Header Ads

Header ADS

Η κυβέρνηση «κάνει πίσω» (για τώρα): «Είναι ενδεικτικά τα μέτρα πυροπροστασίας και όχι υποχρεωτικά»!

 

Μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναγκάστηκαν να «βγάλουν» απόφαση που την είχαν έτοιμη στο «συρτάρι» ένα μήνα πριν!

Η κυβέρνηση βλέποντας τις αντιδράσεις από τους πολίτες αλλά κι από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αναφέρει ότι πλέον θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας από το υπέρμετρο κόστος της πυροπροστασίας που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και με νέα απόφαση τα «βαριά» μέτρα γίνονται «ενδεικτικά» και όχι υποχρεωτικά και αναβάλλονται επ’ αόριστον.
Το pronews.gr είναι το μόνο ΜΜΕ το οποίο από την αρχή κατέδειξε το σχέδιο εξαθλίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων που εκπόνησε στα «κρυφά» η κυβέρνηση δήθεν για την δική τους προστασία.

Τα μέτρα που τους ζητούσε να λάβουν «για το δικό τους καλό» απαιτούσαν να έχουν μετρητά στην άκρη ως να ήταν οι Ροκφέλερ.

Το μέσο κόστος των μέτρων αυτών που απορούσαν παρεμβάσεις εντός του χώρου της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 28.000 ευρώ!

Και αυτό σε μία χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει μηνιαίο μισθό 1.000 €!

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι με την βοήθεια των φιλικών προς αυτήν ΜΜΕ θα περνούσε το μέτρο αυτό, καθώς φρόντιζαν τα συγκεκριμένα μέσα να εμμένουν στον τίτλο της «πυροπροστασίας» (παίζοντας με το συλλογικό ασυνείδητο των πολιτών), χωρίς να εξηγούν στους πολίτες ότι θα πρέπει να κερδίσουν το «Τζόκερ» για να μπορούν να πληρώσουν αυτά που τους ζητούσε ο νόμος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έκανε το καθήκον του και γνωμοδότησε ορθά, που σημαίνει ότι η έκθεση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ΣτΕ και ο νόμος αυτός να κριθεί αντισυνταγματικός.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει μία στροφή 180 μοιρών, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, αλλά θα πρέπει να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα για να επανέλθει.

Πλέον οι πολίτες είναι ενήμεροι.

Το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.

Η αλλαγή έγινε «αθόρυβα» πριν από ένα μήνα, δημοσιοποιήθηκε όμως χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Με λίγα λόγια είχε έτοιμη την απόφαση περιμένοντας να δει αντιδράσεις, αν θα υπήρχαν…

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση (ΦΕΚ 2194Β), οι προβλέψεις του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, καθώς «είναι δυνατή η απόκλιση, κατόπιν σχετικής κατά περίπτωση τεκμηρίωσης».

Περαιτέρω, ειδικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο «συστήνεται (σ.σ. αλλά δεν επιβάλλεται) η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτίρια χαμηλής επικινδυνότητας».

«Ζητάμε τα αυτονόητα: να μη φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να τις ακολουθήσουν (σ.σ. κατά γράμμα).

Γι’ αυτό αναθέσαμε την κατάρτιση της τεχνικής έκθεσης σε επαγγελματίες και όχι σε φορείς του Δημοσίου, γιατί είναι πιο ευέλικτοι και μπορούν σε συνεργασία με τον πολίτη να προσαρμόσουν την ανάγκη για προστασία του ακινήτου στην πραγματικότητα που υπάρχει.

Θέλουμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα περιορίσει τις πιθανότητες να καεί ένα σπίτι, χωρίς να συνεπάγεται δυσανάλογο κόστος για ένα νοικοκυριό».

Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση (όπως ανέφερε ο κανονισμός).

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πρέπει να κλαδευτεί ή να κοπεί ένα πεύκο; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση αυτή πρέπει να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας από μηχανικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, στην περίπτωση απλού κλαδέματος του πεύκου δεν απαιτείται η έκδοση άδειας, παρά μόνον αν αυτό πρέπει να κοπεί.

Η αλλαγή έγινε «αθόρυβα» πριν από ένα μήνα και δημοσιοποιήθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή των πιο απαιτητικών παρεμβάσεων μετατίθεται για το μέλλον.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η φετινή περίοδος θα είναι ουσιαστικά δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον.

«Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα μελετηθούν δειγματοληπτικά τεχνικές εκθέσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ρωτήθηκαν καν για το περιεχόμενο του κανονισμού πυροπροστασίας, το οποίο δρομολογήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη επικρίνοντας την «οριζόντια» εφαρμογή του κανονισμού και αναφέροντας με σαφήνεια ότι «έχει υπέρμετρο οικονομικό κόστος για τον πολίτη, σε σημείο που θίγει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία».

«Καθένας ασκεί την αρμοδιότητά του όπως νομίζει και κρίνεται επ’ αυτού. Πολιτικά θα μου ήταν λιγότερο δύσκολο να αναβάλω την υποχρέωση.

Ναι, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί δυσκολίες και στα δημοσιονομικά και στα νοικοκυριά.

Όμως μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι», απάντησε χθες ο υπουργός.

Αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις φτιαγμένες από αμπέλια

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε και την αναθεώρηση των προδιαγραφών με βάση τις οποίες εκπονούνται οι μελέτες διαχείρισης των δασών, προδιαγραφές που ανάγονται στο 1965.

Με τις νέες προδιαγραφές, οι διαχειριστικές μελέτες των δασών θα λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα διασυνδέονται με τα αντιπυρικά σχέδια και, ειδικά για τις περιοχές Natura, με τις ειδικές περιβαλλοντικές που εκπονούνται (και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και μία τριετία, αλλά παραμένουν «όμηροι» του ΥΠΕΝ με διάφορες δικαιολογίες προφανώς για να μη σταθούν εμπόδιο σε άλλους –κυρίως ενεργειακούς ή τουριστικούς– «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς).
https://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.