Header Ads

Header ADS

ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ:Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ¨ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗ¨



ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ

 Η περιοχή του Αγίου Νικολάου κατοικούταν κατά την αρχαιότητα, οπότε και λεγόταν Καμάρα. Κατά την ενετική περίοδο διέθετε κάστρο, γνωστό και ως Κάστρο Μιραμπέλλου, όμως ο οικισμός ερήμωσε κατά την οθωμανική εποχή, για να αρχίσει να κατοικείται ξανά τον 19ο αιώνα. Η ονομασία της πόλης προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Παλαιότερα ονομαζόταν Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια που ξεχειμώνιαζαν. Άλλη γνωστή ονομασία, που ακόμα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, είναι Γιαλός.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, στην καλλιέργεια ελιάς και στη μη σταβλισμένη κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι η λίμνη Βουλισμένη και οι πολλές παραλίες της, οι οποίες συχνά πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους.



Η Λίμνη Βουλισμένη ('Λίμνη' για τους Αγιονικολιώτες) είναι μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης. Η λίμνη συνδέεται με το λιμάνι της πόλης με ένα κανάλι που ανοίχθηκε το 1870. Πολλοί αρχαίοι μύθοι αναφέρουν τη Λίμνη, οι αρχαιότεροι από τους οποίους θέλουν τις θεές Αθηνά και Άρτεμη να λούζονται σε αυτή. Με τη Λίμνη συνδέονται δύο αστικοί μύθοι, ότι δεν υπάρχει πυθμένας, και ότι η Λίμνη συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο τελευταίος μύθος στηρίζεται στο ότι κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, τα νερά της Λίμνης φούσκωσαν και πλημμύρισαν τις γύρω από αυτήν αποθήκες, όπως και το ότι στην επιφάνεια της εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια. Στον πυθμένα της λίμνης υπάρχει πολεμικό υλικό που εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες προτού αποχωρήσουν στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου


Το κέρας της Αμάλθειας, ένα γλυπτό που έχει κατασκευασθεί από τους ντόπιους, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αδελφούς Σωτηριάδη, έχει στηθεί σε ένα πετρόχτιστο αίθριο παραθίν αλός, έτσι ώστε να έχει φόντο τον κόλπο του Μεραμβέλου και το νησάκι των Αγίων Πάντων.


Η ΤΑΙΝΙΑ ¨Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ

Το καλοκαίρι του 1969 η Φίνος Φιλμ γυρίζει στην Κρήτη τη μουσική κωμωδία “Η Νεράιδα και το Παλικάρι”.
Ένα στόρι βασισμένο στο μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, γραμμένο από το Λάκη Μιχαηλίδη, ειδικά για το ζευγάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη – Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Τα γυρίσματα έγιναν στα Χανιά και συγκεκριμένα στο παλιό Ενετικό λιμάνι της πόλης,  στο παραθαλάσσιο χωριό Κολυμπάρι, ενώ η “πλατεία” του χωριού που αναφέρεται και που έγιναν αρκετά γυρίσματα είναι το κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου Λασιθίου στη λιμνοθάλασσα Βουλισμένη στην άλλη μεριά της Κρήτης, καθώς και στην Παναγία την Κερά στην Κριτσά και το σπίτι του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου στον όρμο του Αγίου Νικολάου.


Ο Ντίνος Δημόπουλος, παλιός συνεργάτης της Αλίκης, μεταφέρει το στόρι του Μιχαηλίδη χαρίζοντας στιγμές ανθολογίας στον ελληνικό κινηματογράφο. Πέρα από τη σκηνή του μπαλκονιού ξεχωρίζουν όλες οι σκηνές του Νίκου Τσούκα, ο οποίος ως αστυνομικός προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τη βεντέτα ανάμεσα στις δύο οικογένειες της Κρήτης, τους Φουρτουνάκηδες και τους Βροντάκηδες. Κλασική και η στιγμή της μεταμόρφωσης της Αλίκης από Νεράιδα σε Κρητικάτσι βρακοφόρο και Λεβέντικο.

Πληροφορίες από kritipoliskaihoria.gr




















Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.