Header Ads

Header ADS

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:Γηροκομείο Κυθήρων «Kassimation», Ποταμός, Κύθηρα, 1990


ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΨΑΝΗΣ (PETERS’ CAF É, OBERON, NSW)

Γηροκομείο Κυθήρων «Kassimation», Ποταμός, Κύθηρα, Ελλάδα, 1990
Γεννημένος το 1906, ο Πέτρος άφησε τα Κύθηρα για την Αυστραλία σε ηλικία 15 ετών. Αφού ανέλαβε δουλειά σε καφετέρια σε πόλεις όπως η Uralla και το Woodstock στη δυτική NSW – και μάλιστα έστρεψε το χέρι του στην εποχιακή συλλογή φρούτων – το 1935 εγκαταστάθηκε στο Oberon, κοντά στο Bathurst, στα κεντρικά τραπεζοτόπια της πολιτείας, όπου ίδρυσε μια καφετέρια με την επωνυμία Peters’ Brothers. Το όνομα της καφετέριας έγινε έτσι Peters’ Café. Λίγο μετά τα επίσημα εγκαίνια της τον Ιούνιο του 1935, η εφημερίδα «Εθνικός Εισαγγελέας» του Bathurst ανέφερε ότι η καφετέρια «αποδεικνύεται η πιο δημοφιλής στους κατοίκους της επαρχίας Oberon» και ότι «ένα ευχάριστο χαρακτηριστικό του καφέ είναι ότι η εξυπηρέτηση είναι εξαιρετική... καταργείται η ενοχλητική εμπειρία του να πρέπει να περιμένεις αρκετά για την εκπλήρωση της εντολής σου... [το καφέ] θέτει πολύ υψηλά πρότυπα στην τροφοδοσία”.
Το 1947 ο Πέτρος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο για διακοπές, για να δει την οικογένειά του. Η καθημερινή λειτουργία του καφενείου έμεινε στα χέρια των συγγενών Jim Capsanis και George Vernados.
Παντρεύοντας την Άννα Σουρή το 1948, το μέλλον των ζευγαριών στην Αυστραλία είχε τοποθετηθεί γερά από τις πρώτες προσπάθειες του Πέτρου. Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Πέτρος επέστρεψε στα Κύθηρα για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, αρχικά λειτουργώντας μια ταβέρνα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο παραλιακό χωριό Αγία Πελαγία. Περιτριγυρισμένος από αναμνηστικά της ζωής του στην Αυστραλία, ένα εύθραυστο απόκομμα Τύπου από την εφημερίδα «The Western Times» του Bathurst το 1947 ήταν το καμάρι και η χαρά του. Το απόκομμα, με τίτλο «Αφιερώματα στο Oberon Farewell», περιγράφει όχι μόνο την ευκαιρία της κοινής γνώμης του Πέτρου κατά την αρχική επιστροφή του στην Ελλάδα, αλλά κυρίως τα συναισθήματά του για τις δύο χώρες του:
"Οι χώρες μας ήταν πάντα σύμμαχοι και αγωνίστηκαν μαζί στον αγώνα για την ύπαρξη εθνών που αγαπούν την ειρήνη. Ο δεσμός φιλίας ενισχύθηκε μέσω του απτόητου πνεύματος των Αυστραλών στην Ελλάδα [Β' Παγκόσμιος Πόλεμος]. Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει ποτέ τους Αυστραλούς, οι οποίοι από 10.000 μίλια μακριά ήρθαν να τη βοηθήσουν τις σκοτεινές ώρες όταν την είχε κατακλύσει ο εχθρός. Αυτή την ενέργεια θα τιμούν οι Έλληνες για τις επόμενες γενιές. ”
Φωτογραφία από Έφη Αλεξάκη
ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ CAFE & MILK BAR ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ "Greek Cafés & Milk Bars of Australia" (Halstead Press, 2022, αναθεωρημένη επανεκτύπωση):
(υπογεγραμμένα αντίγραφα είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.