Header Ads

Header ADS

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ


 Τα στερνά τιμούν τα πρώτα Άγιε Κυθήρων!
Συμπολίτες μου,
Απευθύνομαι σήμερα σε κάθε συμπολίτη μας που καλοπροαίρετα επιθυμεί να μάθει την βαθύτερη αιτία της τοξικότητας των τελευταίων μηνών, αναφορικά με τα όσα σχετίζονται με τα Ιερά Προσκυνήματα των Κυθήρων και τη στάση της Τοπικής Εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα και γι΄αυτό θα είμαι κάπως αναλυτικός.
1. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ;
Αν και έχουμε απαντήσει πολύ αναλυτικά στα ζητήματα αυτά (παραπέμπω στο εμπεριστατωμένο κοινό Δελτίου Τύπου Δήμου – Εγχωρίου της 20ής Νοεμβρίου 2024 και προτείνω σε όλους σας να το διαβάσετε αναλυτικά: https://kythira.gr/.../koini-dilosi-dimarchoy-kythiron.../), πρέπει να επαναλάβουμε κάτι που ο Μητροπολίτης Κυθήρων επιμένει πεισματικά και εμμονικά να αρνείται, προκαλώντας πλέον τεράστια ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία: Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ. Αυτό ορίζει ο Νόμος που μέχρι σήμερα έχει κριθεί συνταγματικός τόσο το 1986 όσο και το 2024. Ο Νόμος που ο Κυθήρων Ιάκωβος το 1985 και ο Κυθήρων Σεραφείμ το 2017 προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταργήσουν και να αλλάξουν, ορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα εξής: «Η Εγχώριος Περιουσία των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων αποτελεί ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ» και περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) «την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ιερών Προσκυνημάτων της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Μόνης και του Αγίου Ιωάννου του εν κρημνώ και των ανηκόντων σε αυτά παρεκκλησίων» (άρ. 84 Ν.1416/84, παρ.1 περ. β΄). ΤΙ σημαίνει «διακοινοτική περιουσία»; Σημαίνει περιουσία των Κοινοτήτων. Οι Κοινότητες καταργήθηκαν και στη θέση τους υπάρχει ο Δήμος. Πόσο πιο απλά πρέπει να το εξηγήσουμε επιτέλους; Θα μας κάνει να ξεχάσουμε την ανάγνωση και την αντιληπτική ικανότητα ο Μητροπολίτης Κυθήρων με όσα ισχυρίζεται!
Τα Ιερά Προσκυνήματα δεν τα ανήγειρε η τοπική Μητρόπολη, ούτε κάποιος Επίσκοπος. Τα ανήγειρε ο ευσεβής λαός των Κυθήρων και γι΄ αυτό από το 1675 μέχρι σήμερα ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξαν (ούτε για μισή ώρα) ιδιοκτησία της Εκκλησίας ή της Μητροπόλεως, αλλά ανέκαθεν ήταν κυριότητα του λαού των Κυθήρων όπως αυτός εκπροσωπούνταν από τις εκάστοτε τοπικές αρχές. Τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι της Μυρτιδιώτισσας χτίστηκαν με συμβόλαια που υπέγραψε το 1902 και το 1903 ο Δημόσιος Ταμίας Κυθήρων ως Πρόεδρος της Εγχωρίου, όχι ο Μητροπολίτης! Ακόμα και όταν η δωσίλογη κατοχική Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη το 1943 άλλαξε το σχετικό Νόμο, ΔΕΝ έδωσε τα Προσκυνήματα στην Εκκλησία καταργώντας την υπαγωγή τους στην Εγχώριο (όπως ζήτησε ο Μητροπολίτης το 2017 με τις αναίτιες προσφυγές του), αλλά έκανε Πρόεδρο της Εγχωρίου το Μητροπολίτη (είναι σαφής η διαφορά), νομικό πραξικόπημα και ηθική αταξία που διορθώθηκε με το Νόμο του 1984, ο οποίος – θα το λέμε συνέχεια – κρίθηκε δις νόμιμος και συνταγματικός!
