Header Ads

Header ADS

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:H πρώτη για τη νέα δημοτική θητεία συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, υπό την προεδρία μου.



Σήμερα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε - μαζί με τον ΓΓ Δημήτρη Καφαντάρη - στην ΚΕΔΕ, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανο Γκίκα και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΝΝΠ κ. Μανώλη Κουτουλάκη, που έλαβαν μέρος στην πρώτη για τη νέα δημοτική θητεία συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, υπό την προεδρία μου.

Η αγωνία των συναδέλφων Δημάρχων νησιών για τον τρόπο λειτουργίας των νησιωτικών Δήμων, είναι έκδηλη. Τα προβλήματα είναι γνωστά και τέθηκαν από όλους: ακτοπλοϊκό, στέγαση δημοσίων υπαλλήλων, μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις, αντιμετώπιση της λειψυδρίας, δημογραφική συρρίκνωση, παύση πληρωμών του ΠΔΕ, υποστελέχωση των Δήμων, καθυστερήσεις στην ωρίμανση των έργων, τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
Όλοι οι συνάδελφοι θέσαμε το ζήτημα της αμφιλεγόμενης πάγιας προκαταβολής, καθώς η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την επαναδιατύπωση και επικαιροποίηση του ισχύοντος από το 1959 νομοθετικού πλαισίου, αποδεχόμενη πλήρως την τεκμηρίωση του Δήμου Κυθήρων, όπως εκφράζεται στην απόφαση 43/2024 του Δ.Σ. Κυθήρων.
Ο Υφυπουργός κ. Γκίκας και ο ΓΓ κ. Κουτουλάκης, άριστοι γνώστες αμφότεροι των νησιωτικών ζητημάτων, ανέλυσαν όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του επόμενου διαστήματος που θα έχουν αποκλειστική στόχευση στους νησιωτικούς Δήμους, ενώ ειδική αναφορά έγινε στην ένταξη της νησιωτικότητας στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και στην τεχνική βοήθεια της Ευρ. Επιτροπής για τις Μεταρρυθμίσεις (TSI).
Αναφορικά με τη λειψυδρία, που ταλανίζει ολόκληρη την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά, όλοι οι συνάδελφοι είναι της άποψης για περιορισμό στην έκδοση αδειών κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) καθώς και για θεσμοθέτηση της υποχρέωσης κατασκευής οικιακής δεξαμενής σε κάθε νέα οικοδομική άδεια, ζητήματα που θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Περιβάλλοντος.
Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕΔΕ, εκφράζοντας και την άποψη του Προέδρου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του ΔΣ της ΚΕΔΕ σε κάθε νησιωτικό και μειονεκτικό Δήμο, συμπαράσταση που έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε σημαντικές εξελίξεις, όπως π.χ. η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ που ωφελεί κυρίως τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
Η Επιτροπή Νήσων, θα προσέλθει στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρόδο, με σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις για τη νησιωτικότητα.

5 σχόλια:

  1. Τα έργα ωριμάζουν, άρα μιλάμε για ωρίμαση και όχι ωρίμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης, η μοριοδότηση της εντοπιότητας δεν είναι πρόβλημα και η νησιωτικότητα είναι ιδιότητα, όχι δράση. Back to school, που λέτε κι εσείς.

      Διαγραφή
  2. Στο θέμα της λειψυνδριας υπάρχει λύση.Αν όλα τα χρόνια είχατε δημιουργήσει φράγματα σε σημεία του νησιού που όταν βρέχει το νερό πάει χαμένο τώρα δεν θα είχαμε πρόβλημα.Αλλά το φραγμα δεν έχει λεφτά και Γι αυτό δεν το επιδιώκεται…να το φτιάξετε!Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δε βρέχει το φράγμα είναι άχρηστο. Στην Κρήτη που έχουν τα μεγαλύτερα φράγματα της Ελλάδας τι κατάλαβαν; Άμα είσαι άσχετος όμως τέτοιες ασχετιλες γράφεις

      Διαγραφή
    2. Πεστα ρε φίλε επιτέλους, αρκετά με αυτό το παραμύθι με τα φράγματα, τη συλλογή ομβρίων κλπ ασχετίλες. Ζήτω οι γεωτρήσεις που δεν απογοητεύουν κανέναν. Επιστημονικά πράγματα.

      Διαγραφή

Από το Blogger.