Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ψωμί μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που θα λείψει από τα τραπέζια μας
Οι αγορές σιταριού αυξήθηκαν κατά το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται από το χρηματιστήριο του Σικάγου την Πέμπτη, διαπραγματεύοντας 5,7% υψηλότερα στα 9,3475 δολάρια το μπουσέλ στις 8:26 π.μ. στο Λονδίνο την Πέμπτη, ενώ στο Παρίσι, το σιτάρι άλεσης διαπραγματεύεται 16% υψηλότερα. Οι ελαιούχοι σπόροι και η σόγια είχαν επίσης ένα ευρύ ράλι λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τους 59 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (mmt) σίτου που εξάγουν η Ρωσία και η Ουκρανία κάθε σεζόν σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία εξάγει μόνη της 24 mmt σίτου, το οποίο καλλιεργείται και αλέθεται κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, στις οποίες η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει στρατεύματα.
Εάν συμβεί κάτι σε αυτές τις εξαγωγές, είτε μέσω πολέμου είτε κυρώσεων, ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρός.
«Ο αντίκτυπος στην τιμή της απόσυρσης μιας τέτοιας ποσότητας σιταριού θα ήταν εξαιρετικός, ειδικά επειδή η ζήτηση για ανθρώπινη κατανάλωση σιταριού είναι πολύ ανελαστική», δήλωσε ο Carlos Mera, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη RaboResearch, σε μια ανάρτηση στο Linkedin τον Ιανουάριο που περιγράφει το μέγεθος. μιας τότε θεωρητικής εισβολής.
Ο Mera σημείωσε ότι η τιμή του σιταριού στο Chicago Board of Trade αυξήθηκε κατά 21% το 2021 μετά από μια δεκαετία χαμηλής παραγωγής σιτηρών που οδήγησε το παγκόσμιο έλλειμμα σιταριού έως και 8,8 mmt, σύμφωνα με το USDA. Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε σύγκριση με αυτήν την τακτική έλλειψη στην αγορά, μια κρίση στην Ουκρανία θα έθετε σε κίνδυνο έξι φορές την ποσότητα σιταριού. Εάν αυτό το σιτάρι απομακρυνθεί από την αγορά, εκτίμησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, σημαντικοί εισαγωγείς ρωσικού και ουκρανικού σιταριού, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις.
Ο ρόλος της Κίνας
Δεν έχουν επιβληθεί ακόμη κυρώσεις στις παγκόσμιες αγορές σιταριού και δεν είναι σαφές ποια μορφή θα λάβουν. Αλλά η Κίνα χρησιμοποιεί αυτή τη φορά ως ευκαιρία για να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς της με τη Ρωσία μέσω της αγοράς σιτηρών.
Η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι ανοιχτή στις εισαγωγές σιταριού από όλες τις περιοχές της Ρωσίας, δίνοντας στον Πούτιν μια εναλλακτική λύση στις δυτικές αγορές που ενδέχεται να κλείσουν υπό πιθανές κυρώσεις.
Η Κίνα προηγουμένως απέκλεισε τη Ρωσία για εισαγωγές σιταριού λόγω ανησυχιών για πιθανή μόλυνση από μύκητες και άλλη μόλυνση.
Σύμφωνα με ένα ερευνητικό σημείωμα της Rabobank, εάν υπάρξει πόλεμος και η Δύση επιβάλει κυρώσεις στην προμήθεια σιταριού της Ρωσίας, η τιμή των σιτηρών θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Εάν η Κίνα μπορεί να αγοράσει τους τεράστιους όγκους σιταριού που χρειάζεται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι παγκόσμιοι αγοραστές θα μπορούσαν να αγοράσουν από προέλευση που προηγουμένως εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Κίνας.
Πιθανές κυρώσεις
Ο μεγάλος αντίκτυπος της Ρωσίας στις τιμές του σιταριού και ο ρόλος της ως «υπερκατάστημα εμπορευμάτων» αυξάνει τον κίνδυνο η κρίση να «επιδεινώσει την τρέχουσα παγκόσμια δυναμική του πληθωρισμού», δήλωσε η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, σε σημείωμα προς τους πελάτες. . Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν μαζί περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων βρίσκονται ήδη σε υψηλό 10 ετών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, και ο δυτικός κόσμος θα πρέπει τώρα να εξισορροπήσει τη λήψη ισχυρών μέτρων κατά της Ρωσίας με την πιθανότητα αυτό να εκτοξεύσει τις τιμές του σιταριού υψηλότερα.
Οι εντάσεις στην περιοχή πρόκειται να επιφέρουν αστάθεια στις τιμές εξαγωγών τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αναφορές της S&P Global Platts, με τους εμπόρους να επισημαίνουν ότι η ζήτηση για αυστραλιανό και αργεντίνικο σιτάρι είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η σύγκρουση επιδεινώνεται.
Το πώς φαίνονται οι κυρώσεις για το σιτάρι κατά της Ρωσίας παραμένει ασαφές, αλλά σύμφωνα με τον Mera στο σημείωμα του LinkedIn, «ο αντίκτυπος ενός εμπάργκο στο ρωσικό σιτάρι θα ήταν τόσο μεγάλος, που τυχόν κυρώσεις είναι πιθανό να επιτρέψουν εξαίρεση για τις εξαγωγές σιταριού».
Αν και είναι απίθανο, προσθέτει η Mera, «Έχουν συμβεί πιο περίεργα πράγματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια