14 Ιουλίου 1992: Η δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από τη 17Ν
Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια έπεσε νεκρός ο Θάνος Αξαρλιάν από θραύσματα ρουκέτας της 17 Νοέμβρη, η οποία προοριζόταν για τον τότε Υπουργό Οικονομικών. Το "μοναδικό λάθος" της τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ήταν 14 Ιουλίου 1992 και ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν περπατούσε στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, όταν ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Ο νεαρός ήταν νεκρός. Χτυπήθηκε από θραύσματα ρουκέτας της 17 Νοέμβρη, η οποία προοριζόταν για τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά.
Η κοινωνία συγκλονίστηκε από το θάνατο του άτυχου Θάνου που το μόνο του "σφάλμα" ήταν να περπατάει στην οδό Καραγιώργη Σερβίας την ώρα που βρισκόταν στον ίδιο δρόμο ο τότε Υπουργός Οικονομικών.
"Παράπλευρη απώλεια"
Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς επιβιβάστηκε σε όχημα και άφησε το υπουργείο, έχοντας μαζί, πέραν του οδηγού του οχήματος, την κόρη και τη γυναίκα του. Καθώς το όχημα έπαιρνε τη στροφή στην Καραγιώργη Σερβίας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ξέσπασε φωτιά. Πεσμένος και ακίνητος στη γωνία του δρόμου, μέσα σε μία λίμνη αίματος, βρισκόταν ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος είχε την ατυχία να περνάει εκείνη την ώρα από το σημείο.
Λίγες ώρες αργότερα, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" και ανέλαβε, εκ μέρους της "17ης Νοέμβρη", την ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού, χαρακτηρίζοντάς τον "παράπλευρη απώλεια" και εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του.
Εκείνη την περίοδο ακόμη κανείς δεν γνώριζε ποιοι κρύβονταν πίσω από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Τα επόμενα χρόνια μαθεύτηκε πως πίσω από το τηλεφώνημα βρισκόταν η φωνή του "Λουκά" της οργάνωσης, κατά κόσμον, Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει και στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια.
"Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για τη τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση: Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα."
"Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά".
Ο Κουφοντίνας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι για περίπου ένα μήνα τα μέλη της οργάνωσης έκαναν πολλαπλούς ελέγχους στο σημείο για να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει καμία παράπλευρη απώλεια. Δυστυχώς έπεσαν έξω.
"Ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» ανέφερε στο βιβλίο του.
"Ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από κει που βρίσκεται"
Η μνήμη τόσο του Θάνου Αξαρλιάν όσο και των υπόλοιπων θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τιμάται στις 18 Ιανουαρίου, με την μητέρα του άτυχου νεαρού το 2015 να προκαλεί αίσθηση.
Ερωτηθείσα για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επίθεση κατά του τότε υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, κατά την οποία σκοτώθηκε ο γιος της αναφέρθηκε στην άδεια που δόθηκε στον Ξηρό από τις φυλακές και τόνισε: "Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από κει που βρίσκεται".
Η 17Ν ζήτησε συγνώμη. Οχι σαν την Ντορέ που σκότωσε έξω απο την βουλή τον Ιάσονα ούτε οι μπάτσοι που σκότωσαν τον Β. Μάγγο.
ΑπάντησηΔιαγραφή