Header Ads

Header ADS

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στις 18-10- 2024 εκδικάζονται στο Εφετείο Αθηνών οι αιτήσεις ακύρωσης  των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς που έχουν δοθεί στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αφορούν τις περιοχές ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATOURA 2000, Κορδελλίδες (περιοχή πάνω από την παραλία Ρούτσουνας στο βόρειο τμήμα του νησιού) και Ξεροκάμπια (περιοχή δυτικά από τον οικισμό Πετρούνι). Μια επιπλέον άδεια αφορά την περιοχή Φοινικίες (δυτικότερα των Λογοθετιανίκων) η οποία βρίσκεται  σε απόσταση 700 μέτρων από την περιοχή NATOURA 2000. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 132 μεγκαβάτ, με ανεμογεννήτριες μεγέθους από 120 εώς 250μ. Εκτός του Κ.Ι.Π.Α, πλήθους πολιτών και σωματείων-συλλόγων του  νησιού, ο Δήμος Κυθήρων καθώς και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας έχουν επίσης προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις υποθέσεις αυτές. Λόγω συνάφειας οι αιτήσεις ακύρωσης  ενδέχεται να εκδικαστούν την ίδια μέρα.

Πριν από μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε για την Περιφέρεια Αττικής μετά από παραγγελία από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) για τις περιοχές του δικτύου ΝATOURA 2000 συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών NATOURA (χερσαίων και θαλάσσιων) Κυθήρων και Αντικυθήρων. Η Ελληνική Δημοκρατία είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επειδή επί σειρά ετών (τουλάχιστον από το 2012) δεν είχε προβεί στην σύνταξη των μελετών αυτών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η γεωγραφική θέση των Κυθήρων, στη ΝΔ Ελλάδα, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, αποτελεί μια πολύ σημαντική «μεταναστευτική στενωπό»  στη κεντροανατολική Μεσόγειο για εκατομμύρια πουλιά που πραγματοποιούν την ετήσια μετακίνηση τους, τους ανοιξιάτικους μήνες από τους χώρους ξεχειμωνιάσματος στην Αφρικανική Ήπειρο προς την Ευρασία και αντίστροφα κατά τους φθινοπωρινούς. Επιπλέον η παραγωγή ενέργειας από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, να απαγορευτεί στις περιοχές του δικτύου NATOURA 2000 αλλά και γενικότερα στο νησί καθώς είναι πλήρως ασύμβατη με την περιβαλλοντική του αξία και αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για το προστατευτέο αντικείμενο.

Σε μια οργανωμένη Πολιτεία τέτοιες άδειες Παραγωγής δεν θα έπρεπε να δίνονται σε επενδυτές αναγκάζοντας μικρές κοινωνίες σαν τη δικιά μας να ζητούν το αυτονόητο δίκιο τους και την ακύρωση των έργων αυτών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν όχι με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύντομα και τα τρία  αυτά ενεργειακά έργα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχουν την τύχη των άλλων πέντε έργων των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ  και ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ που πρόσφατα αποσύρθηκαν με απόφαση των επενδυτών.

Τα νομικά έξοδα καλύφθηκαν από πλήθος πολιτών που έχουν καταθέσει χρήματα στον ειδικό για το σκοπό αυτό λογαριασμό του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α). Για να συνεχιστεί ο νομικός αγώνα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) αν χρειαστεί, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και η τροφοδότηση με οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ποσό του εν λόγω λογαριασμού του Κ.Ι.Π.Α.

 

Για κάθε κατάθεση ποσού θα εκδίδεται αντίστοιχη απόδειξη, που θα αποστέλλεται στον καταθέτη.

 

                 Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84

                 ΙΒΑΝ: GR2301103800000038000241984

                 BICETHNGRAA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.