Header Ads

Header ADS

Θάνατοι στα σύνορα: Επιτακτική ανάγκη για χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων στα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών



Ενημερωτικό σημείωμα δημοσίευσε η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) με τίτλο: «Θάνατοι στα σύνορα: Επιτακτική ανάγκη για χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων στα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών».

Όπως ανακοινώνεται από την RSA:

Μέχρι πρόσφατα  σοροί αγνοούμενων προσφύγων και μεταναστών ξεβράζονταν διάσπαρτες σε όλο το Αιγαίο,  δύο μήνες από τα πολύνεκρα ναυάγια σε Πάρο, Φολέγανδρο και Αντικύθηρα. Οι επιζώντες – συγγενείς και συνταξιδιώτες των ανθρώπων αυτών που αναζητούσαν αγωνιωδώς στοιχεία για την τύχη τους, αντί να λάβουν την απαραίτητη ψυχοκοινωνική περίθαλψη υπό αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, οδηγήθηκαν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Αμυγδαλέζας όπου παρέμειναν υπό διοικητική κράτηση για περισσότερο από ένα μήνα. Τα πρόσφατα ναυάγια ανέδειξαν για άλλη μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις στην  ενημέρωση, υποστήριξη και περίθαλψη των επιζώντων, στο συντονισμό για τη διαχείριση των θυμάτων των ναυαγίων όπως το πρωτόκολλο αναζήτησης και ταυτοποίησης των αγνοουμένων και νεκρών αντίστοιχα αλλά και την παραπομπή σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση τριών οικογενειών διασωθέντων από τα πρόσφατα ναυάγια σε Αντικύθηρα και Πάρο που έχουν χάσει συγγενείς τους. Οι άνθρωποι αυτοί, παρά το σοκ και την επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν φαίνεται πως δεν έλαβαν ψυχολογικές πρώτες βοήθειες ενώ μεταφέρθηκαν σχεδόν άμεσα μετά τα τραγικά συμβάντα από τα νησιά στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα. Αρχικά πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν ότι η  μεταφορά των ναυαγών στην Αμυγδαλέζα γίνεται για να καταγραφούν και ότι ύστερα από δυο-τρεις ημέρες θα οδηγηθούν σε δομές υποδοχής. Τελικά κρατήθηκαν έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Ήμασταν ψυχολογικά χάλια και μας πήγαν κατευθείαν σε κράτηση. Από το κακό στο χειρότερο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ούτε ψυχολογική ούτε κοινωνική βοήθεια. Οι αρχές μας παρέχουν μόνο φαΐ. Εάν οι ίδιοι δεν είχαμε τη δύναμη να συνεχίσουμε, θα είχαμε καταρρεύσει. Το μόνο που έβλεπαν τα παιδιά μέσα στην Αμυγδαλέζα, ήταν αστυνομικούς και συρματοπλέγματα», λέει ένας άνδρας, ο οποίος έχασε συγγενείς πρώτου βαθμού σε ένα από τα πρόσφατα ναυάγια.

Την στήριξη των συγγενών στις διαδικασίες αναζήτησης προς το παρόν παρέχουν οργανώσεις και αλληλέγγυοι πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές δεν έκριναν απαραίτητο να δημιουργηθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργούσε ολόκληρο το εικοσιτετράωρο για μια περίοδο μετά το ναυάγιο, όπως θα συνέβαινε σε αντίστοιχο περιστατικό που θα αφορούσε Ευρωπαίους πολίτες.

Δείτε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα Εδώ

etartopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.