Header Ads

Header ADS

Άρθρο παρέμβαση από τον Μανώλη Ι. Αντωνάκο Η εκλογή νέου Δημάρχου Μονεμβασίας καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του τόπου μας





Στις 8 Οκτωβρίου 2023 θα εκλεγεί ο νέος Δήμαρχος Μονεμβασίας και οι νέοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Mε τον νέο νόμο για τις δημοτικές εκλογές δεν προβλέπονται ανεξάρτητα – ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις Κοινότητες, ούτε ψηφίζονται σε ξεχωριστή κάλπη οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Δηλαδή δεν εκλέγονται ανεξάρτητα κοινοτικά Συμβούλια όπως το 2019. Το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού είναι ενιαίο, με όλα τα ονόματα των υποψήφιων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων και με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο και αρχηγό κάθε δημοτικού συνδυασμού.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου θα εκλεγεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών κάθε συνδυασμού στην Κοινότητα και δεν ορίζεται, ούτε διορίζεται εκ των προτέρων.

Αφού λοιπόν, μιλάμε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να θέτουμε δημόσια τους προβληματισμούς μας, με έναν και μόνο σκοπό, την πρόοδο του αγαπημένου μας τόπου, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά με γόνιμο διάλογο.

Μπορεί οι ατομικές προθέσεις καθενός υποψήφιου Κοινοτικού ή Δημοτικού Συμβούλου να είναι καλοπροαίρετες για το χωριό, αλλά αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι το ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος για τα πέντε επόμενα χρόνια στον Δήμο Μονεμβασίας.

 Το δε έργο των Κοινοτικών Συμβουλίων συναρτάται και εξαρτάται από τη βούληση και τη θέληση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Οι Βελανιδιώτες, όπως και όλοι οι Πολίτες του Δήμου Μονεμβασίας, πρώτα θα κληθούν να επιλέξουν Δήμαρχο -Κυβερνήτη και μετά θα αποφασίσουν με την ψήφο τους, ποιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι από κάθε συνδυασμό θα τους εκπροσωπήσουν. Το Κοινοτικό Συμβούλιο λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο προς τη διοίκηση του Δήμου, η οποία έχει την ευθύνη διακυβέρνησης του Δήμου και του χωριού και όχι το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου κάθε συμπατριώτης με την ψήφο του καλείται να αποφασίσει : -Ποιον θεωρεί τον καταλληλότερο συμπατριώτη για να ηγηθεί του Δήμου Μονεμβασίας τα πέντε επόμενα χρόνια. -Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο Δήμαρχος τα οποία να αποτελούν εχέγγυα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

-Πρέπει να επανεκλεγεί ένας Δήμαρχος ο οποίος έχει εκλεγεί συνολικά πάνω από 20 χρόνια στο αξίωμα αυτό πριν και μετά τον Καλλικράτη και εκ των πραγμάτων, ό,τι είχε να προσφέρει το προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια;

 Ή πρέπει να εκλεγεί ένας νέος Δήμαρχος, για να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στο Δήμο Μονεμβασίας και να αντιμετωπίσει σοβαρά και υπεύθυνα τα προβλήματα των Βελανιδίων, του κάθε χωριού, της Νεάπολης, και ολόκληρου του Δήμου Μονεμβασίας;

- Χρειάζεται ο τόπος έναν Δήμαρχο ο οποίος δε φρόντισε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας; Ή να εκλεγεί ένας Δήμαρχος που θα συνεργάζεται με το Κοινοτικό Συμβούλιο, θα διαβουλεύεται μαζί του, υλοποιώντας και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων αυτών ;

-Η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής. Μπορούμε να ρισκάρουμε το μέλλον του τόπου, πιστεύοντας ξανά υποσχέσεις και λόγια από μια δημοτική αρχή που δεν επέδειξε το οφειλόμενο ενδιαφέρον ή πρέπει να εκλεγεί μια νέα δημοτική αρχή που με τη δουλειά της, θα βάλει τα θεμέλια για να κερδίσει ο τόπος και οι Πολίτες ένα καλύτερο αύριο;

