Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ
Πιστός και σήμερα στην κυριακάτικη διαδικτυακή μας συνάντηση!
Βρίσκομαι στα Αντικύθηρα, εν μέσω του χειμώνος. 25 άνθρωποι όλοι και όλοι, που όμως αξίζουν κάτι παραπάνω από την προσοχή μας μιας και είναι ταγμένοι να φυλάνε Θερμοπύλες σε αυτό το μικρό κομμάτι ελληνικής γης.
Δυστυχώς η επαρχία δεν έτυχε της προσήκουσας προσοχής από το κεντρικό κράτος διαχρονικά. Ενισχύθηκε η αστυφιλία και καλλιεργήθηκε ένα λανθασμένο μοντέλο σύμφωνα με το οποίο «μέλλον υπάρχει μόνο στις πόλεις». Έτσι τα νησιά και τα χωριά ερήμωσαν, ο πρωτογενής τομέας υπέστη μεγάλο πλήγμα και σήμερα εισάγουμε λεμόνια από την Αφρική και πατάτες από την Ινδονησία! Αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης», όμως, έχει ημερομηνία λήξης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβανόμενη ότι πρέπει να ενισχυθούν οι επαρχίες, θέσπισε ειδικά προγράμματα όπως το γνωστό σε όλους μας LEADER, που χρηματοδοτεί κυρίως τον πρωτογενή τομέα σε προβληματικές περιοχές που μαστίζονται από την ερήμωση και τη φυγή των νέων. Έτσι, στα Κύθηρα, μέσω του προγράμματος αυτού, ενισχύθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους και τη διατήρηση ή πρόσληψη νέου προσωπικού. Αναβαθμίστηκαν οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί, ο μελισσοκομικός, τα οινοποιεία, δόθηκαν σημαντικές ενισχύσεις στον τουρισμό και την εστίαση. Σχεδόν 6.000.000€ σε περίπου 55 δικαιούχους, είναι ένα σημαντικό ποσό για τα δεδομένα του νησιού μας. Πριν λίγες ημέρες, εγκρίθηκε και νέα χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων για προτάσεις που υποβλήθηκαν πριν λίγους μήνες στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα που εκδόθηκε από το Δίκτυο Νήσων Αττικής ως διαχειριστή του Προγράμματος. Έτσι θα ενταχθούν όλες οι προτάσεις και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η τοπική οικονομία.
Το πρόγραμμα LEADER είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα που λαμβάνει υπόψη του τη μειονεκτικότητα και τη νησιωτικότητα, ως χαρακτηριστικά που θα πρέπει να βαρύνουν στη χρηματοδότηση των περιοχών. Από το 2010 και μετά, όπως είναι γνωστό, οι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Παρά ταύτα, μέσα στη δεκαετία της κρίσης, οι 332 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες της Χώρας λειτούργησαν 5.500 κοινωνικές δομές (ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κ.λπ.) που κράτησαν ζωντανό τον κοινωνικό ιστό και κάλυψαν τις τραγικές ανεπάρκειες της κοινωνικής πολιτικής του κεντρικού κράτους.
Πάγια θέση των Δήμων και διαρκές αίτημά τους προς την Κυβέρνηση ήταν η επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων αλλά και η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), που αποτελούν την κυριότερη τακτική χρηματοδότηση των Δήμων και καλύπτουν δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού και λειτουργικών αναγκών. Η Επιτροπή Νήσων της ΚΕΔΕ στην οποία προεδρεύω αλλά και η αντίστοιχη των Ορεινών Περιοχών, με πρόεδρο το Δήμαρχο Ανωγείων Κρήτης Σωκράτη Κεφαλογιάννη, προτείναμε να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και η ορεινότητα για την χρηματοδότηση των Δήμων, αλλά και η μεγάλη επιβάρυνσή τους από την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν υπολογίζονταν. Η θέση αυτή αποτέλεσε επίσημη θέση της ΚΕΔΕ και καταγράφηκε στα συμπεράσματα όλων των Συνεδρίων των τελευταίων ετών.
Στην πρώτη δόση της ΚΑΠ για το έτος 2024, που έλαβαν οι Δήμοι πριν λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, η κατανομή γίνεται με νέο τρόπο και λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών, ορεινών και τουριστικών Δήμων. Πρόκειται αναμφίβολα για ιστορική απόφαση. Ο δικός μας Δήμος θα λάβει πλέον ετήσια αύξηση των ΚΑΠ κατά 36,3%. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι «θα μας τρέχουν τα λεφτά από τα παντζάκια» διότι αφενός από 1η του έτους ο Δήμος μας επιβαρύνεται με το συνολικό κόστος λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού λόγω κατάργησης του ΝΠΔΔ, αφετέρου το υψηλό ενεργειακό κόστος των τελευταίων ετών έχει διαλύσει τους Δήμους και κυρίως την υπηρεσία ύδρευσης (καταναλώσεις αντλιοστασίων και γεωτρήσεων). Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε σε εύλογο χρόνο να πάρουν πίσω το σύνολο των παρακρατηθέντων πόρων τους. Για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή κομβικής σημασίας υπήρξε η μεθοδική δουλειά των προέδρων της ΚΕΔΕ, του Δημήτρη Παπαστεργίου (νυν υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και του νυν Προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου και φυσικά τα ευήκοα ώτα του αρμόδιου Υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, που αποτελεί καύχημα για την Αυτοδιοίκηση και έχει συνδέσει το όνομά του με ουσιαστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των Δήμων.
Η μάχη για μια καλύτερη Αυτοδιοίκηση είναι καθημερινή. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να αγγίξουμε το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών σε ζητήματα ουσιαστικής αποκέντρωσης και περιφερειακής σύγκλισης. Δυστυχώς, ο σφιχτός εναγκαλισμός της Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό Κράτος δεν βοηθάει.
Γι΄ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους μας, κυρίως τους αυτοδιοικητικούς, μέσα στα συλλογικά μας όργανα, στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, προκειμένου στην πενταετή αυτή δημοτική θητεία, να υπάρξουν γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την αποκέντρωση, η οποία αποτελεί και συνταγματικό πρόταγμα.
Καλή Κυριακή!
:D:D:D Οι 332 δήμοι λειτούργησαν ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κ.λπ. Ο Δήμος Κυθήρων ξέρετε τι λειτούργησε; Το "ημέτερο" Κoινωνικό Παντοπωλείο....
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εννοείς; δεν είχε φτιάξει ο Κουκούλης ΚΔΑΠ και Βοήθεια στο Σπίτι το 2010 που γινόταν μόνο με μια αίτηση; πέφτω από τα σύννεφα...
ΔιαγραφήΕ ναι, 14 χρόνια τώρα Δήμος Κυθήρων = πρωτοπορεία το Βοήθεια στο Σπίτι....
ΔιαγραφήΠαιδικό σταθμό χωρίς τροφεία, επίδομα στους γιατρούς, τεβα, κοινωνικό φροντιστήριο μεσα στον κορωνοιο, εκπαιδευτικά προγράμματα στη βιβλιοθήκη και πολλά άλλα που η εμπάθεια σου σου απέκρυψε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα εισαι χωρις ονομα γραφεις ευκολα οτι να ναι.
Διαγραφή