Header Ads

Header ADS

Νάγια Γρηγοράκου_Δ.Τ. Ερώτησης :Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

«Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου»

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη κατέθεσε η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας που παρατηρούνται στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου.

Η βουλευτής επισημαίνει πως εδώ και αρκετά χρόνια η λειτουργία, ενός από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους των βυζαντινών χρόνων του Νομού Λακωνίας, παραμένει προβληματική. Οι ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης έχουν σαν αποτέλεσμα ο χώρος του Κάστρου να παραμένει για μεγάλα διαστήματα κλειστός, ενώ την ίδια μοίρα έχουν και σημαντικές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα που βρίσκονται μέσα στον οικισμό που ουσιαστικά είναι μη επισκέψιμες.

Στην ερώτηση τονίζεται πως η απαξίωση και η μη εύρυθμη λειτουργία, του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου και των εκκλησιών του οικισμού Γερακίου αφενός απαξιώνει το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου και αφετέρου υπονομεύει την όποια ευκαιρία ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Γερακίου συνιστά έναν από τους τρεις σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λακωνίας. Ο χώρος περιλαμβάνει τόσο το κάστρο Γερακίου, τους ναούς και τον μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με αυτό, όσο και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που βρίσκονται εντός και στην άμεση περιφέρεια του σύγχρονου οικισμού του Γερακίου.

Δυστυχώς, η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του Γερακίου παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια προβληματική. Συγκεκριμένα στο βυζαντινό κάστρο πέρα από τον νυχτερινό φύλακα, υπάρχει ένας εποχικός υπάλληλος με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μία μόνιμη υπάλληλος η οποία πρόσφατα μετατάχτηκε χωρίς ωστόσο να αντικατασταθεί. Προφανώς αυτό οδηγεί στο να παραμένει κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, οι εκκλησίες του κάστρου και συγκεκριμένα η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, ο Ναός των Θεοφανίων, καθώς και ο Ναός των Ταξιαρχών παραμένουν εδώ και χρόνια ερμητικά κλειστές. Στην ίδια μοίρα και οι βυζαντινές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα που βρίσκονται μέσα στον οικισμό. Στην Ευαγγελίστρια, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, στον Άγιο Αθανάσιο, στον Άγιο Σώζοντα, καθώς και στον δίκλιτο ναός του Αγίου Νικολάου τα λουκέτα έχουν σκουριάσει, αφού για χρόνια παραμένουν ουσιαστικά μη επισκέψιμες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αυτή η κατάσταση της μη εύρυθμης λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου συνεχίζει να υφίσταται, παρότι τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν 1.800.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για σημαντικά έργα στο χώρο του Κάστρου. Τα εν λόγω έργα βελτίωσαν ουσιαστικά την όψη του χώρου και θα δικαιολογούσαν ένα μικρό εισιτήριο εισόδου, επιτρέποντας κάποια έσοδα προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να καλύπτει τις όποιες λειτουργικές ανάγκες και να παραμένει συνέχεια ανοιχτός.

Δεδομένου ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της βυζαντινής περιόδου στη Λακωνία.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να λυθεί το πρόβλημα λειτουργίας του χώρου, αλλά και των εκκλησιών που βρίσκονται εντός του οικισμού με έναν συμβασιούχο φύλακα 7 μηνών, ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας που έχει οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Δεδομένου ότι η μη εύρυθμη λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου και των εκκλησιών του οικισμού Γερακίου αφενός απαξιώνει το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου και αφετέρου υπονομεύει την όποια ευκαιρία ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας.

Δεδομένου ότι στις σημαντικές εκκλησίες που βρίσκονται εντός του οικισμού δεν έχει γίνει συντήρηση των αγιογραφιών κατά τα τελευταία χρόνια.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να λυθούν άμεσα τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τόσο του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Γερακίου, όσο και των εκκλησιών που βρίσκονται εντός του οικισμού;

2. Είναι στις προθέσεις σας να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης των αγιογραφιών στις σημαντικές εκκλησίες που βρίσκονται εντός του οικισμού;

3. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εξασφαλίσετε έσοδα για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου Γερακίου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.