Header Ads

Header ADS

Ο Ποταμός δεν είναι μόνο η Κυριακή



Ο Ποταμός δεν είναι μόνο η Κυριακή

Dimitris Kontoleon

Ο Ποταμός είναι πληθυσμιακά ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, ένας ζωντανός τόπος με επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται όλο τον χρόνο, με σταθερή εμπορικότητα και καθημερινή παρουσία.
Κι όμως, έχουμε επιτρέψει —κάτοικοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και φορείς της περιοχής— να παρουσιάζεται ο Ποταμός σχεδόν αποκλειστικά ως ένας προορισμός για την κυριακάτικη βόλτα και το παζάρι.
Αυτό δεν αρκεί. Και, κυρίως, δεν είναι προς όφελος του χωριού.
Η μαζική συγκέντρωση επισκεπτών μέσα σε λίγες ώρες, κάθε Κυριακή πρωί, δημιουργεί προβλήματα που πλέον δεν μπορούμε να αγνοούμε. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια και ποιότητα τον συγκεκριμένο όγκο επισκεπτών. Η στάθμευση, η κυκλοφορία και η γενικότερη λειτουργία του χωριού πιέζονται σημαντικά, ενώ παράλληλα οι επαγγελματίες αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να εξυπηρετήσουν ποιοτικά και ανθρώπινα τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Και τελικά, το αποτέλεσμα είναι να αδικείται ο ίδιος ο Ποταμός.
Γιατί ένας επισκέπτης που θα βρεθεί στο χωριό για λίγες ώρες, μέσα σε συνθήκες συνωστισμού και δυσκολίας, δεν έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πραγματικά τον τόπο, να περιηγηθεί, να καθίσει, να επισκεφθεί τις επιχειρήσεις, να γνωρίσει την ιστορία και τον χαρακτήρα του.
Την ίδια στιγμή, η υπερσυγκέντρωση της επισκεψιμότητας την Κυριακή έχει και μια άλλη, λιγότερο ορατή συνέπεια: ο Ποταμός χάνει σημαντικό μέρος της επισκεψιμότητάς του τις υπόλοιπες ημέρες, και ιδιαίτερα την προηγούμενη και την επόμενη της Κυριακής.
Αυτό δεν είναι βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο Ποταμός χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. Χρειάζεται να αναδειχθεί ως ζωντανός προορισμός 365 ημέρες τον χρόνο, όπου οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες λειτουργούν καθημερινά και όπου ο επισκέπτης έχει λόγο να έρθει όχι μόνο την Κυριακή, αλλά οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.
Για να γίνει όμως αυτό, απαιτούνται και οι απαραίτητες υποδομές.
Μία από τις πιο επείγουσες ανάγκες είναι η διάνοιξη δρόμου που θα συνδέσει το σημερινό πάρκινγκ με τον περιφερειακό δρόμο, σε συνδυασμό με την εξεύρεση και δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε το κέντρο του χωριού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση και η ασφαλέστερη κίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Παράλληλα, χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο προβολής του Ποταμού. Να πάψουμε να τον προβάλλουμε αποκλειστικά ως «το χωριό του κυριακάτικου παζαριού» και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό: την ιστορία του, την αρχιτεκτονική του, τις επιχειρήσεις του, τους ανθρώπους του, τη μόνιμη ζωή του και τη δυνατότητα να προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η ανάγκη για όλα αυτά είναι άμεση.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο. Οφείλουμε όλοι —οι αρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι— να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας.
Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό. Ζητάμε υποδομές, οργάνωση, σωστή προβολή και έναν σχεδιασμό που θα υπηρετεί τον Ποταμό και τους ανθρώπους του.
Γιατί ο Ποταμός δεν είναι ένα σημείο περάσματος για τον επισκέπτη.
Δεν είναι μόνο η Κυριακή.
Δεν είναι μόνο το παζάρι.
Δεν είναι ένας τόπος που γεμίζει για λίγες ώρες και αδειάζει τις υπόλοιπες ημέρες.
Ο Ποταμός ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει σημείο αναφοράς για την ιστορία, την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού.
Και αυτόν τον ρόλο οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε και να τον ενισχύσουμε όλοι μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.