Header Ads

Header ADS

Διεθνής ανησυχία για 5ο κύμα πανδημίας - Επικράτηση της Όμικρον 2

 


Αντιμέτωπος με μια νέα έξαρση της πανδημίας βρίσκεται ο πλανήτης ενώ οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν άρει τα προστατευτικά μέτρα κατά της Covid-19 παρά την εμφάνιση της  Όμικρον 2, νέας υποπαραλλαγης της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον και τον συναγερμό που έχει προκαλέσει .


Στη Γερμανία ο ο δείκτης επίπτωσης της πανδημίας σπάει και πάλι συνεχή ρεκόρ με 262.593 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Χθες Τρίτη ο δείκτης επίπτωσης έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα με 1.585,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την ώρα που η εκστρατεία εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί και 19,6 εκατ. πολίτες της χώρας παραμένουν ανεμβολίαστοι για την COVID-19.

Στη Γαλλία οι αρχές ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν το όριο των 100.000 για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα, φτάνοντας τα 116.618.

Ίδιες είναι οι τάσεις και στην ΝΑ Ασία . Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό μέσα σε μια ημέρα, με τον αριθμό τους να σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 400.000, καθώς το κύμα που αποδίδεται από τις αρχές στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να μαίνεται την ώρα που οι αρχές ετοιμάζονται να χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 400.741 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 164 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 175.480 κρούσματα του SARS-CoV-2 –αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η κρίση–, με το σύνολο να φθάνει τα 6.552.918.

Ο ΠΟΥ και οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της.

Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα τα κρούσματα σημείωσαν και άνοδο χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 26.536 νέες μολύνσεις, 50 θανάτους και 358 διασωληνωμένους. Τα νέα στοιχεία οδηγούν αρκετούς εμπειρογνώμονες να μιλούν για 5ο κύμα κορονοϊού, λόγω της Όμικρον 2

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA επεσήμανε πως πλέον η παραλλαγή «Όμικρον 2» είναι σε έξαρση, ενώ η «Δέλτα» έχει εξαφανιστεί.

«Η επέλαση της Όμικρον 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα. Αντικαθιστά την Όμικρον, η παραλλαγή Δέλτα δεν υπάρχει πλέον. Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσο αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα. Λίγοι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν βαριά νόσηση», δήλωσε αρχικά.

«Η Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό»

«Η Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι. Έξαρση και παράταση της πανδημίας, δεν θα δώσει έξαρση όπως η όμικρον, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Βασιλακόπουλος: Ποιοί παράγοντες οδήγησαν στην έξαρση

Για έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, έκανε λόγο και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Υπάρχει σαφέστατη έξαρση είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος, η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.

«Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

«Η ΒΑ.2 υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Όμικρον 2, είναι 30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από πτώση επί δύο μήνες από την κορυφή, άρχισαν να αυξάνονται πάνω από 20% την τελευταία εβδομάδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης μιλώντας στο iefimerida και παρουσιάζοντας διαγράμματα που φανερώνουν τις πιθανότητες για ένα νέο κύμα της πανδημίας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα κρούσματα, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση είναι 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.

Εκτινάχθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα 9 περιοχών

Αυξητικές είναι οι τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε 9 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (+643%), στα Χανιά (+163%), στο Ρέθυμνο (+146%) και στην Κέρκυρα (+68%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+12%), στην Αττική (+20%), στο Βόλο (+26%), στη Λάρισα (+30%) και στη Θεσσαλονίκη (+30%).

Καθώς ένα νέο κύμα μολύνσεων COvid-19 σαρρωνει τον κόσμο οι Pfizer/ BioNTech ανακοίνωσανότι ζήτησαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της covid-19 για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. 

Το αίτημα αυτό βασίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Ισραήλ εν μέσω ενός κύματος της επιδημίας που οφειλόταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, επεσήμαναν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την Pfizer και τη BioNTech, τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν ότι «μια επιπλέον αναμνηστική δόση εμβολίου τεχνολογίας mRNA αυξάνει την ανοσογονικότητα και μειώνει τα ποσοστά των μολύνσεων και της σοβαρής νόσησης».

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η τέταρτη δόση εμβολίου επιτρέπει να παραχθούν τρεις με πέντε φορές περισσότερα αντισώματα σε σχέση με την τρίτη δόση, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Ήδη κάποιες χώρες –όπως η Δανία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία– χορηγούν τέταρτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

politisonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.