Συνεπώς ο Μητροπολίτης λέει τη μισή αλήθεια όταν αναφέρει μόνο τα ζητήματα της διοίκησης, καθώς η διάκριση από το Προεδρικό Διάταγμα, το Νόμο και τις Δικαστικές Αποφάσεις ήταν και είναι (και θα είναι, ας μην κάνουν όνειρα ορισμένοι) ξεκάθαρη: Τα Ιερά Προσκυνήματα και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους (από τα ελαιόφυτα και τους Ναούς μέχρι την ίδια την Εικόνα της Παναγίας και τα τάματά της) αποτελούν κυριότητα του Δήμου Κυθήρων (άρ. 84 Ν.1216/84) και τελούν υπό την αποκλειστική διαχείριση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας (άρ. 1 Π.Δ. 272/85, όπως ισχύει). ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ και ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ επί αυτού!
2. ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ;
Ασφαλώς! Ο Μητροπολίτης είναι εκ του Νόμου Πρόεδρος στα 2 Εκκλησιαστικά Συμβούλια (Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Αγίας Μόνης) και επιπλέον έχει το αποκλειστικό δικαίωμα επί των ζητημάτων της Θείας Λατρείας. Συνεπώς, ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ υπεύθυνος για την τέλεση των Ιερουργιών σε αυτά αλλά και την πρόσφατη λειτουργική τους υποβάθμιση είναι αποκλειστικά ο Μητροπολίτης Κυθήρων. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις! Όπως μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Μητροπολίτης που εσχάτως ακυρώνει βαφτίσεις σε αυτά, με έωλα επιχειρήματα, προκαλώντας ξανά το λαϊκό αίσθημα. Τα Μυστήρια πρέπει να τελούνται κανονικά στα Προσκυνήματα, καθώς αυτά ΔΕΝ είναι Μονές, ΔΕΝ είναι κοινόβια! Μοναδική (τυπικά έστω) Μονή στα Κύθηρα είναι ο Όσιος Θεόδωρος. Επιτέλους, Άγιε Κυθήρων, σταματήστε να τα βάζετε με το ποίμνιό σας που θέλει να βαφτίσει τα παιδιά του στην Μυρτιδιώτισσα και την Αγία Μόνη, δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα! Αφήστε επιτέλους τα παιδιάστικα καπρίτσια δίκην «τιμωρίας» επειδή χάσατε το ΣτΕ. ΑΡΚΕΤΑ!
3. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ;
Οι μαρμάρινες πινακίδες δεν αναφέρουν τίποτε καινούργιο ή νεοφανές. Δεν αλλάζουν κάτι σε σχέση με ό,τι ήταν γνωστό από αιώνων και δεκαετιών. Δεν εισάγουν κάτι πρωτόγνωρο. Πληροφορούν τον επισκέπτη ότι οι χώροι αυτοί τελούν υπό την δικαιοδοσία του Δήμου Κυθήρων (ιδιοκτήτης) και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας (διαχειριστής), όπως ήταν πάντα. Αδυνατούμε να συλλάβουμε στο μυαλό μας πώς ακριβώς οι μαρμάρινες αυτές πινακίδες δημιουργούν «συνειδησιακό πρόβλημα» σε ορισμένους ιερείς με αποτέλεσμα τη λειτουργική υποβάθμιση των Προσκυνημάτων! Οι μαρμάρινες πινακίδες είναι μια απλή πρόφαση. Το πρόβλημα του Μητροπολίτη και όσων ιερέων ταυτίζονται οικειοθελώς μαζί του είναι ένα και μόνο: η δικαστική τους ήττα στο ΣτΕ για την κυριότητα και διαχείριση των Προσκυνημάτων. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.
