Header Ads

Header ADS

ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΤΣΙΩΤΕΣ

Εσωτερική άποψη του Ναού.


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "


ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΤΣΙΩΤΕΣ

Στις 6 Δεκεμβρίου εκάστου έτους τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.
Το χωριό μας με τον Άγιο Νικόλαο έχει άμεση σύνδεση από το παρελθόν μέχρι και σήμερα αφού ουκ ολίγοι συγχωριανοί μας επιλέγουν να περάσουν ένα σεβαστό διάστημα της ζωής τους κοντά στη θάλασσα. Τα βήματά μας λοιπόν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μας πηγαίνουν στις Φρατσιωτοκρατούμενες εξοχές της Αλώνας και του Περάτη, οι οποίες αμφότερες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα Φράτσια.
Σε έναν ειδυλλιακό, καταπράσινο λόφο τον οποίο αγκαλιάζει το επιβλητικό λαγκάδι του Περάτη και με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους στέκει εδώ και αιώνες αγέρωχος ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου που για τους Φρατσιώτες κυρίως κατά το παρελθόν υπήρξε σημείο αναφοράς. Ο ναός μας είναι γνωστός από το 1587, μονόχωρος και καμαροσκέπαστος, με ημικυλινδρική αψίδα εξέχουσα και με τρία σπεντόνια* εσωτερικά, με πέτρινο τέμπλο και πώρινο περιθύρωμα στην κεντρική είσοδο ή όποια βρίσκεται στον νότιο τοίχο του ναού. Οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από ακατέργαστους λίθους διαφόρων διαστάσεων και με σπασμένα κεραμίδια στους αρμούς.
Η ασημένια και κεντρική εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι δωρεά του αειμνήστου συγχωριανού μας Νικολάου Π. Παυλάκη(+1975) και της Θυγατέρας του Γεωργίας, το έτος 1965, όπως μας πληροφορεί επιγραφή στο κάτω μέρος της κορνίζας. Δυστυχώς στον ναό δεν σώζονται τοιχογραφίες ωστόσο αξιόλογες είναι η εικόνα του Αγίου Νικολάου η οποία παρουσιάζει τεράστιο εικαστικό ενδιαφέρον καθώς και η εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας όπισθεν του καλανάρχου*.
Τον 20ο αιώνα τον ναό υπηρέτησε ένας ιεροπρεπέστατος κληρικός του χωριού μας ο αλησμόνητος πατήρ Γεώργιος Δ. Κεντρωτής ή παπά Κοδεσποτίνης (+1951) ο οποίος λειτουργούσε τον ναό έως της εκδημίας του. Ο πατήρ Γεώργιος συντηρούσε το ξωκκλήσι αφενός ως εφημέριος της περιοχής, αφετέρου όμως διότι ανήκε και στην οικογένεια της αείμνηστης πρεσβυτέρας του Χρυσής Γ. Κεντρωτή (το γ. Παυλάκη +1968).
Μετά την εν Κυρίω κοίμηση του πατρός Γεωργίου ο ναός περιήλθε σε άθλια κατάσταση. Οι Αγιογραφίες του καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως "καταφύγιο από τα θηρία του Δρυμού" τα οποία έβρισκαν μια ζεστή γωνιά τους παγωμένους χειμώνες κάτω από τα εικονίσματα. Τη δεκαετία του '80 όμως ένα σοβαρό ατύχημα που διαδραματίστηκε στην περιοχή (το οποίο λίγο έλειψε να μετατραπεί σε δυστύχημα) έφερε τα βήματα της κεκοιμημένης πλέον συγχωριανής μας Γεωργίας Ι. Μαρέντη (+2017) στο ναό. Η Γιωργίτσα όπως ήταν γνωστή σε όλους μας δακρυροούσα έφτασε στο ναό, ζητώντας από τον Άγιο να σωθεί ο κουμπάρος της ο οποίος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του εν ώρα εργασίας, δίνοντας υπόσχεση στον Άγιο πως αν όλα πάνε καλά με οποιοδήποτε τίμημα θα σώσει το ναό.
Έτσι κι έγινε! Όταν ο τραυματίας διέφυγε τον κίνδυνο και έγινε καλά, μαζί με την Γιωργίτσα εκπλήρωσαν την ιερή υπόσχεσή τους. Μάζεψαν χρήματα με τη βοήθεια τόσο των Φρατσίων όσο και του Αυλέμωνα και ανακαίνησαν το ερημοκκλήσι εκ βάθρων.
Το 2005 μετά από μόχθους και κόπους έγιναν τα εγκαίνια του ναού ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία του ασταμάτητα και αποτελεί φάρο ελπίδας (από ποικίλες απόψεις) σε αυτές τις δύσκολες ώρες που η ανθρωπότητα διανύει.
Σήμερα το ναό πανηγυρίζει η ευλαβέστατη συγχωριανή μας Βασιλική Ι. Σκαγιά (το γ. Μαρέντη) και η οποία τον διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Ο ναός αξίζει αναμφίβολα προσκυνηματικής επισκέψεως ενώ το περιβάλλον πέριξ του ναού ενδείκνυται για ψυχική χαλάρωση.
Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους και όλες που αύριο άγουν τα ονομαστήριά τους να έχουν χρόνια πολλά και καλά πάντοτε με υγεία και φυσικά όλοι να είμαστε καλά και να γιορτάσουμε όμορφα τα Χριστούγεννα.
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
Σπεντόνι : εσωτερικό ενισχυτικό τόξο (βλ. Φωτογραφίες)
Καλανάρχος: το αναλόγιο, το ψαλτήρι.
Υ.Γ. Η πανήγυρις του Αγίου λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πετροχειλιανίκων Φρατσίων προκειμένου το ποίμνιο να μπορέσει να διατηρήσει αποστάσεις και όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Εκ του εφημερίου Φρατσίων πατρός Ιωάννη και της οικογένειας Μαρέντη.
Εξωτερική άποψη του Ναού.

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Η επιγραφή της εικόνας.


Ο παρολίγον 90χρονος Μαρεντόγιαννης που βαράει τον χαρμόσυνο καμπανό.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.