Τα «πλοκάμια» των ναρκωτικών στην Ελλάδα
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Χάρης Γκίκας
Παραγωγή: Zougla.gr 2022
Αν και η χώρα μας αποτελούσε ανέκαθεν πύλη εισόδου ναρκωτικών, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως στην εγχώρια διακίνηση και το εμπόριο έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές που προβληματίζουν τις Αρχές και αφορούν μεταξύ άλλων την εμπλοκή και τα κέρδη συγκεκριμένων εγκληματικών δικτύων, τις τιμές των ουσιών, την προστασία των παράνομων φορτίων καθώς και τη σύνθεση και τη σκληρότητα των εγκληματικών οργανώσεων.
Η κάμερα της «Ζούγκλας» επισκέφθηκε τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και συνομίλησε με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, αστυνομικό διευθυντή Σπύρο Τσαρδάκα, προκειμένου να αναζητήσει απαντήσεις από τους πλέον αρμόδιους για τον ρόλο των Ελληνικών Αρχών στο παγκόσμιο κυνήγι κατά των καρτέλ ναρκωτικών, την ώρα που η κόκα σε τουριστικούς προορισμούς μας αγγίζει τα 150 ευρώ το γραμμάριο και οι ένοπλες συμπλοκές αυξάνονται.
Δείτε όλα όσα είπε:
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ποσοτήτων κοκαΐνης που φτάνει στην Ελλάδα και εμπλοκή των εγκληματικών οργανώσεων που έχουν έδρα στη Λατινική Αμερική. Πλέον οι εγκληματικές οργανώσεις δουλεύουν με το 60% της τιμής στην πώληση της κοκαΐνης, ενώ τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής εγγυώνται πια και το φορτίο», επισημαίνει μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο προϊστάμενος της Δίωξης και προσθέτει:
«Η τιμή της κοκαΐνης κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ το κιλό ανάλογα την καθαρότητά της. Όμως σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως η Μύκονος μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ ανά γραμμάριο».
Ερωτηθείς για το εάν η πανδημία επηρέασε το εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα, είναι σαφής: «Την περίοδο της πανδημίας άλλαξε απλά ο τρόπος διακίνησης των ουσιών. Είχαμε αποστολές ακόμα και με courier, ενώ από το 2019 έως και το 2021 η Δίωξη Ναρκωτικών έχει κατασχέσει σε χρήματα πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Ο ρόλος της αλβανικής μαφίας
Σχετικά με τις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και διακινούν ή εμπορεύονται ουσίες, ο Σπύρος Τσαρδάκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξηγεί αναλυτικά: « Η αλβανική μαφία κατέχει το πάνω χέρι στη διακίνηση και εμπορία της κάνναβης. Οι Αλβανοί συνεργάζονται βεβαίως και με Έλληνες αλλά διατηρούν την αρχηγία στα εγκληματικά δίκτυα. Όσον αφορά στην ηρωίνη, η αλβανική μαφία ανταλλάσσει κάνναβη με ηρωίνη σε συνεργασία με τούρκους διακινητές. Στη συνέχεια η ουσία νοθεύεται στην Αλβανία για να διακινηθεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική των αλβανών λαθρέμπορων».
«Τούρκοι, Βούλγαροι ,Αφγανοί, Πακιστανοί και Ιρανοί εμπλέκονται συχνά σε υποθέσεις διακίνησης ηρωίνης», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης και τονίζει: «Αλβανοί, Σέρβοι και Κροάτες εμπλέκονται και στη διακίνηση της κόκας μέσω σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας».
Η υπόθεση με τους Βρετανούς και την κόκα από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη
Ερωτηθείς για μια πολύ πρόσφατη υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης Άγγλων που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο έμπειρος αξιωματικός υποστηρίζει πως «οι Βρετανοί είδαν την αξία του λιμανιού, είδαν χώρο και μπήκαν. Το συγκεκριμένο λιμάνι είναι πολύ χρήσιμο ειδικά για την εξαγωγή της κόκας σε άλλες αγορές».
Αύξηση της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών
«Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση στη διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών εντός της χώρας όπου εμπλέκονται κυρίως Κούρδοι, Αφγανοί και Πακιστανοί», συνεχίζει ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής. Όμως είναι σαφής πως «στη χώρα μας δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής καρτέλ ναρκωτικών».
Τα πλοκάμια της νιγηριανής μαφίας
Ακόμα μια εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών είναι η νιγηριανή μαφία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δίωξης.
«Φέρνουν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα μέσω αεροδρομίου με την μέθοδο της κατάποσης. Παρόλο που πιάνουμε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να έχουμε πληροφορίες για την δράση τους διότι δεν μπορούμε εύκολα να διεισδύσουμε στην οργάνωση. Διακινούν περισσότερο ηρωίνη και κόκα», λέει.
Η σκληρότητα των εγκληματικών οργανώσεων
Τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις που κάνει η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της, κατάσχονται πολλά όπλα. Όπως λέει ο αστυνομικός διευθυντής «αυτό δείχνει πως οι οργανώσεις λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα άμεσης προστασίας και είναι έτοιμα για ένοπλη εμπλοκή. Στις επιχειρήσεις μας βέβαια προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τον αιφνιδιασμό. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής που έρχονται στην Ελλάδας είναι τα πιο σκληρά. Ακολουθούν οι Σέρβοι , οι Μαυροβούνιοι και μετά οι Αλβανοί».
«Δεν υπάρχει άβατο σε Ζεφύρι και Μενίδι»
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει άβατο σε κάποιες περιοχές της Αττικής με υψηλή εγκληματικότητα, όπως το Ζεφύρι και το Μενίδι, απαντά: «Για εμάς δεν υπάρχει άβατο».
Δεν υπάρχουν σχόλια