Header Ads

Header ADS

Σαν Σήμερα: Η Ανεξιχνίαστη Δολοφονία Του Τζώρτζη Αθανασιάδη

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη

Βράδυ Σαββάτου, 19 Μαρτίου 1983. Ο εκδότης Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονείται στο γραφείο του, στα κεντρικά της «Βραδυνής» από πυρά εκτελεστή. Με τρεις πυροβολισμούς «πέφτει» νεκρός και έκτοτε η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις, καθότι τρομοκρατικές οργανώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η υπόθεση του Αθανασιάδη «βυθίζεται» ολοένα και περισσότερο στο σκοτάδι, με τον ένοπλο δράστη να χαρακτηρίζεται ως «σκιά».

«Ποιός ήταν ο Τζώρτζης Αθανασιάδης;»

Ο Γεώργιος (Τζώρτζης) Αθανασιάδης ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, διευθυντής και κύριος μέτοχος των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Ναυτεμπορική», εκδότης και επιχειρηματίας. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ίδρυσε τον ΟΠΑΠ και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του, ενώ ήταν και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

«Το χρονικό της δολοφονίας»

Η οικογένεια του εξέφρασε ότι ο εκλιπόντας είχε αρχίσει να φοβάται και να φέρεται καχύποπτα.

«Ήταν ανήσυχος πολλές μέρες πριν την δολοφονία του. Άλλαζε συνέχεια τις διαδρομές που ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του και είχε κόψει και την αγαπημένη του συνήθεια, να πίνει τον πρωινό του καφέ στο παράθυρο του σπιτιού».

Παράλληλα ήταν περίοδος των αποκριών και θεωρούσε, πως πολλοί μεταμφιεσμένοι έμοιαζαν να τον παρακολουθούν και «χάνονταν», όταν γίνονταν αντιληπτοί από τον εκδότη.

«Η νύχτα του φόνου»

Το σαββατόβραδο της 19ης Μαρτίου του 1983 μαζί με τον φίλο του Βαγγέλη Κουρλιμπίνη, έπαιζαν τάβλι στο γραφείο του. Στην είσοδο βρισκόταν ο τηλεφωνητής Τάκης Αναγνωστόπουλος.

Λίγο μετά τις 19:30, ένας άνδρας χλωμός, με κοντό μαλλί, ύψους περίπου 1.75, ηλικίας 35 χρόνων, ο οποίος φορούσε ένα δερμάτινο σακάκι εισέρχεται στο κτίριο. Σύμφωνα με τον Αναγνωστόπουλο ο άγνωστος άνδρας ζήτησε να δει τον Αθανασιάδη και δήλωσε πως είχε ένα εξαιρετικά επείγον μήνυμα να του παραδώσει, ένα ντοκουμέντο που θα ήταν χρήσιμο στην εφημερίδα. Δεν έδωσε όνομα.

Ο Αναγνωστόπουλος  είπε στον άνδρα να περιμένει μέχρι να ενημερώσει τον εκδότη. Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης αν και φάνηκε να εκπλήσσεται, δέχθηκε να τον δει.

Την ώρα που ο δολοφόνος έμπαινε στο γραφείο του εκδότη, ο Κουρλιμπίνης έβγαινε. Δεν άκουσε τι είπε. Το μόνο που άκουσε ήταν τον Αθανασιάδη κάποια στιγμή να φωνάζει: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν γίνονται αυτά…»!

Η ώρα ήταν δέκα λεπτά πριν τις 8.

Ακούγονται πυροβολισμοί. Ο φίλος του εκδότη τρέχει προς το γραφείο και «πέφτει» επάνω στον δολοφόνο, ο οποίος άρχισε να πυροβολεί με σκοπό να τον τρομάξει.

Ο Κουρλιμπίνης μπήκε στο γραφείο και είδε τον εκδότη νεκρό, πεσμένο μπρούμυτα στο πάτωμα.

«Πολιτική αντιπαράθεση και κατηγορίες».

Την δολοφονία ακολούθησαν τρομερά γεγονότα. Στις 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η κηδεία και μαζί με αυτή μια μεγάλη διαδήλωση κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνο και ότι «κρύβεται» πίσω από τις τρομοκρατικές δράσεις. H άποψη αυτή εκφράστηκε έντονα από παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και οπαδούς της.


Η έρευνα κινείται στο «σκοτάδι» μέχρι το τηλεφώνημα μιας γυναίκας. Σύμφωνα με εκείνη υπήρχε μια προκήρυξη για τη δολοφονία του Αθανασιάδη σε έναν κάδο απορριμμάτων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου. Για την προκήρυξη αυτή η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» αναλάμβανε την ευθύνη. Την επόμενη μέρα, με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης».
Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έκανε ποτέ κάποια αιματηρή επίθεση ούτε πριν, ούτε μετά την δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη.

Όλες οι υποψίες στράφηκαν προς την «17 Νοέμβρη». Η οργάνωση ωστόσο, απάντησε αμέσως πως όχι απλά δεν έχει σχέση με τη δολοφονία αλλά η ενέργεια αυτή ήταν της CIA ή της ελληνικής Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.


«Ο ρόλος του Ντάνου Κρυστάλλη»

Οι έρευνες οδηγούν τον Σεπτέμβριο του 1985 στα «ίχνη» του Κρυστάλλη. Συνδέθηκε με την δολοφονία του εκδότη καθώς βρέθηκαν στο σπίτι του προκηρύξεις της «Αντιστρατιωτικής Πάλης». Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Κρυστάλλη, ο οποίος κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές πως ως «πράκτορας διείσδυσης», είχε έρθει σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση κατόπιν εντολής της ΚΥΠ και έτσι βρέθηκαν στην κατοχή του οι προκηρύξεις.

38 χρόνια μετά ο δολοφόνος και τα κίνητρα αυτού παραμένουν ένα μυστήριο και η μία θεωρία διαδέχεται την άλλη.

gigafm.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.