ΚΚΕ:Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές μεγάλου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού
Θέμα: Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές μεγάλου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος
Σφοδρές αντιδράσεις για μια ακόμα φορά έχουν δημιουργήσει σε τοπικές κοινωνίες τα σχέδια μονοπωλιακών ομίλων ανάπτυξης νέων αιολικών πάρκων και συνοδών εγκαταστάσεων, όπως ενδεικτικά σε ορεινούς όγκους του νότιου Πάρνωνα στη Ν. Λακωνίας και σε ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των συνοδών εγκαταστάσεων θα απαιτήσει εκτεταμένα χωματουργικά έργα, χιλιόμετρα νέων δρόμων, δεκάδες χιλιόμετρα νέων πυλώνων υψηλής τάσης, που θα αλλοιώσουν άνευ προηγουμένου περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, και μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος, εν πολλοίς ανεξερεύνητου.
Στη περιοχή του Αγίου Νικολάου του Δήμου Μονεμβασίας, και γενικότερα νοτίως της Νεάπολης, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για σημαντικές αρχαιότητες (μυκηναϊκές πόλεις, δύο σημαντικοί ναοί κ.α.). Η περιοχή του όρου Κριθίνα έχει μεγάλο αριθμό από βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, φιλοξενώντας το 18ο αιώνα έναν απ’ τους μεγαλύτερους οικισμούς της Πελοποννήσου (το σημερινό χωρίο Φαρακλό, όπως φαίνεται στην απογραφή του Βενετού Γκριμάνι). Η περιοχή της χερσονήσου του Μαλέα χαρακτηρίζεται γενικά ως “το μικρό άγιο όρος της Πελοποννήσου” λόγω του μεγάλου αριθμού ναών και ασκητικών σημείων, ενώ έχει και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Επίσης, η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ήπια.
Αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχουν οι ορεινοί όγκοι του νομού Χανίων, με ανεξερεύνητο πολιτιστικό απόθεμα, και υψηλότατο φυσικό κάλος. Η πρόσφατη αποκάλυψη ενός ιδιαίτερου αρχαιολογικού ευρήματος στα έργα στο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο είναι ενδεικτική των δυνητικών ευρημάτων σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι σχεδιασμοί για κατασκευή αιολικών πάρκων δίπλα στην ιστορική μονή Αρκαδίου, και σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στη περιοχή του Λασιθίου, όπως στο Δικταίο Άντρο, στην Επισκοπή Ιεράπετρας και η έγκριση για υπεράκτια αιολικά πάρκα σε περιοχές μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, όπως στο ανάκτορο της Ζάκρου, μαρτυρούν το πρόβλημα.
Η προώθηση αιολικών πάρκων και των συνοδών έργων αλλοδαπών συμφερόντων, με δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων σε δύσβατες περιοχές, τεράστιες εκσκαφές κ.α. θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στον αρχαιολογικό, ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής, ενός πλούτου που ακόμα είναι άγνωστος. Η προώθηση τέτοιων έργων σε τέτοιες περιοχές μπορεί να συνιστά τελικά πολιτιστικό έγκλημα. Πέρα αυτών, τα τεράστια μηχανήματα θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και την πολιτιστική και αισθητική εμπειρία.
Παράλληλα, το αιολικό πάρκο θα έχει ενδεχομένως δραστικά αρνητικές συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής που αναπτύσσονται, όπως αποδεικνύουν σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δεν έχουν καν υπολογιστεί στις ΜΠΕ. Ειδικότερα, οδηγούν δυνητικά σε σημαντική αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, που σε περιοχές που, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, πλήττονται ήδη από αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας.
Μάλιστα, προκαλεί οργή η διαπίστωση ότι τα νέα αιολικά πάρκα με τις καταστρεπτικές επιπτώσεις προωθούνται ενώ η ηλεκτροπαραγωγή των υφιστάμενων πάρκων είναι ήδη πλεονάζουσα και δεν μπορεί να απορροφηθεί. Προκαλεί οργή στους κατοίκους των περιοχών η διαπίστωση ότι προχωράνε μεθοδικά τα έργα καταστροφής της περιοχής τους, ενώ η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι για να ενταχθούν πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις διαμόρφωσης ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή να γίνει τεχνητός περιορισμός της εγχυόμενης ισχύος στο ηλεκτρικό δίκτυο προκειμένου να “χωρέσουν” επιπλέον ΑΠΕ .
Αποδεικνύεται περίτρανα πως η προώθηση των αιολικών πάρκων, και γενικότερα των ΑΠΕ, δεν έχει περιβαλλοντικό ή ενεργειακό χαρακτήρα, αλλά οικονομικό. Είναι κομμάτι της πολιτικής της ΕΕ-άρχουσας τάξης για την πράσινη μετάβαση, που στηρίζεται από όλα τα κόμματα, και γίνεται για να βρεθεί κερδοφόρα διέξοδος για τα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων, και η πορεία αυτή δεν υπολογίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων, και των λαϊκών καταναλωτών που θα πληρώνουν ακόμα ακριβότερη την ηλεκτρική ενέργεια. Τα νέα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Αποδεικνύεται πως ο αστικός ενεργειακός σχεδιασμός είναι κομμένος και ραμμένος προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, για το οποίο θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Αποδεικνύεται πως ο ενεργειακός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
- Να απαγορευτούν πλήρως σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ σε περιοχές με ανεξερεύνητο αρχαιολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του; Εν προκειμένω, τι μέτρα θα λάβουν για να προταχθούν οι απαιτούμενες έρευνες στη περιοχή του Ν. Πάρνωνα και του νομού Χανίων, να καταγραφεί πλήρως η σχετική πολιτιστική κληρονομιά και για να διακοπούν άμεσα οι ενέργειες προώθησης των ΑΠΕ στις περιοχές αυτές.
- Να διαμορφωθούν ζώνες αποκλεισμού έργων ΑΠΕ και έργων που διαταράσσουν τη μορφολογία του εδάφους πλησίον περιοχών υψηλού πολιτιστικού περιβάλλοντος.
- Να ανασταλεί η προώθηση όλων των έργων ανεμογεννητριών σε περιοχές που εμφανίζουν ήδη προβλήματα υψηλών τοπικών θερμοκρασιών, δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τοπικό μικροκλίμα, αυξάνουν την τοπική θερμοκρασία και επιδρούν αρνητικά στην αγροτική παραγωγή.
- Να ανασταλούν άμεσα όλα τα νέα έργα ΑΠΕ, αφού το ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει την ισχύ τους και η προώθηση τους θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για το λαό, με αύξηση του κόστους ενέργειας και νέες περιβαλλοντικές και ιστορικές καταστροφές.
- Την άμεση παροχή φθηνού επαρκούς ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά λαϊκά στρώματα, όπως την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη χωρίς επιβολή τέλους CO2, την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν τους λαϊκούς καταναλωτές.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Διγενή Σεμίνα
Μεταξάς Βασίλης
Δεν υπάρχουν σχόλια