Header Ads

Header ADS

Δεν είναι η οπαδική βία, δεν είναι ο χουλιγκανισμός, δεν είναι το κακό ποδόσφαιρο. Είναι οι φασίστες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.





του Γιώργου Διδυμιώτη

Είναι γνωστό ότι η ΟΥΕΦΑ, ως εταιρεία που θέλει να προστατέψει τα κέρδη της, απαγορεύει οποιαδήποτε σύνδεση ποδοσφαίρου και πολιτικής. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ευρώπη των λαών βασίζεται σε αξίες όπως η ειρήνη και η δημοκρατία. Όλα αυτά είναι γνωστά αλλά δυστυχώς, είναι ψέματα.

Η Ευρώπη των λαών επιτρέπει εδώ και χρόνια σε συμμορίες φασιστών δολοφόνων να ταξιδεύουν ελεύθερα από πόλη σε πόλη και να σκοτώνουν. Η ΟΥΕΦΑ επιτρέπει σε ποδοσφαιρικές ομάδες να συνοδεύονται από συμμορίες φασιστών δολοφόνων, που παρελαύνουν χαιρετώντας ναζιστικά, σε όσες ευρωπαϊκές πόλεις και γήπεδα εμφανίζονται.

Οι υπερευαίσθητη ΟΥΕΦΑ απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε πολιτική εκδήλωση που συνδέεται με τις διοργανώσεις της, εκτός αν είναι φασίστες και ναζί. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Συγκεκριμένα, οι φασίστες οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι δηλωμένοι ναζί από την εποχή που ο Χίτλερ τους είχε στρατιώτες. Και αργότερα όταν έγιναν τα πιο πρόθυμα μέλη των παρακρατικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Για να φτάσουμε στο σήμερα, “Σεπτέμβρης του 2022: Εκατοντάδες αφηνιασμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ παρελαύνουν στους δρόμους του Μιλάνου χαιρετώντας φασιστικά, λίγο πριν τον αγώνα με τη Μίλαν για το Champions League. Είναι ο φασιστικός χαιρετισμός των Ουστάσε, των Κροατών συνεργατών των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… …Κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Μιλάνο, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε μάλιστα 23 οπαδούς της Ντιναμό για κατοχή μαχαιριών και ροπάλων. Σε 19 Κροάτες χούλιγκαν απαγορεύτηκε να επιστρέψουν στην Ιταλία για ένα χρόνο, για παραβίαση της δημόσιας ασφάλειας, αλλά το περιστατικό αποσιωπήθηκε από την UEFA. Η Ντιναμό δεν έχει τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά των οπαδών της, ούτε έχουν ανακοινωθεί έρευνες”(1). Ένα χρόνο αργότερα, οι ίδιοι κατεβαίνουν από την Κροατία και φτάνουν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας για να σκοτώσουν όσους μπορέσουν, όσους προλάβουν. Σκοτώνουν τελικά έναν νέο 29 ετών που τη στιγμή της επίθεσης έπινε καφέ και βρέθηκε στο δρόμο τους.

Εδώ και δυο μέρες, η ΟΥΕΦΑ ψάχνει αμήχανη να βρει σανίδα σωτηρίας για να ξεφύγει από το πρόβλημα. Αν δεν είχε πεθάνει ο νεαρός Μιχάλης δε θα είχε προκύψει όλος αυτός ο χαμός. Θα ήταν απλά άλλη μια περιοδεία ναζιστών σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Λίγα σπασμένα τζάμια και μερικά ανοιγμένα κεφάλια. Θα το προσπερνούσαμε εύκολα. Τώρα όμως είναι πιο σύνθετο αφού αποδεδειγμένα δεν πλακώθηκαν “θερμόαιμοι”οπαδοί. Η Ντιναμό Ζαγκρεμπ είναι η ομάδα σύμβολο του Κροατικού εθνικισμού και αυτό είναι πρόβλημα που η ΟΥΕΦΑ έπρεπε να έχει διαχειριστεί. Αντίθετα το ανέχτηκε και πρακτικά το άφησε να γιγαντωθεί.

