Header Ads

Header ADS

«Προβλήματα σιτοδείας και πείνας στα Κύθηρα του 18ου αι.»



«Προβλήματα σιτοδείας και πείνας στα Κύθηρα του 18ου αι.»

Το 1540 , μετά την πτώση της Μονεμβασίας στους Τούρκους , ο Αρχιεπίσκοπος Μητροφάνης αποτρέπει το ποίμνιό του να μετοικήσει στα Κύθηρα γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει είναι ένας τόπος "λιμώδης τε και πετρώδης και διψώδης τα μάλιστα...". Φαίνεται, λοιπόν, ότι το πρόβλημα της σιτοδείας και της πείνας, λόγω και του αγόνου εδάφους, μάστιζε το νησί και ήταν μια μόνιμη απειλή για τους κατοίκους του.
Στο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων εντοπίστηκε έγγραφο του 1767 σύμφωνα με το οποίο οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι της Χώρας, που επτά ολόκληρα χρόνια είχαν φτάσει στα έσχατα όρια της πείνας , εκλιπαρούν τους Συνδίκους (δημόσιοι συνήγοροι) να παραβλέψουν την "ορδινία" (εντολή) των Βενετικών Αρχών και να μην επιτρέψουν την εξαγωγή σιταριού γιατί ή θα πεθάνουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους "συν γυναιξί και τέκνοις". (Ας μη ξεχνάμε ότι τόσο ο εκπατρισμός όσο και η λιμοκτονία επέφεραν πληθυσμιακή συρρίκνωση του νησιού, κάτι που προβλημάτιζε έντονα τις Βενετικές Αρχές). Τέλος , καλούν και όλους εκείνους "που τους περνά" ο λόγος τους να μη σιωπήσουν και να μην αμελήσουν να σταματήσουν την αδικία γιατί θα είναι και αυτοί συνένοχοι.
Η σιτοδεία και η πείνα που έπληξε τη μικρή βενετική επαρχία των Κυθήρων το 1767 δεν ήταν φυσικά η μόνη ούτε η πρώτη*. Οι δυστυχείς Κυθήριοι είχαν βιώσει και άλλες φορές λιμό κατά τον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα και ο φόβος του θανάτου που τον συνόδευε άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη συλλογική μνήμη.
Γιώργος Λουράντος
Ρενάτα Πανταζίδου
* Βλ. Λιμοί και λοιμοί στα Κύθηρα. Η στάση των Βενετικών Αρχών και του πληθυσμού 16ο-17ος . Άνθη Χαρίτων . Βενετία 1998


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.