Header Ads

Header ADS

"Να μπει φραγμός στην ακατάσχετη εγκατάσταση πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"



Να μπει φραγμός στην ακατάσχετη εγκατάσταση πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας


13/09/2024

Δια δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, δημοσίευση εγγράφων φορέων, και διαμαρτυρίες πολιτών, διαπιστώνουμε την ανησυχία των πολιτών της Αρκαδίας για μια άνευ προηγουμένου εγκατάσταση πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Πρόεδροι χωριών της Βόρειας Κυνουρίας εναντιώνονται στη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εταιρείας που σχεδιάζει εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα.

Αυτό το έργο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι μέρος ενός γιγαντιαίου έργου συνολικά 71 ανεμογεννητριών που αφορά τα τέσσερα βουνά ιδιαιτέρου φυσικού κάλους της Πελοποννήσου.

Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου λέγεται ότι δεν ξεκαθαρίζει τα ουσιαστικά όρια από τους οικισμούς ενώ δεν λαμβάνει υπόψη θρησκευτικά και ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Ο σχεδιασμός 31 χιλιομέτρων οδοποιίας, χωρίς να έχει κατατεθεί μελέτη οδοποιίας για τους υπό διάνοιξη δρόμους, η κατάληψη 160 στρεμμάτων μόνο για τα καταστρώματα των ανεμογεννητριών σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, απειλεί την περιβαλλοντική ισορροπία, την τουριστική και δασική ανάπτυξη.

Η απειλή για την αξιόλογη από επιστημονικής απόψεως χλωρίδα και πανίδα, στην οποία συναντάται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός φυτικών ειδών, πτηνών και ερπετών, η οποία την κατατάσσει σε μια από τις πιο πλούσιας από άποψης βιοποικιλότητας περιοχές της Ευρώπης, δεν αποτρέπεται με την ενδεχόμενη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων.

Οι πολίτες αναρωτιούνται, εάν η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, αποτελεί ένα απλό θεατή και έχει απλό ρόλο εγκρίνουσας της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων ενεργειακών πολιτικών, που εκμεταλλεύονται και ταυτόχρονα αδιαφορούν για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο και κατανέμουν το κέρδος υπέρ των λίγων και ισχυρών, αποκόπτοντας τη μεγάλη μάζα των πολιτών της Αρκαδίας από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου ερωτάται, στα πλαίσια των εγγράφων των φορέων, των σχετικών δημοσιευμάτων και των διαμαρτυριών πολιτών:

Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την βιώσιμη εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιοχές της Αρκαδίας που να έχει λάβει υπόψη του τις περιβαλλοντικές και ανθρωπογεωγραφικές παραμέτρους;

Πρόκειται να προβεί σε κάποια απόφαση ή μέτρο που θα προστατεύσει τους κατοίκους των περιοχών αυτών, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις δασικές και αγροτικές εκτάσεις, από τις επιπτώσεις της ακατάσχετης και χωρίς σχέδιο εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ στις περιοχές αυτές.

Πρόκειται να λάβει κάποια απόφαση ή μέτρο, που θα προστατεύσει τον ορεινό ή/και θρησκευτικό τουρισμό από τις επιπτώσεις της εγκατάστασης αυτής;

Έχει τοποθετηθεί σχετικά με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα και τα έγγραφα φορέων και πολιτών της Αρκαδίας σχετικά με την απειλή για την περιβαλλοντική ισορροπία και ειδικά τη διαβίωση των πουλιών, την άγριας ζωή και τα απειλούμενα δάση στις περιοχές αυτές.

Ποια είναι η θέση της σχετικά με την κατανομή των κερδών υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο των ΑΠΕ, την ώρα που αποκόπτονται οι πολίτες της Αρκαδίας από την πρόσβαση στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων;

Για την Περιφερειακή Παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος»

Οι ερωτώντες

Εμμανουήλ Μάκαρης, Επικεφαλής

Γεώργιος Φαράντος, Μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.