Ζήτω ο Τ.Όργουελ - ΕΡΤ: «Θα πεθαίνουν 2 ανεμβολίαστοι και 2 εμβολιασμένοι και θα λέμε ότι το 89% ήταν ανεμβολίαστοι»
Τον νέο τρόπο με τον οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προσπάθησε να εξηγήσει χθες μια δημοσιογράφος της ΕΡΤ και το παράδειγμα που χρησιμοποίησε θα το ζήλευε μέχρι και ο Τζορτζ Όργουελ που έγραψε το «1984».
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ είπε: «Θα πεθαίνουν 2 ανεμβολίαστοι και 2 εμβολιασμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το 50% των θανάτων αφορούσε εμβολιασμένους και το άλλο 50% ανεμβολίαστους. Θα γράφεται δίπλα ότι το 11% των εμβολιασμένων ήταν αυτοί οι 2 που πέθαναν και το 89% των ανεμβολίαστων θα είναι οι άλλοι 2 που πέθαναν».
Πού μπορεί να βρεθεί λογική πάνω σε αυτό που είπε; Μάλλον πουθενά, αλλά έτσι και αλλιώς όλα αυτά τα οποία βιώνουμε τον τελευταίο καιρό δεν έχουν καμία λογική.
Τι αλλάζει στην έκθεση του ΕΟΔΥ
Με στόχο τη σαφέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αλλαγές στην έκθεση των κρουσμάτων covid-19.
Έτσι θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.
Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας.
Προσέθεσαν ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από Covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.
Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από Covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από Covid.
Δεν υπάρχουν σχόλια