Κανένας θεολογικά καταρτισμένος άνθρωπος (κληρικός ή λαϊκός) δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η τοποθέτηση μαρμάρινων πινακίδων δημιουργεί «συνειδησιακό ζήτημα» σε έναν ιερέα και τον αποτρέπει από την τέλεση του μέγιστου των μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας! Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις:
 Είναι ή όχι αρχαιότατη παράδοση η αναγραφή των ονομάτων των ιδιοκτητών και των κτητόρων στους ναούς; Στον Άγιο Λάζαρο στη Λάρνακα (τυχαίο το παράδειγμα γιατί πήγα πρόσφατα) έχει μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο που λέει «Κτίσμα Αυτοκράτορος Λεόντος του Στ΄». Εκεί γιατί οι Ιερείς και ο Μητροπολίτης Κιτίου δεν θέτουν συνειδησιακό ζήτημα;
 Στον εσπερινό που τελείται κάθε χρόνο στο λόφο της Πνύκας για τον Απόστολο Παύλο (που δεν είναι καν Ναός), έχετε συνειδησιακό πρόβλημα ή όχι;
 Ποιος Επίσκοπος και Ιερέας της Μητροπόλεως Κυθήρων τολμά να μιλά για συνειδησιακό πρόβλημα, όταν τον ιστορικό αυτό Επισκοπικό Θρόνο στόλισε και δόξασε ο Μελέτιος Γαλανόπουλος; Ποιος θα τολμήσει να μετρήσει το συνειδησιακό του ανάστημα μπροστά σε εκείνον, ο οποίος φυλακίστηκε στο Νταχάου για 3 χρόνια ως Αρχιμανδρίτης (μαζί με τον επίσης Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Χατζόπουλο, μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος); Άραγε είχαν και εκείνοι οι μαρτυρικοί Επίσκοποι συνειδησιακό πρόβλημα όταν τελούσαν τη Θεία Λειτουργία με άμφια που έφτιαξαν από εφημερίδες και με τα απαραίτητα υλικά (τίμια δώρα) που μετέφερε κρυφά μια προτεστάντισσα μοναχή; Είχαν άραγε συνειδησιακό πρόβλημα όταν λειτουργούσαν σε τόπου που δεν ήταν ναός, ούτε εγκαινιασμένο θυσιαστήριο, ούτε είχε εικόνες;
 Τι ακριβώς ενοχλούν οι πινακίδες όταν το μόνο που κάνουν είναι να αναγράφουν τα προβλεπόμενα στο Νόμο; Με ποιο δικαίωμα μας ζητεί ο Μητροπολίτης Κυθήρων να παρανομήσουμε; Και με ποιο ακριβώς δικαίωμα θεωρεί εαυτόν υπεράνω του Νόμου και των Δικαστικών Αποφάσεων όταν ο ίδιος ο Χριστός «τα του Νόμου εξεπλήρωσε» καίτοι «ο του Νόμου ποιητής;» (εορτή Περιτομής).
 Πως έγινε ξαφνικά τιμητής του Αρχαιολογικού Νόμου ο Άγιος Κυθήρων χωρίς να τον τηρεί ο ίδιος; Η προτομή του Θήρας Γαβριήλ στην Αγ. Τριάδα Αλεξανδράδων ή του Κυθήρων Μελετίου έγιναν με έγκριση της Αρχαιολογίας; Οι δεκάδες μαρμάρινες επιγραφές σε προστατευόμενους ναούς των Κυθήρων της δικής του ευθύνης έχουν σχετική έγκριση; Εκεί δεν υπάρχει συνειδησιακό πρόβλημα;
 Αν αύριο ένας ιερέας έρθει στα Μυρτίδια και μας πει «έχω συνειδησιακό πρόβλημα επειδή οι μισές τοιχογραφίες είναι δυτικότροπες», εμείς θα πρέπει να του πούμε μπράβο και να αγιογραφήσουμε ξανά το Ναό;
4. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ» ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ;
Ο Μητροπολίτης οφείλει να απαντήσει απερίφραστα και χωρίς υπεκφυγές τι εννοεί όταν γράφει «μόνον η Εγχώριος, επί του παρόντος, έχει τη διοίκηση και διαχείριση» των Ιερών Προσκυνημάτων; Τι σημαίνει «επί του παρόντος» Άγιε Κυθήρων; Οφείλετε να απαντήσετε ΑΜΕΣΑ. Θα αλλάξετε το Νόμο που έχει δις κριθεί συνταγματικός; Θα ζητήσετε την κατάργηση της Εγχωρίου βάζοντας απέναντί σας την πλατιά πλειοψηφία του ποιμνίου σας; Θα διχάσετε πάλι τα Κύθηρα; Με την ίδια λογική και εσείς «επί του παρόντος» είστε Μητροπολίτης και όλοι μας «επί του παρόντος» κάπου και κάτι είμαστε, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πεπερασμένη σε σχέση με την αιωνιότητα. Οι άνθρωποι απέρχονται, ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΜΕΝΟΥΝ! Περιμένουμε την ξεκάθαρη απάντησή σας.
