KKE:Νέα σύγχρονα οργανογράμματα του πυροσβεστικού προσωπικού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής
Τα εν ισχύ οργανογράμματα των πυροσβεστικών υπηρεσιών που καθορίζουν το πόσοι πυροσβέστες είναι απαραίτητο να υπηρετούν σε κάθε σταθμό, ανάγονται στην δεκαετία του 1970. Έκτοτε, αν και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) ανέλαβε, πέραν των μέχρι τότε υποχρεώσεών του και την δασοπυρόσβεση, την φύλαξη των ιδιωτικοποιημένων πλέον αεροδρομίων της Fraport, την φύλαξη των ιδιωτικοποιημένων εθνικών οδών κ.λπ. καμιά από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν εκσυγχρόνισε τους πίνακες σύνθεσης προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με την απολύτως αναχρονιστική σύνθεση, το υπηρετούν σήμερα προσωπικό υπολείπεται δραματικά στο σύνολο σχεδόν των σταθμών.
Από τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα απουσιάζουν και οι οργανικές θέσεις για τα τμήματα και τα γραφεία των περισσότερων Διοικήσεων καθώς και για τις διοικητικές υπηρεσίες που συστάθηκαν με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης το 1998 αλλά και για τις διοικήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών των νομών που συστάθηκαν πρόσφατα. Για την εκπλήρωση όλων αυτών των καθηκόντων διατίθεται σημαντικός αριθμός χιλιάδων πυροσβεστικών υπαλλήλων που προέρχεται από τις βάρδιες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η μάχιμη υπηρεσία. Επιπλέον, το φαινόμενο της αφαίμαξης από επιχειρησιακούς τομείς σε διοικητικούς, κυρίως νέου προσωπικού σε ηλικία και ικανού να στηρίξει τις επιχειρησιακές αποστολές του Π.Σ., έχει εξελιχθεί σε πραγματική «μάστιγα» για τις διοικήσεις των επιχειρησιακών μονάδων. Από τη μια καταγράφονται στο υπάρχον επιχειρησιακό προσωπικό, από την άλλη αποσπώνται σε διοικητικές υπηρεσίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε πρακτικό επίπεδο την αύξηση της αδυναμίας εκτέλεσης των αποστολών των πυροσβεστών και την δραματική αύξηση συνθηκών κόπωσης και ατυχημάτων στο εναπομείναν προσωπικό.
Τα αποτελέσματα που επιφέρουν οι πολιτικές που διατηρούν και διευρύνουν τις μεγάλες ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και συρρικνώνουν συνεχώς την οργανική δύναμη των μόνιμων πυροσβεστών, τα ζήσαμε την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία και αλλού.
Με βάση όλα τα παραπάνω, απαιτείται να δημιουργηθούν άμεσα νέα σύγχρονα οργανογράμματα της δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, με βάση τις πραγματικές υπαρκτές ανάγκες κάθε περιοχής, τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, τις ιδιαιτερότητες των τομέων ευθύνης των πυροσβεστικών σταθμών (βιομηχανικές περιοχές, δασικές περιοχές, μεγάλα αστικά κέντρα, εθνικοί οδικοί άξονες κ.α.) και το είδος των επιχειρησιακών και των εξειδικευμένων συμβάντων που αντιμετωπίζουν (πυρκαγιές, ατυχήματα, διασώσεις, παροχές βοήθειας κ.α.). Απαιτείται να αυξηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων με τον απαιτούμενο αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων για να αναβαθμιστούν οι πυροσβεστικοί σταθμοί Α΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ τάξης και οι διοικητικές υπηρεσίες του Π.Σ, με προοπτική την πλήρη κάλυψη όλων των επιχειρησιακών και λοιπών υπηρεσιακών αναγκών του, σε σταθερή και μόνιμη βάση για όλο τον χρόνο. Να ιδρυθούν και νέοι πυροσβεστικοί σταθμοί και υπηρεσίες όπου αυτό απαιτείται.
Στα νέα οργανογράμματα πρέπει να περιλαμβάνεται η σύσταση ξεχωριστών οργανικών θέσεων μεταξύ του μόνιμου επιχειρησιακού προσωπικού που εργάζεται στη μάχιμη υπηρεσία και του μόνιμου προσωπικού που εργάζεται σε διοικητικές, επιτελικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες γραφείου του διοικητικού τομέα.
Να καλυφθούν πλήρως οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες των υποστελεχωμένων δομών του Πυροσβεστικού Σώματος. Η κυβέρνηση οφείλει να μονιμοποιήσει όλους τους πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες και να αυξήσει τον αριθμό των εισερχομένων δοκίμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου:
- Να εκσυγχρονισθούν τα οργανογράμματα της δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού και να απεικονίζουν τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και ελλείψεις του Π.Σ., σε κάθε βαθμίδα διοίκησης.
- Να ιδρυθούν νέοι πυροσβεστικοί σταθμοί και υπηρεσίες, σε όποιες περιοχές της χώρας κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια των περιοχών και των κατοίκων τους.
- Να γίνει διαχωρισμός επιχειρησιακού και διοικητικού μόνιμου προσωπικού και μην μετακινείται νέο σε ηλικία προσωπικό από επιχειρησιακές μονάδες σε διοικητικές θέσεις.
- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πενταετείς και οι εποχικοί πυροσβέστες και να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχομένων δοκίμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για να καλυφθούν πλήρως οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί στο έπακρο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Π.Σ.
Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης
Δεν υπάρχουν σχόλια