Header Ads

Header ADS

Δημογραφικό, ώρα ΜΗΔΕΝ!



Δημογραφικό, ώρα ΜΗΔΕΝ!

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου, είχα την χαρά να λάβω μέρος στην διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη για το τεράστιο εθνικό θέμα του δημογραφικού. Η διημερίδα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, στο ΔΣ του οποίου είχα την τιμή να είμαι μέλος στην προηγούμενη δημοτική περίοδο. Το ΙΤΑ είναι ο επιστημονικός βραχίονας της ΚΕΔΕ και ως εκ τούτου έχει μεγάλη σημασία για την Αυτοδιοίκηση.
Έγινε παρουσίαση της εξαιρετικής μελέτης που εκπονήθηκε από τον Καθηγητή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιάννη Ψυχάρη. Τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικά. Η κατάσταση του δημογραφικού είναι μη αναστρέψιμη τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια σε εθνικό επίπεδο. Τα όποια μέτρα ληφθούν από τώρα και στο εξής θα έχουν αποτέλεσμα μετά το 2040! Τα νησιά και οι ορεινές περιοχές βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος.
Κατά την παρέμβασή μου, τόνισα τα εξής:
Από το 1951 μέχρι σήμερα μόνο 19 νησιά έχουν αυξήσει τον πληθυσμό τους (ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος), ενώ σε περισσότερα από 100 νησιά ο μόνιμος πληθυσμός είτε μειώθηκε είτε μηδενίστηκε! Ως Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ, μαζί με το συνάδελφο Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Δήμων, έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας το δημογραφικό και θεωρούμε απαραίτητη τη σύσταση ειδικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, με την ενεργό συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί σε ανώτατο επίπεδο. Τέλος, έθιξα το ζήτημα των παροχών εκ μέρους των Δήμων (π.χ. επίδομα γέννας, τρίτου παιδιού κ.λπ.) που θα πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί, ώστε νόμιμα οι Δήμοι να μπορούν να παρεμβαίνουν, καθώς με τα σήμερα ισχύοντα αυτές οι δράσεις έχουν θεωρηθεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.