Header Ads

Header ADS

Η συγκινητική ανάρτηση του George Vardas για την απώλεια του Νίκου Βάρδα

Με μεγάλη μου θλίψη αποχαιρέτησα τον πρώτο μου ξάδερφο, Νίκο Βάρδα (Νίκος Βάρδας), ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε στα Κύθηρα, ειρωνικά σχεδόν 50 χρόνια αφού συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον χειμώνα του 1973.
Ο Νίκος εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συντηρητής τέχνης με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νησί των Κυθήρων και αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των πολυάριθμων πολιτιστικών μνημείων του νησιού.
Συμμετείχε στην ίδρυση της Συλλογής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Κυθήρων που στεγάζεται στον βυζαντινό ναό Αναλήψεως στο Κάτω Λιβάδι και περιλαμβάνει τοιχογραφίες τοίχων που διασώθηκαν από τοπικές εκκλησίες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, θραύσματα πρώιμων χριστιανικών ψηφιδωτών, βυζαντινές εικόνες και κεραμικά. Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα) που ανακτήθηκε από το Κάστρο του Μυλοποτάμου.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τη συνταξιοδότησή του ο Νίκος Βάρδας ηγήθηκε του Εργαστηρίου Τοπικής Διατήρησης για την Εφορεία και το έργο του αναγνωρίστηκε ότι διευκολύνει σημαντικά την αδιάλειπτη διατήρηση των μνημείων.
Λίγο μετά το άνοιγμα του μουσείου ο Νίκος μου έδειξε μέσα από αυτή την εξαίσια συλλογή και η τεράστια υπερηφάνεια ήταν εμφανής για τη συμπεριφορά του.
Ο Νίκος ήταν και ένας υπέροχος οικογενειάρχης. Η σύζυγός του Μαίρη ήταν κυριολεκτικά ο έρωτας της ζωής του και ευλογήθηκαν με δύο παιδιά, τον γιατρό Παναγιώτη Βάρδα και την Ελίνα Βαρδά-Δρακάκη.
Το νοικοκυριό του Βάρδα είναι το τελευταίο ακίνητο που περνάτε πριν διασχίσετε την περίφημη γέφυρα Κατούνη και ήταν πάντα άψογα συντηρημένο. Ο Νίκος ήταν επίσης ενθουσιώδης κηπουρός και αγρότης.
Τα Κύθηρα έχασαν έναν από τους μεγάλους γιους τους. Αντίο, αγαπητέ ξάδερφε. Αιωνία σου η μνήμη.







Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.