα στην είσοδο από τη Νότια πλευρά. Το τέμπλο της εκκλησίας είναι πέτρινο και πάνω σε αυτό δεσπόζουν σε τοιχογραφία οι δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας ( τοιχογραφία σε δύο στρώματα). Επίσης δεξιά από το τέμπλο στο νότιο τοίχο, πίσω από το αναλόγιο, υπάρχει εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ακριβώς απέναντι, αριστερά του τέμπλου βρίσκεται η Αγιογραφία της Αγίας Μαρίνας.
Ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χάριν στους κόπους της ευλαβέστατης συγχωριανής μας Αικατερίνης Ι. Καλοκαιρινού η οποία με δικούς της κόπους ανακαίνισε τον ναό εκ βάθρων και παρά το προχωρημένο της ηλικίας της τον πανηγυρίζει ακόμα. Σε αυτό φυσικά είχε συμβάλει και ο αείμνηστος συγχωριανός μας και σύζυγός της Ιωάννης Θ. Καλοκαιρινός "Καζαμίας"(+2016), ο οποίος υποδείκνυε θείο ζήλο καθ'όλη της διάρκεια της ζωής του για την αναστήλωση του Ναού.
Ο ναός βρίσκεται κοντά στο δρόμο σε ένα θα λέγαμε καταπράσινο οροπέδιο και μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί περπατώντας μόλις ελάχιστα λεπτά σε βατό μονοπάτι. Ο τόπος προσφέρεται για ψυχική χαλάρωση και πνευματική ανάταση αφού ο ναός και το τοπίο συμβάλουν σε αυτό.
Ευχόμαστε σε όλους και κυρίως στους εορτάζοντες και στους πανηγυριστές χρόνια πολλά και η λαοφιλέστατη αυτή Αγία να χαρίζει σε όλους απλόχερα υγεία.
Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε ο νεαρός Κωνσταντίνος Κοντολέων τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.