Καλυψω Μιχαλακακη:Θρησκευτική συμπεριφορά, παράδοση και ιστορία συνενώθηκαν στο σημερινό εορτασμό του Αγίου Θεοδώρου Κυθήρων,
Θρησκευτική συμπεριφορά, παράδοση και ιστορία συνενώθηκαν στο σημερινό εορτασμό του Αγίου Θεοδώρου Κυθήρων,
στον Ιερό Ναό Μυρτιδιωτίσσης Νέου Φαλήρου και στα γραφεία της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιά,
Οι κυθήριοι του Πειραιά τιμούν τον προστάτη -πολιούχο τους, Κυριακή 15 Μαΐου 2022.
Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη μεταξύ των ετών 870 - 890 μ.Χ. Ήλθε στα Κύθηρα περί το 921 μ.Χ. όταν το νησί ήταν έρημο, λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών της Κρήτης και μόνασε στον παλαιό χριστιανικό Ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Εκεί αφού έζησε ζωή ασκητική πέθανε στις 12 Μαΐου του 922 μ.Χ.
Λίγο καιρό μετά το θάνατό του ναύτες περαστικοί από τα Κύθηρα βρήκαν άθικτο το λείψανό του. Τρία χρόνια αργότερα, το 925 μ.Χ., Μονεμβασιώτες έθαψαν το λείψανο του Οσίου. Η παλιά εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου ξαναχτίστηκε από Μονεμβασιώτες και αφιερώθηκε στον Όσιο Θεόδωρο. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε μοναστήρι. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Κυθήρων.
Ακολουθία του Οσίου εκδόθηκε το 1747 μ.Χ. στη Βενετία, το 1841 μ.Χ. στη Σμύρνη και το 1899 μ.Χ. και 1961 μ.Χ. στην Αθήνα). Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου στις 12 Μαΐου.
Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς-Αθηνών όπως κάθε χρόνο, εκτός από τα τελευταία έτη της πανδημίας, πιστή στη κυθηραϊκή παράδοση, ιστορία και θρησκευτική συμπεριφορά των Κυθηρίων, εόρτασε τον παραπάνω Όσιο, με αρτοκλασία στην Μυρτιδιώτισσα Νέου Φαλήρου με άρτο από τα Κύθηρα.
Στο εσωτερικό του ναού της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει η εικόνα του Αγίου Θεοδώρου Κυθήρων, αφιερωμένη στη μνήμη Κυριακής Μαυρομμάτη.
Παρά του ότι ο εορτασμός ήταν 12 Μαΐου την Πέμπτη, η Αδελφότητα του Πειραιά τον εόρτασε 15 Μαΐου Κυριακή, όπως πραγματοποιεί την προσεχή Κυριακή από την ημέρα εορτασμού και για τον εορτασμό του Αγίου Θεοδώρου και για της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Επίσης προσέφερε καφέ και άρτο στα γραφεία της Αδελφότητας Ναυαρίνου 7 στον Πειραιά. Ο Όσιος Θεόδωρος Κυθήρων είναι το δεύτερο κυθηραϊκό θρησκευτικό σύμβολο μετά την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Τα σύμβολα-κλειδιά της κυθηραϊκής θρησκευτικής λατρείας εορτάζονται από τα κυθηραϊκά σωματεία των απανταχού κυθηρίων του εσωτερικού και του εξωτερικού από παλιότερα στη Σμύρνη και Αλεξάνδρεια μέχρι σήμερα από τα σωματεία της Αττικής , Αμερικής και Αυστραλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια