1986:ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ¨17 Ν¨ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
Μάρτυρες είδαν έναν νεαρό να βγάζει ένα πιστόλι από έναν ταξιδιωτικό σάκο και να πυροβολεί πέντε φορές προτού διαφύγει με μοτοσικλέτα στην πυκνή πρωινή κυκλοφορία.
Η 17Ν ανακοίνωσε (από τη χωρίς ημερομηνία προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης της δολοφονίας) ότι ο 79χρονος πρόεδρος της Χαλυβουργικής και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου έγινε στόχος επειδή ως «τυπικός έλληνας μεγαλο-καπιταλιστής», ενώ άφηνε σκόπιμα την επιχορηγούμενη από το κράτος βιομηχανία του να χρεοκοπήσει, την ίδια ώρα «έβγαζε λαθραία από τη χώρα τεράστια ποσά για να κάνει επενδύσεις στην Αγγλία».
Στις ομολογίες τους ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος το παραδέχθηκαν ενω συμμετείχαν ακόμη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Γιάννης Σκανδάλης (που έχει σκοτωθεί σε τροχαίο) και ο Πάτροκλος Τσελέντης.
Χαρακτηριστικά ο Χρ. Ξηρός λέει στην κατάθεσή του:
«Εκτός από εμένα συμμετείχαν ο "Αλέκος", ο "Κόμης" (σ.σ.: Σκανδάλης), ο "Λουκάς" (σ.σ.: Κουφοντίνας) και ο "Σταμάτης" (σ.σ.: Τζωρτζάτος).
Ο "Κόμης" βρισκόταν απέναντι από το σπίτι του Αγγελόπουλου και, όταν αυτός βγήκε, τότε μου έκανε μια προσυνεννοημένη χειρονομία έτσι ώστε να ετοιμαστώ. Εγώ βρισκόμουν απέναντι από τον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη. (...) Όταν μου έκανε το προκαθορισμένο σήμα ο "Κόμης", εγώ πέρασα στο απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Κανάρη και μπήκα μέσα σε μια είσοδο πολυκατοικίας.
Παράλληλα με εμένα κινούνταν στο ίδιο ύψος αλλά στο απέναντι πεζοδρόμιο και ο "Αλέκος" (σ.σ.: Τσελέντης). Όταν πλησίασε προς το μέρος μου ο Αγγελόπουλος, ο "Αλέκος" μου έκανε σήμα κι εγώ βγαίνω από την είσοδο της πολυκατοικίας και τον συναντώ μπροστά μου.
Τον πυροβολώ δύο ή τρεις φορές και περνώ απέναντι στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη, όπου με αναμένει ο "Αλέκος" επάνω σε κλεμμένη μοτοσικλέτα μάρκας Honda 250 και εξαφανιζόμαστε».
Επίσης ο Βασίλης Τζωρτζάτος αναφέρει στην κατάθεσή του: «... Στην εκτέλεση του Αγγελόπουλου δεν ξέρω πώς έγινε η ενέργεια γιατί ήμασταν στην οδό Δαφνομύλη και δεν ακούσαμε ούτε τους πυροβολισμούς λόγω απόστασης. Η ενέργεια έγινε γύρω στις 8.30-9.00 το πρωί στις αρχές Απριλίου.
Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο "Αλέκος" με τον "Μανόλη", μπήκαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο "Λουκάς" και φύγαμε διά μέσου της Ασκληπιού, περάσαμε κάθετα την Αλεξάνδρας και σε κάποιο δρόμο εκεί εγκαταλείψαμε το αυτοκίνητο και διασκορπιστήκαμε».
Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Βλαχόρραπτη της Αρκαδίας και ήταν γιος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου προέδρου του χωριού. Αδέλφια του ήταν οι Άγγελος Αγγελόπουλος, Γιάννης Αγγελόπουλος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος.
Από το 1922 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του είχε ιδρύσει μια βιοτεχνία κατασκευής συρματοπλεγμάτων.
Υπήρξε στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Απρίλιο του 1986, και ενώ περπατούσε στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Κατοικούσε στο Κολωνάκι. Ήταν παντρεμένος με την Τασία Σταυροπούλου και δεν είχε αποκτήσει παιδιά.
Σε νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Με τον πατέρα του και τα αδέλφια του άρχισαν το 1925, εμπόριο ειδών σιδήρου και ξύλου. Το 1932, ίδρυσαν μαζί με τον πατέρα του Θεόδωρο και τους αδερφούς του Δημήτρη και Γιάννη, στην οδό Πειραιώς 197 επιχείρηση με την επωνυμία «Ελληνικά Συρματουργεία Θ. Α. Αγγελόπουλος & Υιοί».
Τα σύρματα που παρασκεύαζαν αποτελούσαν την πρώτη ύλη για γαλβανισμένα συρματοπλέγματα, καρφιά και τα πεταλόκαρφα «Αλφα». Το 1938, δημιούργησαν μια εγκατάσταση ηλεκτρικών κλιβάνων 6 έως 8 τόνων, στους οποίους έκαναν παραγωγή χάλυβα για οπλισμό σκυροδέματος.
Η επιχειρηματική του δραστηριότητα σταμάτησε στη διάρκεια της Κατοχής, όμως στις 3 Μαρτίου 1948 ίδρυσαν τη Χαλυβουργική Α.Ε., που στα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε και αποτέλεσε την πρώτη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα και το 1951 με τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ, μετέφεραν την επιχείρηση στην Ελευσίνα.
Το 1953, άρχισε η λειτουργία ηλεκτρικών κλιβάνων των 20 τόνων και στις 27 Ιουλίου 1963, άρχισε η παραγωγή χυτοσιδήρου και χάλυβα από σιδηρομετάλλευμα και έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης υψικαμίνου στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 1972, εγκαινίασε τη δεύτερη υψικάμινο της και άρχισε εξαγωγές σιδήρου και σταδιακά δημιούργησε επιχειρήσεις όπως, η «Geselschaft» στην Ελβετία, η «Alpha Steel» στο Κάρντιφ της Ουαλίας, η «Beta Steel» στην Ιντιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον έλεγχο της «Crédit Industriel Société Anonyme».
Στη δεκαετία του 1980, ήταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως, ενώ η ετήσια παραγωγή της Χαλυβουργικής στην Ελλάδα έφτανε τους 2,5 εκατ. τόνους. Παράλληλα τοποθέτησε κεφάλαια σε ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις δημιουργώντας τη «Metrofin», τη «Metrostar» και τη «Navistar», με πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια, ενώ επένδυσε σε τίτλους τραπεζών όπως η «Union Bank of Switzerland» στην Ελβετία και σε ακίνητα.
ΠΗΓΗ m.eirinika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια