Header Ads

Header ADS

Απαρχαιωμένες οι υποδομές στα ελληνικά λιμάνια

 


Τέσσερις δεκαετίες πίσω έχουν μείνει οι υποδομές στα ελληνικά λιμάνια, με αποτέλεσμα εκατομμύρια επιβάτες και οχήματα να εξυπηρετούνται σήμερα από εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν μερικές χιλιάδες.

Το παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Παναγιώτης Γιγής, ο οποίος μαζί με τη γενική γραμματέα Ελένη Παπαδοπούλου, παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Ένωσης για 102 λιμάνια της χώρας, σε ειδική εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στα βασικότερα λιμάνια της χώρας, με στόχο την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων.

Η έκθεση της ΠΕΠΕΝ συντάσσεται κάθε χρόνο, μέσω αναφορών, λεπτομερούς παρατήρησης, καταγραφής και φωτογραφικού υλικού, από τους εν ενεργεία πλοιάρχους που εργάζονται στην ελληνική ακτοπλοΐα, υποβάλλεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και έχει κύριους στόχους την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πλοίαρχοι-μέλη της ΠΕΠΕΝ μέσα από την καθημερινή τους τριβή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λιμανιού όλης της Ελλάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε από τους συγγραφείς, δεύτερος και βασικός στόχος είναι «η ανάδειξη της άδικης μεταχείρισης, ταλαιπωρίας και δημόσιας κριτικής ή διαπόμπευσης που υφίστανται οι πλοίαρχοι. Όπως συλλήψεις και κρατήσεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου, σε περιπτώσεις μικροατυχημάτων που δεν άπτονται των ευθυνών τους και βασίζονται σε μια παμπάλαιη και αναχρονιστική διάταξη που επιρρίπτει ευθύνη στον πλοίαρχο, που και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ή ακόμη και οι εισαγγελικές αρχές αρνούνται να αντιληφθούν, κλείνοντας τα μάτια ή αδιαφορώντας για την επίλυση των οφθαλμοφανών προβλημάτων που υπάρχουν σε όλα τα λιμάνια του μεγάλου νησιωτικού μας συμπλέγματος». Μόνο για φέτος το καλοκαίρι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιγής, σημειώθηκαν 7 συλλήψεις πλοιάρχων, κάποιες εξ αυτών με αυτόφωρη διαδικασία, οδηγήθηκαν στο κρατητήριο όπου και παρέμειναν αρκετές ημέρες μέχρι να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα και να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, μιλώντας για τα προβλήματα στις λιμενικές υποδομές της χώρας, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός οι ταξιδιώτες να διακινδυνεύουν κάποιες φορές τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ νησιά και συμπατριώτες μας να αποκλείονται τους χειμερινούς μήνες ή τις περιόδους με δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο, όπως έντονος κυματισμός ή θυελλώδεις άνεμοι, και που δεν επιτρέπουν την προσέγγιση και πρόσδεση λόγω ανεπαρκών υποδομών στα λιμάνια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως «για την ασφάλεια πλοίων και επιβατών, οφείλουμε να ακούσουμε τους καπετάνιους μας», ενώ επισήμανε ότι η έκθεση της ΠΕΠΕΝ για τα προβλήματα στα ελληνικά λιμάνια δεν πρέπει να είναι ακόμη μία έρευνα που θα «πρυμνοδετηθεί» στα συρτάρια των αρμοδίων αλλά μια έρευνα η οποία πρέπει να δρομολογήσει παρεμβάσεις. Τέλος, ανέφερε ότι όλο το ποσό των λιμενικών τελών κάθε χρόνο πρέπει να αποτελεί κεφάλαιο που θα διατίθεται αποκλειστικά για λιμενικά έργα και βελτίωση λιμενικών υποδομών.

xaidarisimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.