Header Ads

Header ADS

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα το πρώτο θύμα κάθε δικτατορίας»

 

Αθήνα, 25.9.2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα το πρώτο θύμα κάθε δικτατορίας»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Συνεργασίας στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Γκαμπόν».

Η Βουλευτής σημείωσε πως σήμερα η χώρα της Γκαμπόν βρίσκεται μετά από το πραξικόπημα της 30ης Αυγούστου σε καθεστώς δικτατορίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας οφείλει να βρεθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε κάθε πιθανή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Γκαμπόν.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα το πρώτο θύμα κάθε δικτατορίας. Η δημόσια καταδίκη, αλλά και η συνεργασία με διεθνείς φορείς προκειμένου να επιβληθούν πιέσεις ή κυρώσεις στη δικτατορία, όταν υπάρχουν αποδείξεις συστηματικής παραβίασης δικαιωμάτων πρέπει να θεωρείται δεδομένη», τόνισε.

Για τους παραπάνω λόγους εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την Κύρωση του εν λόγω Μνημονίου και αναρωτήθηκε ποιοι λόγοι επιβάλλουν την άμεση Κύρωση του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση, η Βουλευτής Λακωνίας αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που καταγράφονται στη χώρα μας στις αθλητικές υποδομές, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων της χώρας ώστε να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ομαλής λειτουργίας και διεξαγωγής αθλητικών γεγονότων.

Τέλος, σημείωσε ότι επιβάλλεται η λήψη πρωτοβουλιών ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι καταβολής των οικονομικών παροχών σε αθλητές υψηλών διακρίσεων προκειμένου να αναγνωριστεί στην πράξη η ευγνωμοσύνη προς τους αθλητές, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα μας και μεγάλες συγκινήσεις στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 26 Ιουλίου η Γκαμπόν με μόλις 5 αθλητές ήταν η 68η χώρα που διέσχιζε τον Σηκουάνα στην Τελετή Έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 30 Αυγούστου, μια ομάδα από αξιωματικούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της Γκαμπόν ανακοίνωνε πως καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα της Αφρικής, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών που είχαν διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου.

Αυτό που χαρακτηρίζει τις δικτατορίες είναι η καθημερινή παρουσία της βίας,

ο φόβος και το ασφυκτικό κλίμα τρομοκρατίας.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα το πρώτο θύμα κάθε δικτατορίας.

Και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Η χώρα μας οφείλει να βρεθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε κάθε πιθανή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Γκαμπόν.

Όταν υπάρχουν αποδείξεις συστηματικής παραβίασης δικαιωμάτων, η δημόσια καταδίκη, και η συνεργασία με διεθνείς φορείς προκειμένου να επιβληθούν πιέσεις ή κυρώσεις στη δικτατορία, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τώρα σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα.

Το Μνημόνιο Κατανόησης Συνεργασίας στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Γκαμπόν, που υπογράφηκε στη Λιμπρεβίλ, πρωτεύουσα της Γκαμπόν, στις 13 Ιανουαρίου 2023 αποτελείται από 11 άρθρα.

Στοχεύει στην εγκαθίδρυση και περαιτέρω ισχυροποίηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση του αθλητισμού, ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εξειδικευμένης γνώσης στις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον αθλητισμό, στην Αθλητιατρική, στην καταπολέμηση της βίας των θεατών, του ντόπινγκ, της χειραγώγησης αγώνων και άλλων εκφυλιστικών φαινομένων στον αθλητισμό.

Επιπλέον, προβλέπει την Οργάνωση αθλητικών διοργανώσεων, προγράμματα για τη στήριξη και την ενθάρρυνση του αθλητισμού για τους αναπήρους, αλλά και για τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, τόσο σε διοικητικό, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Προφανώς, το υπό κύρωση Μνημόνιο Κατανόησης κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς λειτουργεί ως βάση για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Γκαμπόν και ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού.

Κ. Υπουργέ,

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι σπάνια φέρνει αντιρρήσεις ως προς την ψήφιση Διεθνών Συμβάσεων.

Σήμερα όμως αναγκάζομαι να ζητήσω κάποιες διευκρινίσεις.

Για ποιους λόγους φέρνετε το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας προς Κύρωση όταν στην Γκαμπόν έχει συντελεστεί ένα πραξικόπημα και σαφώς η πολιτική κατάσταση της χώρας δεν χαρακτηρίζεται από ομαλότητα;

Γιατί δεν περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στην Γκαμπόν πριν προχωρήσουμε στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου;

Και ρωτάω γιατί γνωρίζουμε πως πολλές τέτοιου είδους Συμβάσεις περιμένουν την Κύρωσή τους στα συρτάρια όλων των Υπουργείων.

Περιμένω την απάντησή σας που θα καθορίσει και τη στάση μας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Κλείνοντας, με αφορμή το συζητούμενο νομοσχέδιο θα ήθελα να θέσω δύο ζητήματα:

Το πρώτο αφορά τα σημαντικά προβλήματα που καταγράφονται στη χώρα μας στις αθλητικές υποδομές.

Όπως αναφέρατε και χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Υπουργέ, πέρα από όσες λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια εκατοντάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, στάδια, γήπεδα, κολυμβητήρια, για τα οποία η ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας έχει μεταβιβαστεί στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, χωρίς όμως η μετακύλιση της ευθύνης να συνοδεύεται με την παροχή των αντίστοιχων κονδυλίων.

Επιπλέον, είναι σύνηθες το φαινόμενο, οι Δήμοι να στερούνται του απαιτούμενου προσωπικού.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι ήδη κακοσυντηρημένες και προβληματικές εγκαταστάσεις με την πάροδο του χρόνου να γίνονται ακόμη χειρότερες.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πρόγραμμα για την ανακαίνιση σχολείων, αναφέροντας ότι θα ονομαστεί «Πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου», θα είναι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα αφορά μικροεπισκευές σε σχολεία σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών γηπέδων.

Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα είναι απαραίτητο και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει οι Δήμοι της χώρας.

Το δεύτερο ζήτημα το έθεσα και χτες στην Επιτροπή αφορά ένα θέμα που το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει κοινοβουλευτικά και δεν είναι άλλο από τις οικονομικές παροχές στους αθλητές με υψηλές διακρίσεις.

Μέχρι πρότινος οι συγκεκριμένες οικονομικές παροχές καταβάλλονταν με τεράστια καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων.

Είναι γεγονός ότι επί Υπουργίας σας, κ. Βρούτση, υπήρξε μία επιτάχυνση των διαδικασιών και η χρονική καθυστέρηση μειώθηκε στα τρία χρόνια, όμως και πάλι αποτελεί πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα αναμονής για την οικονομική επιβράβευση.

Γιατί είναι πολύ συγκινητικά τα συγχαρητήρια μηνύματα και τα μπράβο προς τους αθλητές, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει εμπράκτως και εγκαίρως τους ολυμπιονίκες μας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.