Header Ads

Header ADS

Εγκλημα και κοροϊδία

Γιάννης Μπασκάκης

Σοβαρότατα εκτεθειμένος βρίσκεται ο πρωθυπουργός μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα ● Η μελέτη βρισκόταν στα χέρια της κυβέρνησης από τον Ιούνιο και, αν είχε εισακουστεί αντί να αποκρυφτεί, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πάνω από 1.500 θάνατοι ● Αντ’ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του ψεύδονταν επί μήνες.

Mε τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η κυβέρνηση με το θέμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και την άρνησή της να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, η οποία εκθέτει απολύτως τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Και τον εκθέτει διότι βέβαια ήταν ο ίδιος που έλεγε κατηγορηματικά, την 1η Δεκεμβρίου στη Βουλή, πως δεν έχει «ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα» στους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ «σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ», και μάλιστα προκαλούσε την αντιπολίτευση εάν έχει τέτοια στοιχεία να τα καταθέσει. Ελα όμως που τα στοιχεία αυτά για την αυξημένη θνητότητα κατά 87% στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τα είχε η ίδια η κυβέρνηση, ήδη από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, και μάλιστα στο «ανώτατο επίπεδο», όπως αποκάλυψε ο κ. Λύτρας, δηλαδή στο επίπεδο του μεγάρου Μαξίμου

Με άλλα λόγια το Μαξίμου είχε τα στοιχεία αυτά πολύ καιρό πριν από τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή. Τα είχε δηλαδή και όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (2.12.2021) -στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό- έλεγε, για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ότι «δεν υπάρχουν σε γνώση μας στοιχεία επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για τραγική κατάληξη». Τα είχε και όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επικαλούνταν προσωπική του επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει αναφορικά με τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ ότι «αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε και δεν βλέπουν διαφοροποίηση».

Aλλά η μελέτη λέει και άλλα πράγματα. Συνδέει ευθέως τη θνητότητα με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ -το οποίο, ως γνωστόν η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει με προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα ΜΕΘ- και μάλιστα υποδεικνύει ρητά την ανάγκη ενίσχυσής του. Επιπλέον η μελέτη καταδεικνύει και την κραυγαλέα υγειονομική ανισότητα μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις προαναγγείλει συρρίκνωση και συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων, αντί της ενίσχυσής τους. Πολύ χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του κ. Λύτρα ότι «το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια

συμπεράσματα».

Χαρακτηριστική και η δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» και την Ντάνι Βέργου ότι «εάν δεν είχαμε ενημερώσει» αυτούς που «λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο» και «απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι». Αλλά και η απάντησή του σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ: «Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».

Αμετανόητοι

Επειτα απ’ όλα αυτά η κυβέρνηση -διά του κυβερνητικού εκπροσώπου- επιμένει να μην αναγνωρίζει το γεγονός ότι δεν έχει στ’ αλήθεια ενισχύσει το ΕΣΥ, λέγοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος» για να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, η οποία αυξάνει τους θανάτους, «ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός», ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της αυξημένης θνητότητας στους εκτός ΜΕΘ, εστιάζοντας στο ότι «αυτό αφορούσε λίγους, μόνο περίπου 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ)».

Αλλά βέβαια αυτό το επιχείρημα δεν αλλάζει την ουσία, αφού και πάλι αφορούσε όλους όσοι ήταν εκτός ΜΕΘ την περίοδο που έγινε η μελέτη (Σεπτέμβριος 2020-Μάιος 2021). Οσο για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ συμπυκνώνονται στη φράση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου ότι «δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, στο οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει όσα υπαγορεύει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, εξηγεί και γιατί έχει παραγκωνίσει την επιτροπή των ειδικών.

Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, 2.12.2021, ενημέρωση συντακτών: «Οπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία ή στατιστικά στοιχεία που να είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για τραγική κατάληξη».

.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.