Header Ads

Header ADS

Ζελένσκι: Θα κλείσει ο Βόσπορος για τα ρωσικά πολεμικά πλοία - Διαψεύδουν οι Τούρκοι

 

Ο κόσμος μιας ανάσα από την εμπλοκή Τούρκων και Ρώσων;

"ΗΤουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο Ζελένσκι μετά από συνομιλία με τον Ερντογάν, αναφέρει ο GAURDIAN, και πολλά δυτικά ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας ένα τρομερό παρασκήνιο τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών με τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η τουρκική πλευρά επίσημα δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση , ενώ το θέμα από μόνο μπορεί να προκαλέσει την αιτία ακόμη και ενός Γ’ παγκοσμίου πολέμου σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.

Η Τουρκία δεν επέβαλε περιορισμούς στη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Αυτό ανέφερε ωστόσο πριν λίγο η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, επικαλούμενη πηγή της τουρκικής κυβέρνησης.

 

Επίσης, 

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι η Τουρκία θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πολεμικά πλοία», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο σάιτ Middle East Eye το Σάββατο. 

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δέχεται μια τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ, και την δύση γενικότερα, ώστε να ενεργοποιήσει παράγραφο της συνθήκης του Μοντρέ, περί πολεμικών επιχειρήσεων, και να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία που βρίσκονται στην Μεσόγειο.

Δεν γνωρίζουμε όμως τι ισχύει και τι όχι σε ένα από το πιο καυτά θέματα που μπορούν να περιπλέξουν την περιοχή μας, ώστε ρωσικοί πύραυλοι ( σε ένα σενάριο ρωσο-τουρκικής κρίσης) να πλήξουν την περιοχή αυτή.     
Η κίνηση που θα εμπόδιζε τη ρωσική πρόσβαση μέσω των στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Άγκυρα,αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σε ένα tweet, ο Zelenskiy είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί για στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η Τουρκία θα διακόψει την πρόσβαση στα πολεμικά πλοία που διέρχονται από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, αναφέρουν οι πληροφορίες χωρίς να έχουμε κάτι νεότερο.

Η Ουκρανία αρνήθηκε επίσης ότι δέχθηκε να διεξάγει  διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο το Σάββατο.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy, Mikhail Podolyak, δήλωσε ότι είναι αναληθής και ότι η Ρωσία είχε θέσει «απαράδεκτους όρους [και] τελεσίγραφα».

Το Σάββατο ο γραμματέας Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν διέταξε να σταματήσει η ρωσική προέλαση λόγω διαπραγματεύσεων, αλλά η Ουκρανία τις αρνήθηκε.

«Η Ουκρανία, φυσικά, δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία και ο Πρόεδρος Ζελένσκι αποκηρύσσουν κατηγορηματικά οποιουσδήποτε απαράδεκτους όρους ή απαιτήσεις τελεσιγράφων από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Ποντόλιακ.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Λευκορωσία υπήρξε σύμμαχος της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να εξαπολύσει επιθέσεις από τον βορρά της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας αυτής.

Η ρωσική πλευρά έχει κάνει τους υπολογισμούς της και για αυτό το ενδεχόμενο που αφορά τα Στενά, καλύπτοντας την περιοχή με ποικιλία πυραύλων, έτοιμων να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση “άγριων” σεναρίων μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ, αναφέραμε σε άρθρο μας.  

“Οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της Σύμβασης του Μοντρέ, αφού δεν είναι ικανοποιημένες με πολλά από τα σημεία της, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την απαραίτητη προειδοποίηση εκ των προτέρων, των τουρκικών αρχών για τη διέλευση πολεμικών πλοίων προς την «Μαύρη Θάλασσα».

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την επιλογή να δοθεί στα Δαρδανέλια, στον Βόσπορο και στην ίδια τη Μαύρη Θάλασσα το καθεστώς της «ελεύθερης διέλευσης».

Ακριβώς αυτή η λέξη νοείται ως η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας του πολεμικού στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα με τη δυνατότητα να μην ειδοποιήσουν ούτε καν τον Τούρκο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ την πρόθεσή τους να εισέλθει εκεί”, ανέφερε ρωσικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με ρωσικό χάρτη  τα σημεία πιθανής ανάπτυξης των "S-400" στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, στην Κριμαία και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπου τοποθετούνται συστήματα S-400, οι πύραυλοι 40N6 δημιουργούν δυνητικά μια περιοχή A2 / AD (περιορισμός και απαγόρευση πρόσβασης) για στρατηγικά και μεταφορικά αεροσκάφη που λειτουργούν σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα.

Το Αιγαίο ως γνωστόν αποτελεί στόχο τη Μόσχας από τον 17ο αιώνα, αφού μόνο από αυτήν την πλευρά το ρωσικό πολεμικό και εμπορικό ναυτικό δύναται να φτάσει στο Σουέζ και την Μεσόγειο.

pentapostagma.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.