Header Ads

Header ADS

Αναμνήσεις από την Αγία Πελαγία: Το χωριό πριν τον «πολιτισμό»


Η φωτογραφία της ημέρας:

Μια βόλτα στην Αγία Πελαγία των Κυθήρων, όπως ήταν παλιά, πριν ο "πολιτισμός" φέρει τα τσιμέντα και την ταχύτητα.

Αυτή η φωτογραφία, που φυλάει τη στιγμή, μας δείχνει έναν οικισμό λιτό, με λιγοστά σπίτια, μετρημένα στα δάχτυλα, φτιαγμένα κάποια με ό,τι έδινε η ίδια η γη: πέτρες και βότσαλα, ζυμωμένα με την άμμο της παραλίας. Ο χωμάτινος δρόμος, σκονισμένος, να ανηφορίζει απαλά, συνδέοντας τα σπίτια με τη ζωή και τη θάλασσα. Οι στέγες με τα κεραμίδια, τα γαλάζια πορτοπαράθυρα... όλα έμοιαζαν να έχουν φυτρώσει από το τοπίο, όχι να έχουν επιβληθεί σε αυτό.

Μπορείς να νιώσεις τον αέρα της Κυριακής, τον ήλιο να ζεσταίνει την άμμο και τα βότσαλα στους τοίχους. Στη σκιά της πέργκολας στην παραλία, ίσως κάποια οικογένεια να απολαμβάνει το μεσημεριανό της, ή κάποιος ψαράς να διορθώνει τα δίχτυα του. Κάθε βότσαλο, κάθε πέτρα, κάθε σκόνη στον χωμάτινο δρόμο είναι ένα κομμάτι ιστορίας.

Η Αγία Πελαγία άλλαξε, όπως όλα αλλάζουν. Αλλά μέσα από αυτές τις εικόνες,  η ψυχή εκείνης της εποχής παραμένει ζωντανή. Σαν μια γλυκιά, συγκινητική νοσταλγία, μια υπόσχεση πως η απλότητα και η αυθεντικότητα δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Κύθηρα, τότε και τώρα, πάντα στην καρδιά μας.

__________________________

ADELIN FM 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

___________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.