Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΡΜΑΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΡΜΑΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Πριν από λίγες ημέρες σας παρουσιάσαμε τον πανέμορφο και γραφικότατο συνοικισμό των Τζαρμάδων και αναφερθήκαμε σε κάποιες ισχυρές προσωπικότητες της περιοχής. Σήμερα λοιπόν επιλέξαμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να αναφερθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε έναν αγρότη από τα Τζαρμάδικα ονόματι Θεόδωρο Ραΐση του Παναγιώτου. Ο Θεόδωρος γεννήθηκε το 1852 και ανδρώθηκε στα Φράτσια, προερχόμενος από μια κλασσική αγροτική οικογένεια της Κυθηραϊκής υπαίθρου. Αφού παντρεύτηκε και απέκτησε τον πρώτο του γιο το 1884 ονόματι Νικόλαο, εγκατέλειψε τα Κύθηρα με αρχικό προορισμό τη Σμύρνη, έτσι λοιπόν το 1886 τον εντοπίζουμε στα παράλια της Μικράς Ασίας οπότε και αποκτά έναν ακόμα γιο τον Ιωάννη.
Τη δεκαετία του '10 η οικογένεια μεταναστεύει με οριστικό προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου. Ο Θεόδωρος φαίνεται να έχει εκεί τον έναν κατά σάρκαν αδελφό του ονόματι Χρήστο (εγγεν. 1851) ο οποίος προτού φύγει από τα Φράτσια έχει αποκτήσει 4 γιους, το Βασίλειο (εγγεν. 1885), τον Πελοπίδα (εγγεν. 1887), το Δημήτριο (εγγεν. 1889) και το Σπυρίδωνα (εγγεν. 1893).
Η δύο αδελφοί Θεόδωρος και Χρήστος φαίνεται να έχουν αποκτήσει ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να αφήνουν στα παιδιά τους μια ιδιαίτερη επιχείρηση. Σύντομα λοιπόν στους κεντρικότερους δρόμους του Καΐρου θα υπάρχει η επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΪΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ". Τις δεκαετίες του '20 έως και τα μέσα του '60 οι κινηματογράφοι φαίνεται να μεσουρανούν και πελάτες τους να είναι όλη η ελίτ τόσο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού όσο και των γηγενών αρχόντων. Στους ΙΝΤΕΑΛ και ΡΟΥΑΓΙΑΛ διευθυντής ήταν ο νεαρός Μιχαήλ Ν. Ραΐσης, εγγονός του Θεοδώρου Ραΐση ενώ στο ΝΤΙΑΝΑ και στο ΡΕΞ (που εμφανίζονταν και πολλοί ελληνικοί θίασοι) διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Ραΐσης γιος του Θεοδώρου Ραΐση.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια εγκαταλείπει οριστικά την Αίγυπτο και επιστρέφει στην Αθήνα, με αποτέλεσμα όλη αυτή η "αυτοκρατορία" του καλλιτεχνικού στερεώματος να διαλυθεί και στη συνέχεια να εξαφανιστεί.
Το χωριό μας λοιπόν που προσπαθεί να τιμά κάθε χωριανό που άφησε κάτι απλό από το δικό του μετερίζι στέκεται υπερήφανο και αφιερώνει το παραπάνω κείμενο σε αυτούς τους απλοϊκούς αγρότες από τα Τζαρμάδικα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΡΑΪΣΗΣ
ΕΓΓΕΝ. ΣΤΑ ΤΖΑΡΜΑΔΙΚΑ ΦΡΑΤΣΙΩΝ ΤΟ 1852
κ
ΑΠΕΒ. ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΡΑΪΣΗΣ
ΕΓΓΕΝ. ΣΤΑ ΤΖΑΡΜΑΔΙΚΑ ΦΡΑΤΣΙΩΝ ΤΟ 1851
κ
ΑΠΕΒ. ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Υ.Γ.1 Ευχαριστούμε το συγχωριανό μας Νικόλαο Μ. Ραΐση για την παροχή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού σχετικά με την πορεία της οικογένειάς του. Ο κύριος Νικόλας είναι δισεγγονός του Θεοδώρου Ραΐση.
Υ.Γ.2 Ελπίζουμε πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και φυσικά έχουμε στην κατοχή μας ικανοποιητικό υλικό της οικογένειας, να προβούμε σε κάποιο δια ζώσης αφιέρωμα εντός Φρατσίων.
Σας ευχόμαστε καλή Μεγάλη Εβδομάδα, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και θα είμαστε κοντά σας ξανά την Δευτέρα του Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.