Θυμίζουμε πάντως στον Σεβασμιώτατο, ότι το Π.Δ. για την Εγχώριο είναι σαφέστατο για το ρόλο του Δήμου σε περίπτωση που η ίδια η Εγχώριος και ο Δήμος συναποφασίσουν τη μεταβίβαση της περιουσίας και μάλιστα με ΡΗΤΗ αναφορά στα Ιερά Προσκυνήματα (άρ. 17): «1. Η μεταβίβαση του συνόλου της εγχώριας περιουσίας στο Δήμο Κυθήρων επιτρέπεται μετά από απόφαση της Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται από το Δήμο Κυθήρων και από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην απόφαση ορίζεται ότι ο Δήμος Κυθήρων αναλαμβάνει τη διοίκηση και διαχείριση και της περιουσίας των Ιερών Προσκυνημάτων του άρθρου 84 παρ. 1 β του ν. 1416/1984».
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ» ΑΓΙΕ ΚΥΘΗΡΩΝ;
5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;
ΝΑΙ υπάρχει. Δήμος και Μητρόπολη, Δήμαρχος και Μητροπολίτης, υπηρετούμε τον ΙΔΙΟ ΛΑΟ: τους Κυθήριους και τους Αντικυθήριους. Ως Δήμος και προσωπικά ως Δήμαρχος έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να διατηρήσουμε αλώβητους τους Θεσμούς που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας με σπουδαιότερο την Εγχώριο Περιουσία και ό,τι αυτή εκπροσωπεί σήμερα. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας όρκισε για αυτό. Δεν πρόκειται λοιπόν να γίνουμε επίορκοι. Ο Δήμος ως ιδιοκτήτης και η Εγχώριος ως διαχειριστής των Ιερών Προσκυνημάτων και του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, θα είμαστε στην προμετωπίδα της προστασίας αυτού του ιερού καθεστώτος, που τίμησαν και σεβάστηκαν οι πρόγονοί μας και οι προκάτοχοι του σημερινού Μητροπολίτη (με ελάχιστες λυπηρές εξαιρέσεις).
Συνεπώς, για να απαντήσω στους Κυθήριους που αγωνιούν, σχετικά με το τεταμένο κλίμα των ημερών και ενόψει του Πάσχα, δηλώνω απερίφραστα τα εξής:
Ο Δήμος και η Εγχώριος, οι Θεσμοί και ο Λαός των Κυθήρων είμαστε ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΙ και όχι επιτιθέμενοι.
Επίθεση έκανε η Εκκλησία που δεν σεβάστηκε Νόμους, Προεδρικά Διατάγματα και Δικαστικές Αποφάσεις.
Επίθεση έκανε η Εκκλησία που προσέφυγε στο ΣτΕ ενώ ΓΝΩΡΙΖΕ ότι για το ίδιο ακριβώς ζήτημα υπήρχε το δεδικασμένο του 1986 και σωρεία δικαστικών αποφάσεων.
Εμείς οφείλαμε να αμυνθούμε νομικά, το πράξαμε και δικαιωθήκαμε συντριπτικά γιατί είχαμε και έχουμε στο πλευρό μας το Νόμο, την Ιστορία, το Έθος, το Δίκαιο, την Τοπική Παράδοση, όλα αυτά δηλαδή που η Τοπική Εκκλησία εξακολουθεί να παραμερίζει και να παρασιωπά.
Για να επέλθει ΗΡΕΜΙΑ, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ είναι να οπισθοχωρήσει ο εμμονικός εγωισμός όσων προκάλεσαν αυτές τις διαμάχες μέσω των ακόλουθων πράξεων:
1. Να ανακαλέσει ο Μητροπολίτης Κυθήρων όλες τις δημόσιες μομφές του για τη Δικαιοσύνη και τις αναφορές του σε «αόρατα χέρια» που δήθεν υποκίνησαν τους Δικαστές και το αμερόληπτον της κρίσεώς τους.
2. Να δηλώσουν ρητά ο Μητροπολίτης Κυθήρων και η υπ΄Αυτόν Ιερατική Σύναξη ότι α) αποδέχονται απερίφραστα την κυριότητα του Δήμου Κυθήρων στα Ιερά Προσκυνήματα και το σύνολο της κινητής και ακινήτου περιουσίας τους όπως με απόλυτη σαφήνεια ορίζεται στο Νόμο και τις Δικαστικές Αποφάσεις, β) αποδέχονται την οριστική και αμετάκλητη κρίση του ΣτΕ επί των αιτήσεων ακύρωσης της Εκκλησίας και γ) σέβονται τον θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν, αλλά».
3. Να δεσμευθούν δημόσια ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς των Κυθήρων ότι δεν θα επιχειρήσουν ποτέ ξανά να τρώσουν, αλλοιώσουν, υποβαθμίσουν ή μεταβάλλουν τον Θεσμό της Εγχώριας Περιουσίας και τα έως σήμερα νομικώς, ιστορικώς, εθιμικώς και δικαστικώς κατοχυρωθέντα προνόμιά της σε ό,τι αφορά την διοίκηση και διαχείριση των Ιερών Προσκυνημάτων.
4. Να επανέλθει άμεσα η λειτουργική ομαλότητα στα Ιερά Προσκυνήματα και να αρθεί άνευ ετέρων τινών η ιδιότυπη «τιμωρία» που έχει επιβάλει η Τοπική Εκκλησία στο πρώτο και σπουδαιότερο Ιερό Θυσιαστήριο των Κυθήρων, με άφρονες και αστείες προφάσεις και δικαιολογίες που δεν τεκμηριώνονται ούτε θεολογικά, ούτε δογματικά, ούτε με βάση τη μέση κοινή λογική σωφρόνων ανθρώπων.
5. Να παύσει κάθε γραπτή και προφορική αναφορά του Μητροπολίτη και των Ιερέων του σε «Μονή Μυρτιδιώτισσας» και «Μονή Αγίας Μόνης» και να αναφέρονται με το μόνο κανονικό και νόμιμο τίτλο, ήτοι «Ιερά Προσκυνήματα».
Μόνο υπό την εκπλήρωση των ανωτέρω θα επανέλθει η ηρεμία και η ομαλότητα στο νησί μας και θα εκκινήσει από νέα και καλύτερη βάση η συνεργασία Δήμου-Εγχωρίου-Μητροπόλεως προς όφελος των Προσκυνημάτων μας. Μόνο τότε, θα ξεχάσουμε και ο,τιδήποτε άλλο βαραίνει τις σχέσεις Δήμου και Μητρόπολης και αποφεύγω να θίξω στην παρούσα φάση, σεβόμενος την επερχόμενη μεγάλη εορτή της Αναστάσεως.
