Header Ads

Header ADS

«Τρόμος» από το εναέριο δίκτυο της ΤΕΡΝΑ στα Βάτικα



Διασχίζει αγρούς, οικισμούς και ιδιοκτησίες

«Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο», σκέφτηκαν οι φορείς και οι συλλογικότητες που αντιδρούν στη μετατροπή τού Καβομαλιά σε ένα απέραντο δάσος ανεμογεννητριών, διαβάζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο εγκατάστασης πέντε αιολικών σταθμών -της εταιρείας ΤΕΡΝΑ- στη Δημοτική Ενότητα Βοιών. Πρόκειται για συγκρότημα παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας συνολικής ισχύος 57,60 MW, που εκτείνεται στις θέσεις «Bάρδια», «Χουνάρες», «Λυκογκρεμός», «Κριθίνα» και «Βρυσάκια». Δηλαδή, μέχρι το τέρμα του Καβομαλιά.

Κι αυτό που τους φέρνει τρόμο είναι το εναέριο δίκτυο -γιγάντιοι πυλώνες, καλώδιο- που συνδέει τα 5 αιολικά και η διαδρομή του. Η ΜΠΕ προβλέπει και νέα εναέρια γραμμή υψηλής τάσης 150 KV, μήκους 45 χλμ.

«Πέρα από την καταστροφή των εμβληματικών πανέμορφων παραλιών “Άσπες”, “Ριζμαρί” και “Λίμνη” για την “απόβαση” των ανεμογεννητριών”, όπως υποστηρίζουν.

Διασχίζει οικισμούς, αγροτικές εκτάσεις και ιδιοκτησίες
Σύμφωνα με τους φορείς, η «νέα εναέρια γραμμή θα ξεκινά από τον νέο σταθμό Υψηλής και Μεσαίας Τάσης (ΥΤ/ΜΤ) που προτείνεται να κατασκευαστεί πλησίον του Γερμανικού Παρατηρητηρίου», και «θα περνάει πάνω από το Λάχι, μετά θα οδεύει ανάμεσα από Νεάπολη και Φαρακλό, και μέσα από το ρέμα στην Σκλαβούνα προς Βορρά». Στην πορεία «διέρχεται μέσα από τα όρια τριών οικισμών -Αγ. Κωνσταντίνου Μεσοχωρίου, Κάμπου και Σκλαβούνας-, αλλά και κοντά από θέσεις με αρκετές εκτός σχεδίου κατοικίες -Ψαφάκα, Αγ. Θανάσης κ.ά.-, αλλά και αγροτικές εκτάσεις, πέραν των δασικών εκτάσεων που κατά βάση οδεύει».

Σε διαβούλευση έως τις 22 Αυγούστου
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση. Κάθε πολίτης-δημότης ή φορέας μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του και έχει τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσει έως 22/8/2024, προς το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Λακωνίας, μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (eprm.ypen.gr) με τους κωδικούς του. Από την πλευρά του, ο Δήμος Μονεμβασίας έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε χωροθέτηση ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Μαλέα.

Τοπικά συμβούλια και ιδιοκτήτες που έχουν εκτάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, ας ενημερωθούν κι ας πράξουν αναλόγως…

enaerio diktio


lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.