Header Ads

Header ADS

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ:Παλαιόχωρα SOS ! Η ερειπωμένη μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα των Κυθήρων.


Πρώτη δημοσίευση

Τρίτη 31 Μαΐου 2016.

Από τους πιο αξιόλογους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού ,είναι το κάστρο της Παλαιόχωρας.

Δυστυχώς μια ιστορία που ξεκίνησε τον 12ο αιώνα ,σήμερα κινδυνεύει να χαθεί. Στο παρελθόν έγιναν πολύ μικρές παρεμβάσεις συντήρησης , από την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας ,Από τότε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει ,ούτε κάποια έργα αναστήλωσης ,ούτε συντήρησης .

Έχει εγκαταλειφθεί κινδυνεύοντας από κατάρρευση.


Αφημένος και εκτεθειμένος ο χώρος, χωρίς μέτρα προστασίας έχει γίνει χώρος στάνης για τα άγρια ζώα .
Χρόνο με τον χρόνο υπέροχες ,ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες καταστρέφονται.
Είναι βέβαια εμφανές στον επισκέπτη ότι υπάρχουν και καταστροφές από βέβηλους .
Εκκλησιές με εμφανή σημάδια καταστροφής από ανθρώπους που δεν σέβονται ούτε τον χώρο ούτε την ιστορία αυτού του ανεκτίμητου μνημείου που μέρα με την μέρα χάνεται.


Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ευθύνη όλων μας . Είναι κληρονομιά που οφείλουμε να την προστατέψουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Κάποιοι πρέπει να ανασκουμπωθούν και να φροντίσουν να μην χαθεί.
Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να την προστατέψουμε.
video ADELIN WEB TV ΑΦΗΓΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ADELIN 107,3 FM WEB TV ΚΥΘΗΡΑ

__________________________________________________________________________

Η Παλαιοχώρα είναι η ερειπωμένη μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα των Κυθήρων, η οποία επί Βυζαντινής εποχής ονομάζονταν Άγιος Δημήτριος. Αυτή η μικρή πόλη χτίστηκε το 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες στην βορειανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από ένα μεγάλο γκρεμό.

Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Στέκεται στην κορυφή του βουνού, μπροστά στο θαυμάσιο φαράγγι Κακό Λαγκάδι, όπου ενώνονται δυο χαράδρες. Βρίσκεται στα 100 μέτρα ύψος από την θάλασσα. 

Η Παλαιόχωρα είναι οχυρωμένη και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από των γύρω λόφων για να μη φαίνεται από την θάλασσα και να είναι προστατευμένο από τις συχνές επιθέσεις πειρατών.

Ιστορία

Παρά τη φυσική προστασία της πολιτείας και την οχύρωσή της, ο διάσημος Τούρκος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατάφερε να την ανακαλύψει το 1537.

Έκαψε όλη την πολιτεία και πούλησε τους κατοίκους για σκλάβους. Το μέρος θεωρήθηκε καταραμένο από τότε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Σήμερα σώζονται αρκετά μνημεία, όπως ο ναός της Αγία Βαρβάρας άριστο δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής φημισμένος για τις ιδανικές αναλογίες του, η εκκλησία της Παναγίας του φόρου. Επίσης υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός από κτίσματα, όπως δημόσια κτίρια και αμυντικά τείχη. 
Οι χαράδρες σχηματίζουν μια μικρή λίμνη μεγάλης ομορφιάς και οικολογικής αξίας.
Πηγή http://www.kastra.eu/


Κάστρο Παλαιόχωρας – πόλη του Αγίου Δημητρίου

Η Παλαιόχωρα Κυθήρων βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και απέχει από τη θάλασσα περίπου 2 χιλιόμετρα. Περιμετρικά της Παλαιόχωρας οι δύο χαράδρες δίνουν στο βράχο το σχήμα χερσονήσου. Αυτή η φύσει οχυρή θέση, με το πλεονέκτημα ότι δεν ήταν ορατή από τη θάλασσα, συμπληρώθηκε από τεχνητή οχύρωση με την ίδρυση της πόλης του Αγίου Δημητρίου. Πρώτη αναφορά του ονόματος της πόλης γίνεται στη λίστα των οικισμών που παρατίθεται το 1583 από τον Πέτρο Καστροφύλακα σε χειρόγραφη μορφή (βλ. Χρύσα Μαλτέζου, Νέο άγνωστο χειρόγραφο της ‘Περιγραφής της Κρήτης΄ του Πέτρου Καστροφύλακα [1583] και το πρόβλημα της κρητικής έκδοσής της,Πρακτικά του Τρίτου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ.2, Αθήνα 1974, σ.176 κ.ε.).
 Η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Αγίου Δημητρίου, Παλαιόχωρα, αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού των Κυθήρων, μέχρι την καταστροφή της, από επιδρομή του πειρατικού στόλου του Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα, που βρισκόταν στην υπηρεσία του Τούρκου Σουλτάνου, όταν, το 1537, κατέλαβε με έφοδο την Παλαιόχωρα Κυθήρων.