Η Εκκλησία πρέπει να κάνει ποιμαντική και όχι πολιτική. Όταν ο Μητροπολίτης Κυθήρων ζητεί κάτι που δεν του ανήκει, όπως η κυριότητα των Προσκυνημάτων, δεν ενεργεί ούτε με ήθος ούτε με διάκριση, που είναι μέγιστες αρετές ειδικά για έναν κληρικό. Η επιθυμία να καταστεί κάτι από «κοινό» σε «ίδιον» είναι ηθικά ανεπίτρεπτη. Μήπως Άγιε Κυθήρων ντρέπεστε για την Εγχώριο; Για τον Δήμο; Για το ποίμνιό σας που προέρχεται ευθέως από τους πραγματικούς κτήτορες των Προσκυνημάτων; Θέλετε να αποκρύψουμε την ταυτότητά μας, ισχυρό μέρος της οποίας είναι η Εγχώριος και ο λαϊκός χαρακτήρας των Προσκυνημάτων μας; Σε αυτό το νησί μόνο ένας κρύβεται. Και αυτός δεν είναι άλλος από την Κυρά του, την Μυρτιδιώτισσα. Κρύβεται στις μυρσίνες και στις καρδιές των Κυθηρίων και ταυτόχρονα κρύβει τα παιδιά της από τους κατά καιρούς πειρα(σ)τές!
Θέλω επίσης να πληροφορήσω τους κατ΄ επάγγελμα και καθ΄ έξιν σχολιαστές του διαδικτύου, να μην εκδηλώνονται με τόσο μίσος όταν αγνοούν πρόσωπα και καταστάσεις. Και κυρίως να μη βιάζονται να χαρακτηρίσουν ως παπαδομάχους ανθρώπους που μεγάλωσαν μέσα στην Εκκλησία, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες σε Αυτήν χωρίς να το διατυμπανίζουν και ενδέχεται να την πονάνε εν τέλει πολύ περισσότερο από ορισμένους που καυχώνται ότι τάχα την υπηρετούν, ενώ ουσιαστικά της κάνουν πολύ μεγάλο κακό. Ειδικά ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς του γνωρίζουν άριστα την παιδιόθεν σχέση μου με την Εκκλησία και τη συμβολή μου στην ανακαίνιση-αναγέννηση των Ναών των Αντικυθήρων και όχι μόνο. Σταματάω εδώ.
Τέλος, μαθήματα για το αιματοβαμμένο ράσο, ας μου επιτρέψει ο Άγιος Κυθήρων να μη δεχθώ. Τον παραπέμπω στις κατά καιρούς ομιλίες μου για τις Εθνικές Επετείους εδώ και 11 χρόνια, που πάντα τόνιζαν τον ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας (χωρίς να πολιτικολογούν ή να επιχειρούν να περάσουν παραταξιακές απόψεις ως εσχάτως), με αποτέλεσμα να θιγούν μέχρι και «ευαίσθητες ευρωβουλευτικές ψυχούλες», κάτι που ουδόλως φυσικά με επηρεάζει.
Του θυμίζω, όμως, επίσης πως το ίδιο αιματοβαμμένο ράσο φόραγαν και οι ανάξιοι ρασοφόροι πριν λίγα χρόνια που καταστρατήγησαν κάθε έννοια ηθικής στο νησί, ρεζίλεψαν τον τόπο διεθνώς, αρχαιοκαπήλευσαν και λεηλάτησαν, πόρνευσαν και προσέβαλλαν, καθύβρισαν και εδίωξαν, όμως στο τέλος Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΙΚΗΣΕ. Και μπορεί τώρα να μην έχουμε – ευτυχώς – τις ίδιες αιτίες που προκάλεσαν τα τότε συμβάντα, όμως η αναξιότητα ενός κληρικού δεν προκύπτει μόνο από το τι κάνει στο υπνοδωμάτιό του, αλλά και από μια σειρά άλλων συμπεριφορών που ενίοτε δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! ΜΕ ΜΥΑΛΟ, ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ!







1 σχόλιο:

Από το Blogger.