Header Ads

Header ADS

Η Ελαφόνησος γιορτάζει την ένωσή της με την Ελλάδα και την τελετή των θυρανοίξιων του Αγίου Σπυρίδωνος


Σήμερα,9 Ιουλίου 2023, στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, την Ελαφόνησο,τιμάται η διττή εορτή του προσφιλούς μας μοναδικού νησιού της Πελοποννήσου.
Στη συνείδηση των περισσοτέρων ίσως η Ελαφόνησος να είναι απλώς ένας τόπος που κείται στο απέραντο της θαλάσσης που την περιβάλλει, ωστόσο η σημασία της δεν εξαντλείται στο φυσικό της κάλλος•
αντίθετα, υπέρκειται στη μακρά ιστορία της, την παράδοσή της, τον λαμπρό πολιτισμό της έως την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσής της προσεχώς.
Έτσι,για άλλη μια χρονιά,σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσαμε την επέτειο των δύο καθοριστικών γεγονότων για την εξέλιξή της στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μας!
173 χρόνια τωρα,από τις 6 Ιουλίου του 1850, η Ελαφόνησος απελευθερώθηκε από τους Άγγλους και είναι επίσημα ελληνική.
Συνάμα,σαν σήμερα,165 χρόνια πριν, αποπερατώθηκε ο Ιερός Ναός του πολιούχου και προστάτη της Αγίου Σπυρίδωνα!
Χρόνια πολλά Ελαφόνησος

 Σήμερα η Ελαφόνησος , μετά από χίλια χρόνια ενετικής, τουρκικής, γαλλικής και αγγλικής κυριαρχίας,γιορτάζει την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό .

Με την έντεχνη εκμετάλλευση της διατύπωσης του τελικού κειμένου της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου το 1828, σχετικά με τα νησιά που βρίσκονταν κοντά στην Πελοπόννησο, ο Ιωάννης Καποδίστριας αποφάσισε την προσάρτηση της Ελαφονήσου στην τότε ελληνική επικράτεια.Έτσι μετά από πολυετή διένεξη με την βρετανική αυτοκρατορία, αυτή αναγνώρισε στις 6 Ιουλίου του 1850 ,την πράξη αυτή .
Η σημερινή ημέρα, όμως, είναι και μία ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά. Για την Ελαφόνησο του σήμερα και του αύριο,τις αναπτυξιακές της προοπτικές και την ευημερία των κατοίκων της.
Σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και τους Λαφονησιώτες, προχωρούμε μπροστά με σταθερά βήματα, στοχευμένες πράξεις και ουσιώδη αποτελέσματα.
Χρόνια Πολλά στο Λαφονήσι..









Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
Διπλή Επέτειος για την Ελαφόνησο! Ημερομηνίες-ορόσημα: της 6ης Ιουλίου 1850, όπου επιτεύχθηκε η Ένωσή της με την Ελλάδα μετά από 1.000 χρόνια ξενοκρατίας -το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που ενώθηκε με τη χώρα μας- και της 9ης Ιουλίου 1860, της τελετής των θυρανοίξιων του εμβληματικού Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνος.
Το Σμιγοπέλαγο νησί είναι ένας τόπος με λαμπρό προϊστορικό πολιτισμό, με την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο και ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Είναι το «πολύχρωμο ζαφείρι μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.