Header Ads

Header ADS

Ιόνιο: Περίπου 57.000 μεταναστευτικά πουλιά θύματα λαθροθηρίας

 


Την άνοιξη του 2021, 57.000μεταναστευτικά πουλιά θανατώθηκαν από σκάγια λαθροθήρων πάνω από το Ιόνιο. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλλεξε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων.

Κύριος στόχος των λαθροθήρων το παγκοσμίως απειλούμενο τρυγόνι, του οποίου οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, την άνοιξη τα τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη, με τα δυτικότερα σημεία της χώρας μας να αποτελούν αναγκαίο -και κρίσιμο για την επιβίωσή τους- σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, «παρά την απαγόρευση, ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ούτε οι τοπικές αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν αυτή την αποτρόπαια πρακτική, με τα ακουστικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν πως το «ανοιξιάτικο κυνήγι» όπως αποκαλείται συχνά, συνεχίζεται ακάθεκτο σε πέντε νησιά του Ιονίου, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, το Μαθράκι και τους Οθωνούς».

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ξεκίνησε πιλοτικά από το 2019 την ακουστική παρακολούθηση περιοχών της Ζακύνθου που είναι διαβόητες για την «παραδοσιακή» δραστηριότητα εξόντωσης τρυγονιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ενώ το 2021 η δράση επεκτάθηκε σε πέντε ακόμα νησιά, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα Κατά των ‘Αγριων Πουλιών.

Μόνο εκείνη τη χρονιά, οι εννιά ακουστικοί αισθητήρες του δικτύου κατέγραψαν συνολικά 20.905 πυροβολισμούς στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα, τα πραγματικά νούμερα για το σύνολο της επιφάνειας των νησιών είναι σημαντικά μεγαλύτερα, ενώ εκτιμάται πως μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες (Μάρτιος – Μάιος 2021) στις περιοχές αυτές πυροβολήθηκαν παράνομα πάνω από 57.000 πουλιά, με κύριο είδος-στόχο το Τρυγόνι, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα πάντα με την Ορνιθολογική: «Καθίσταται επομένως σαφές ότι η εαρινή λαθροθηρία ζει και βασιλεύει, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό».

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά, όταν αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι η εαρινή λαθροθηρία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Δεκάδες χιλιάδες “μεμονωμένα περιστατικά” απαιτούν ανάληψη δράσης τώρα», υπογραμμίζει η Οργάνωση σε ανακοίνωσή της, καλώντας το ΥΠΕΝ σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη θέσπιση μέτρων.

aftodioikisi.gr

1 σχόλιο:

  1. Και μετά σου λένε πως το κυνήγι είναι άθλημα. Μια αθλιότητα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.