 -Πώς οι Βελανιδιώτες να εμπιστευτούν ξανά έναν Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, αφού δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τα προβλήματα του χωριού μας, ως όφειλαν, τα πολλά χρόνια της θητείας τους και δεν ανταπέδωσαν με έργο την μεγάλη εμπιστοσύνη των Βελανιδιωτών ;

- Πώς να πιστέψουμε ότι τα 5 επόμενα χρόνια θα επιλύσουν όλα όσα δεν έλυσαν 13 ολόκληρα χρόνια;

Αναφέρω τα παραπάνω γιατί από το 2011 μέχρι σήμερα πέρασαν τρεις Πρόεδροι Βελανιδίων και τρία πενταμελή κοινοτικά Συμβούλια, που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα του χωριού όσο μπορούσαν και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, ο απολογισμός των δεκατριών ετών της Δημοτικής Αρχής Μονεμβασίας που είναι η ίδια, είναι απογοητευτικός σχετικά με το πώς αντιμετώπισε τα Βελανίδια.

Η Δημοτική Αρχή : -Δεν ασφαλτόστρωσε, όπως είχε υποσχεθεί, τον περιφερειακό δρόμο Βελανιδίων, δημιουργώντας κάθε καλοκαίρι ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο στο χωριό, δίχως μάλιστα να υπάρχει εναλλακτική - ασφαλής διέξοδος διαφυγής σε ώρα ανάγκης.

Δεν ολοκλήρωσε την τσιμεντόστρωση του δρόμου προς Άγιο Θωμά, παρά τις δυνατότητες που είχε από τις χρηματοδοτήσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Δεν ολοκλήρωσε την τσιμεντόστρωση του δρόμου Γιαλός προς Καλεβόλο, ταλαιπωρώντας όσους έχουν σπίτια και χωράφια στην περιοχή αυτή, μέχρι το Σμουγάκι και τα Λαγκαδάκια, αλλά και όσους επιθυμούν να μεταβαίνουν στην παραλία του Καλεβόλου.

Δεν προχώρησε σε ουσιαστικές τσιμεντοστρώσεις στον δρόμο προς Άγιο Παύλο, ταλαιπωρώντας τους δεκάδες Βελανιδιώτες αγροτοπαραγωγούς

-Κατέστρεψε την μονάδα αφαλάτωσης, πετώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που είχαν διατεθεί για τη λειτουργία της, από τον πρώην Δήμο Βοιών. Μάλιστα ζήτησε από τη ΔΕΗ την αποσύνδεση της ηλεκτρικής παροχής, η οποία λόγω της ιδιαιτερότητας της είχε κοστίσει πολλά χρήματα την εποχή εκείνη.

Ενώ έλαβε 4 εκ ευρώ για έργα υδρεύσεων, δεν λειτούργησε ξανά την μονάδα αφαλάτωσης.

 -Δεν διάνοιξε τον δρόμο που είχε υποσχεθεί προς Χιόνη, δρόμος πυρασφάλειας και σύνδεσης με Άγιο Νικόλαο.

Δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου Νεαπόλεως Βελανιδίων. Μπορεί η αρμοδιότητα για τον δρόμο να ανήκει στην Περιφέρεια, αλλά τα Βελανίδια υπάγονται στον Δήμο Μονεμβασίας και όφειλε να ενδιαφερθεί, διεκδικώντας χρηματοδότηση για το έργο αυτό.

-Δεν προχώρησε στην αξιοποίηση του Γερμανικού Παρατηρητηρίου. 

-Δεν έφτιαξε μια Παιδική χαρά για τα μικρά παιδιά

-Δεν τσιμεντόστρωσε ούτε ασφαλτόστρωσε με νέο τάπητα, τον δρόμο από το χωριό μέχρι την παραλία, δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί το σύνολο των Βελανιδιωτών, είχε τσιμεντοστρωθεί από την Κοινότητα το 1995 και φυσικά μετά από 28 χρόνια απαιτείται η συντήρησή του.

Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλά ακόμα ζητήματα, για τα οποία δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα από τον Δήμο Μονεμβασίας για τα Βελανίδια

- Δυστυχώς, τα όποια έργα έγιναν από το 2011 μέχρι σήμερα και τα κονδύλια που διατέθηκαν, όπως τα παρουσίασε με επίσημη ανακοίνωση του ο νυν Δήμαρχος, συγκρινόμενα με τις χρηματοδοτήσεις που δίνονταν ετησίως στα Βελανίδια από τον πρώην Δήμο Βοιών είναι πολύ λιγότερα, αδικώντας έτσι το χωριό μας. Και αυτό παρά τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ως Καλλικρατικός Δήμος από την Πολιτεία.

- Αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, να επιλέγει τον συνδυασμό με τον οποίο θέτει υποψηφιότητα. Γεγονός που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε. Όμως εκ των πραγμάτων, η υποβολή υποψηφιοτήτων τοπικών ή δημοτικών Συμβούλων με τον συνδυασμό του σημερινού Δημάρχου, δεν μπορεί να σκεπάσει την αθέτηση των  υποσχέσεων της παρούσας δημοτικής αρχής, μετατρέποντάς τους μάλιστα σε απολογητές της, εκμεταλλευόμενη την αγάπη τους για τον τόπο.

-Στις Δημοτικές εκλογές, όμως, δεν ψηφίζουμε με βάση τις γνωριμίες, τις φιλίες ή επηρεαζόμενοι από εξάρσεις <<αγάπης και πατριωτισμού >> υποψηφίων, αλλά με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του τόπου μας.

 Γι αυτό το κυρίαρχο κριτήριο είναι η επιλογή του Δημάρχου που θα διοικήσει την επόμενη πενταετία τον Δήμο Μονεμβασίας.

Η ευθύνη της επιλογής αφορά ατομικά τον καθένα και την καθεμιά συμπατριώτη και συμπατριώτισσα, οι οποίοι θα αποφασίσουν ελεύθερα και αβίαστα χωρίς να δεχθούν η να ανεχθούν καμία πίεση από οπουδήποτε.

Τον Οκτώβριο ο Δήμος Μονεμβασίας πρέπει να γυρίσει σελίδα στο χθες και να ατενίσει με αισιοδοξία και όραμα το αύριο.

Mε τα δεδομένα αυτά και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, η υποψηφιότητα του Ιατρού Παναγιώτη Νικολινάκου πιστεύω πως αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση για τον Δήμο Μονεμβασίας στις δημοτικές εκλογές της 8 ης Οκτωβρίου 2023.

Στηρίζω τον υποψήφιο Δήμαρχο Μονεμβασίας, Ιατρό Παναγιώτη Νικολινάκο, γιατί με τη σεμνότητα, τη νηφαλιότητα και τον ακέραιο χαρακτήρα του, μπορεί να εγγυηθεί τη μελλοντική πορεία του Δήμου Μονεμβασίας με σεβασμό στους συμπατριώτες και με θέληση για δουλειά αποκαθιστώντας τις αδικίες. 

Τον Οκτώβριο ψηφίζουμε για τον τόπο μας!

Και μην ξεχνά κανείς ότι, όταν στις 9 Οκτωβρίου οι εκλογές θα έχουν περάσει, οι ανθρώπινες σχέσεις, όμως, πρέπει να παραμείνουν υγιείς και αξιοπρεπείς!!!

Γιατί η αγάπη για τα Βελανίδια και για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας πρέπει να ενώνει στη βάση αρχών και αξιών.

Άλλωστε η προσφορά στον τόπο μας με καθαρό λόγο και καθαρό βλέμμα είναι μια υπηρεσία την οποία οφείλουμε όλοι να προσφέρουμε.

Μανώλης Ι. Αντωνάκος 

 Αύγουστος, 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.