Μοναδικός σύμμαχος της ΟΥΕΦΑ στην προσπάθεια αποφυγής ευθυνών είναι το Ελληνικό κράτος που όπως και το Κροατικό δείχνει κάτι παραπάνω από ανοχή στους ναζί. Στην Ελλάδα οι φασίστες, χρυσαυγίτες, σπαρτιάτες και κάθε λογής αποβράσματα παρελαύνουν και σκοτώνουν στους δρόμους εδώ και μια δεκαετία. Οι οπαδοί του χίτλερ στην Ελλάδα, από την περίοδο της Μεταξικής ΕΟΝ μέχρι σήμερα, έχουν πολλές ομοιότητες με τους αντίστοιχους Κροάτες.(2) Οι ποδοσφαιρικές ομάδες και οι αθλητικές διοργανώσεις ήταν πάντα χώροι μέσα στους οποίους προσπαθούσαν να διεισδύσουν. Μετά την χούντα και κυρίως τη δεκαετία του ’80 οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν φτιάξει την ΝΟΠΟ – Ναζιστικός Όμιλος Παναθηναϊκών Οπαδών. “Οι Νοπίτες, εκτός από το να τα σπάνε στην Τούμπα ως «βουλγαροκτόνοι», άρχισαν να κυκλοφορούν με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς.”(3) Δεν μοιάζει τυχαίο το ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχουν αδελφοποιηθεί με τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού και χέρι-χέρι κατέβηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της 7ης Αυγούστου για να μαχαιρώσουν ανθρώπους. Το ελληνικό κράτος άφησε ανεξέλεγκτα τα ορφανά της ΝΟΠΟ με τα τέκνα της Ουστάσε(4) να κάνουν παρέλαση και να σκοτώσουν όποιον τους κάνει κέφι. Η Ελληνική Αστυνομία ήξερε για το σχέδιο, τα πάντα. Μέρες πριν είχε ενημερωθεί για το κακό που επρόκειτο να συμβεί. Κι όμως, δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Ούτε έναν τυπικό έλεγχο στα διόδια που θα αποκάλυπτε βανάκια γεμάτα ρόπαλα και μαχαίρια. Το ελληνικό κράτος δεν νοιάζεται για όλα αυτά. Οι ναζί δολοφόνοι δεν ήταν αλληλέγγυοι σε θύματα πλειστηριασμών ή σε πρόσφυγες, ούτε ήταν αυτοοργανωμένες ομάδες “αναρχοάπλυτων” καταληψιών που παίζουν μουσική και θέατρο. Δηλαδή, δεν συνέτρεχαν λόγοι για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά καταστολής του ελληνικού κράτους. Οι δολοφόνοι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πρώην σύντροφοι και ομοϊδεάτες του υπουργού επικρατείας Μ.Βορίδη που ως μέλος της ΝΟΠΟ έχει εμπειρία από τάγματα εφόδου και ναζιστικής ιδεολογίας. Σε συνέντευξή του, όταν ακόμα δεν ήξερε ότι θα γίνει υπουργός, είχε πει χαρακτηριστικά: “Έχω πεντακόσια άτομα. Μπορώ να κάνω την Αθήνα, άνω-κάτω.”(5) Κάθε ομοιότητα με τα προχθεσινά γεγονότα, δε μοιάζει τυχαία.

Στην Ευρώπη των λαών οι φασίστες είναι ελεύθεροι να δολοφονούν. Το ελληνικό κράτος παρέα με την ΟΥΕΦΑ έχει κάθε λόγο να “θάψει” το θέμα και οι Ευρωπαίοι πολίτες να συνεχίσουν τα μπάνια τους αμέριμνοι. Θα περάσει ο αχός και θα μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Θα φταίνε οι οπαδοί, η βία και το ποδόσφαιρο.

  1. https://www.naftemporiki.gr/sports/1502206/bad-blue-boys-oi-fasistes-opadoi-tis-ntinamo-zagkremp/
  2. https://metaxas-project.com/the-stunning-similarities-between-the-eon-and-the-croatian-youth-ustasha-mladez/
  3. https://www.anoixtoparathyro.gr/%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC/
  4. https://www.mixanitouxronou.gr/ta-egklimata-tis-kroatikis-fasistikis-organosis-quot-oystase-quot-thoryvisan-akomi-kai-toys-nazi-exontose-pano-apo-miso-ekatommyrio-servoys-evraioys-kai-roma/
  5. https://www.anoixtoparathyro.gr/%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.