Τα σπίτια μέσα στο Κάστρο είχαν κτιστεί σε επαλληλία και επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών είχαν χτιστεί επάνω από τον γκρεμό για να καθίσταται αδύνατη η αναρρίχηση από αυτούς. Σύμφωνα με τη μελετήτρια της Παλαιόχωρας Dr. Gillian Ince, σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε δια της Βρεταννικής Αρχαιολογικής Σχολής με την άδεια του ΥΠ.ΠΟ., στον οικισμό εντοπίζονται 23 ναοί και 70 σπίτια.

 Το εσωτερικό όριο του οικισμού της Παλαιόχωρας ορίζεται από τον απόκρημνο βράχο στα βόρεια και ανατολικά. Ο βράχος στην περιοχή αυτή προσέφερε φυσική οχύρωση. Τείχος κτίστηκε στα δυτικά του ναού του Αγ. Δημητρίου. Το τείχος αυτό αποτέλεσε τμήμα της έπαλξης και λόγω του ότι είναι το μόνο σωζόμενο σε ύψος 6 μ. σήμερα δίνει την εικόνα του αμυντικού τείχους προς την ενδοχώρα.

 Οι κατοικίες στην Παλαιόχωρα κτίστηκαν στα κατώτερα τμήματα του βραχώδους λόφου στα βόρεια και στα ανατολικά και αποτελούσαν κυρίως ορθογώνιες ενότητες, κυρίως μονόροφες, ενώ μικρός αριθμός κατοικιών ήταν διώροφες. Στην παρούσα φάση οι κατοικίες έχουν καταρρεύσει. Οι αποτυπώσεις των μελετητών θα μπορούσαν, μετά από σχετική τεκμηρίωση, να αξιοποιηθούν σε πιθανές αποκαταστάσεις των κατοικιών. Προτείνεται η ερμηνεία ότι οι δύο οικογένειες που διέμεναν στις κατοικίες της άρχουσας τάξης ήταν υπήκοοι της οικογένειας Venier. Η ενετική κυριαρχία στα Κύθηρα εκπροσωπείται από την οικογένεια Βενιέρ συνεχώς (1207-1779), με βραχύ χρονικό διάστημα επανόδου στην κυριαρχία Βυζαντινών από το 1269 έως το 1309. Γι΄αυτό και η Παλαιόχωρα θεωρείται από τους μελετητές ως Κάστρο δουλοπαροίκων.

Πηγή  http://www.eghorios.gr/


Μπαρμπαρόσα. Ο Έλληνας που έγινε μουσουλμάνος πειρατής. Οργάνωσε τον στόλο του Σουλεϊμάν και έγινε ο μακελάρης του Αιγαίου... 

 Ο Μπαρμπαρόσα γεννήθηκε το 1475 και μεγάλωσε στο χωριό Παλαιόκηπος της Μυτιλήνης, στον κόλπο του Γέρα. Ο πατέρας του ήταν αγγειοπλάστης και καταγόταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Το όνομά του ήταν Ιακώβ και όταν εξισλαμίστηκε έγινε Γιακούμπ. Παντρεύτηκε την Κατερίνα, χήρα και κόρη ιερέα και έκαναν έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Τα αγόρια εξισλαμίστηκαν, ενώ τα κορίτσια παρέμειναν χριστιανές και λέγεται ότι έχουν απογόνους μέχρι και σήμερα στη Μυτιλήνη. Ο πρώτος γιος ήταν ο Άρης ή Αρούζ ή Χουρούζ και o άλλος γιος ονομαζόταν Χρήστος ή Χιζρ. Μετά πήρε το όνομα Χαϊρεντίν και έγινε αγγειοπλάστης κοντά στον πατέρα του.... Ο Αρούζ έγινε κουρσάρος, αλλά αιχμαλωτίστηκε από τους Ιωαννίτες της Ρόδου και έγινε σκλάβος σε γαλέρα. Oι Ιωαννίτες ήταν οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές των μουσουλμάνων πειρατών στη Μεσόγειο, έκαναν και οι ίδιοι πειρατικές επιδρομές και φέρονταν με μεγάλη σκληρότητα στους αιχμαλώτους τους.... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/barmparosa-o-ellinas-pou-egine-mousoulmanos-piratis-organose-ton-stolo-tou-souleiman-ke-egine-o-makelaris-tou-egeou/








































Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.