Header Ads

Header ADS

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ - ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ, ΓΙΟΡΤΆΖΕΙ



Ο Άγιος Νεκτάριος είναι μία σύγχρονη εκκλησία που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο έξω από τη Συκιά, στο σημείο που διασταυρώνεται η Εθνική Οδός Μονεμβασιάς - Σπάρτης με το δρόμο προς το χωριό, απέναντι από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

 
Η ιδέα της ίδρυσης ξεκίνησε, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, από δύο Ιερείς, τον π. Δημήτριο Αναστασάκη και τον π. Χαράλαμπο Τσάκωνα που είχαν πιστέψει στις θαυματουργικές ικανότητες του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, αν και δεν είχε ακόμη ανακηρυχθεί Άγιος.
 
Μάλιστα ο Συκιώτης π. Δ. Αναστασάκης όταν αρρώστησε βαριά και μένοντας μόνιμα πλέον στο χωριό του θεραπεύτηκε, ένεκα της πίστης του προ τον Άγιο, ίδρυσε στη θέση αυτή ένα Προσκυνητάριο όπου από το λάδι της καντηλίθρας του εθεραπεύτηκαν (σύμφωνα με μαρτυρίες) και πολλοί άλλοι Συκιώτες.
 
Το έτος 1962 ο Πακιώτης, Αρχιμανδρίτης της Μονής Λογγοβάρδας Πάρου, π. Φιλόθεος Ζερβάκος, κατόπιν αδείας του Μητροπολίτη Αιγίνης, έφερε στη Συκιά τεμάχια λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.
 
Έτσι το έτος αυτό αποφασίστηκε να χτιστεί ο ναός. Ο π. Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Δεσποινάκης, χάρισε το οικόπεδο και ο μηχανικός Λεωνίδας Παπαδάκης ανέλαβε την εκπόνηση των σχεδίων του ναού, δωρεάν.
Όλοι τότε οι Συκιωτες πρόστρεξαν να προσφέρουν τον οβολό τους.
Ο ναός αποπερατώθηκε τον Αύγουστο του 1963. Έως το 1973 λειτούργησε σαν ξωκκλήσι της Ενορίας Συκιάς κι έκτοτε περιήλθε σαν ιερό προσκύνημα στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης διοικούμενος από Επιτροπή, προεδρεύοντος του εκάστοτε Μητροπολίτη Μονεμβασίας - Σπάρτης.
Επί των ημερών του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, κ.κ. Ευσταθίου, προστέθηκαν στο ναό κωδωνοστάσιο, πρόναος, αίθουσα τελετών κ. α.
Με τα έσοδα του ναού (που είναι τεράστια, κυρίως λόγω δωρεών) σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής, ενισχύονται οικονομικά φοιτητές εκ Συκιάς, αλλά κι άλλα φιλανθρωπικά έργα της περιοχής (οι Συκιώτες ίσως γνωρίζουν περισσότερα επ' αυτού).
Γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου, όπου τόσο την ημέρα αυτή όσο και την παραμονή, αλλά και όλες σχεδόν τις ημέρες του χρόνου συρρέει πλήθος κόσμου απ' όλη τη Λακωνία, κι όχι μόνο, για να ανάψει ένα κεράκι στη Χάρη του και να προσκυνήσει την εικόνα του θαυματουργού Αγίου. Τα τελευταία χρόνια, καθ' όλη την εβδομάδα της εορτής (εξαιρουμένων των δύο, λόγω Covid 19) λειτουργεί υπαίθρια αγορά, στον παρακείμενο χώρο του γηπέδου, όπου εκτίθενται και πουλιούνται κάθε λογής αντικείμενα και πράγματα, όπως και αναψυκτικά, καφέδες και ποτά με σουβλάκια, μεζέδες και βραστή ντόπια γίδα, στις πρόχειρα στημένες υπαίθριες ταβέρνες, του καλυμμένου με τέντες γηπέδου. Ακόμη και μικρόσωμα χαριτωμένα αλογάκια και γαϊδουράκια μπορεί να βρει κάποιος ενδιαφερόμενος, που εκτίθενται από τους ιδιοκτήτες - πωλητές, στον εκτός γηπέδου χώρο.
Αυτές τις ημέρες (από σήμερα, Κυριακή, 05-11-2023 ) ο ναός είναι ανοιχτός και η υπαίθρια αγορά λειτουργεί. Καλό είναι συνδυάζοντας κάποιος ένα προσκύνημα στη Χάρη του να πεταχτεί απέναντι στην υπαίθρια αγορά όπου έχει τη δυνατότητα, αφού πρώτα την περιεργαστεί ,να ψωνίσει ότι επιθυμεί και ταυτόχρονα να γευτεί τους γλυκύτατους λουκουμάδες που παρασκευάζονται εκείνη την ώρα, καθώς και να απολαύσει τα εκλεκτά και φθηνά φαγητά της ταβέρνας, ιδίως τα σουβλάκια της καθώς και την πεντανόστινη βραστή γίδα ή τον πατσά που σερβίρεται, συνοδεία ποιοτικού γευστικού ντόπιου κρασιού, όπως το έκανα κι εγώ άλλωστε, αλλά και χιλιάδες ακόμη άλλοι προσκυνητές.
Σημ: Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του ναού, απ' όλες τις πλευρές κι απόψεις, θεώρησα πρέπον να τον συμπεριλάβω ως εικόνα και αναφορά, στο πρόσφατο βιβλίο μου, στην ενότητα :"Η Συκιά". ΠΗΓΗ 

Nikos Argeitis

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.