KKE:Για τους αλιείς βιντζότρατας
Τα προσκόμματα στη διαδικασία έκδοσης εκτελεστικού κανονισμού για τη θέσπιση παρέκκλισης σε ό τι αφορά στην ελάχιστη απόσταση από την ακτή και το ελάχιστο βάθος θάλασσας που οφείλουν να τηρούν οι συρόμενοι γρίποι, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως επισημαίνει στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, κατέθεσε στις 17/1/2021 στην ΕΕ το διαχειριστικό της σχέδιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των παραδοσιακών συρόμενων από σκάφος γρίπων συνοδευόμενο με το αίτημα για τη χορήγηση παρεκκλίσεων με βάση το άρθρο 13 του Κανονισμού (ΕΕ) 1967/2006.
Η Γενική Διεύθυνση θαλάσσιων και αλιευτικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σχετικό έγγραφό της εκτιμά ότι το ελληνικό διαχειριστικό σχέδιο “περιέχει προϋποθέσεις που υποστηρίζουν το αίτημα για τη χορήγηση παρεκκλίσεων σε ότι αφορά στην ελάχιστη απόσταση από την ακτή και το ελάχιστο βάθος θάλασσας” και προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να “ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εσωτερικές διαδικασίες για την αποδοχή του εθνικού διαχειριστικού σχεδίου για τους συρόμενους γρίπους” και να προχωρήσει στην έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης.
Έκτοτε η διαδικασία έχει παγώσει και οι αλιείς βιντζότρατας που έχουν απομείνει, με 120 σκάφη, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σκάφη τους χάνοντας την αλιευτική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει από 1 Οκτωβρίου. Επιπλέον, η απαγόρευση του γρίπου έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της νόμιμης αλίευσης μαρίδας από τον ελληνικό αλιευτικό στόλο, ενός αλιευόμενου είδους που μπορεί να καλύψει σημαντικό ποσοστό των λαϊκών αναγκών για φθηνό και ποιοτικό ψάρι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στείλει την υπόθεση στις ελληνικές καλένδες επικαλούμενη την ευρωενωσιακή νομοθεσία η οποία εδώ και δεκαετίες επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς στους βιοπαλαιστές παράκτιους αλιείς την ώρα οι μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ αλωνίζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Προβάλλει μάλιστα η κυβέρνηση ως επιχείρημα το εθελοντικό πρόγραμμα απόσυρσης του γρίπου που θέσπισε πέρυσι (Οκτώβριος 2020), στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014 και “ετσιθελικά” δεν προχωρά την προβλεπόμενη διαδικασία, κόντρα στην επιστημονική τεκμηρίωση που έχει αποδείξει τη βιωσιμότητα του εργαλείου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε αποζημίωση 25.000 ευρώ για απόσυρση, δηλαδή ένα χρηματικό ποσό που απέχει πολύ από την πλήρη αποζημίωσή των αλιέων.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα μεταχειρίζεται άνισα τους συγκεκριμένους αλιείς γιατί θέλει να προβάλει ότι ζημιά στα ιχθυοαποθέματα κάνουν μόνο οι βιντζότρατες ώστε να μένουν στο απυρόβλητο οι πιο μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις, ενώ προφανώς η στάση της αυτή αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για την περαιτέρω γενίκευση της ιχθυοκαλλιέργειας, παρασύροντας σε επόμενο χρόνο και τις μηχανότρατες, τα γριγρι κ.λπ, με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού μας με φθηνό και ποιοτικό ψάρι.
Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να προβάλλει μονόπλευρα ότι για τις βλάβες στα ιχθυοαποθέματα φταίει αποκλειστικά η βιντζότρατα, κάτι που δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα της τριετούς (2017-2020) παρακολούθησης του συγκεκριμένου εργαλείου τα οποία αποτυπώνονται στην Τεχνική Έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και την ίδια ώρα να συγκαλύπτει το γεγονός ότι στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων, εντός των χωρικών υδάτων του ελληνικού κράτους, με την ανεξέλεγκτη χρήση συρόμενων εργαλείων από μηχανότρατες και άλλα αλιευτικά μεγάλης δυναμικότητας. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τους Ιταλούς ψαράδες, που οργώνουν τη θάλασσα στην περιοχή των έξι μιλίων στο Ιόνιο, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη Συμφωνία Καθορισμού ΑΟΖ με την ιταλική κυβέρνηση.
Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην εφαρμοζόμενη πολιτική χτυπήματος των αλιέων της χώρας μας. Άλλοτε με μοιρασμένους ρόλους άλλοτε από κοινού, χρόνια τώρα, ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις, συναποφασίζοντας και εφαρμόζοντας την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, τους έχουν οδηγήσει σε αφανισμό. Την ίδια ώρα προωθείται η εκρηκτική ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας, που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση:
- με την επιτακτική ανάγκη άρσης της ομηρίας των αλιέων βιντζότρατας από την ελληνική κυβέρνηση η οποία, για την κατάσταση αυτή, επικαλείται τους Κανονισμούς της ΕΕ;
-με το κατεπείγον αίτημα των αλιέων για επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης εκτελεστικού κανονισμού για τη θέσπιση παρέκκλισης σε ότι αφορά στην ελάχιστη απόσταση από την ακτή και το ελάχιστο βάθος θάλασσα που οφείλουν να τηρούν οι συρόμενοι γρίποι με βάση το διαχειριστικό σχέδιο που είχε υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στις 17/1/2021;».
10/12/2021 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια